Hoppa till innehåll

Dröm dig bort – här är världens 10 bästa städer 2020

Jonas Fiskáare

Man längtar inte direkt mindre efter att resa efter att ha betat igenom listan över de här tio höjdarstäderna.

Att resa runt och upptäcka andra delar av världen känns för tillfället som en rätt avlägsen, en närmast utopisk tanke. Eller så är det kanske tvärtom. Med de kraftigt begränsade resmöjligheterna som råder just nu, känns det rimligt att anta att fler av oss åtminstone tillåter sina sinnen fly verkligheten ett ögonblick för att vakna upp på mer exotiska platser. Medan en del fantiserar om en tillfällig avstickare, kanske till en paradisstrand under ett par veckor, finns det de som söker ett mer permanent miljöombyte.

Tanken på var man känner sig hemma är ytterst subjektiv. En del går i gång på storstadspuls, andra prioriterar närheten till vatten och hav. För vissa är det kulturella utbudet som utgör tungan på vågen för vart man väljer att flytta. Rimligtvis är det en kombination av flera anledningar. De många olika lockelserna gör hela grejen med att finna rätt hemort till en inte helt okomplicerad uppgift. Ibland kan det till och med kännas övermäktigt. Då behövs inspiration och för det ändamålet är Condé Nastes Travelers Reader’s Choice Awards årliga rankinglista över världens bästa städer, en fullgod källa att utgå från.

Rankinglistan, som i år släpptes för 33:e året i följd, listar de allra ”bästa” städerna i världen. Exakt vad kriterierna för att kvala in på listan är kanske aningen godtyckliga, men klart är att rankingen baseras på enkätsvar från fler än 600 000 personer. Förra årets lista toppades av amerikanska sydstatsbohem-meckat Charleston. Staden finns även representerad på årets topp-10 lista, men toppar inte i år. Som helhet bjuder listan på såväl gamla favoriter som Sydney, Monaco och Singapore – men den rymmer också ett par spännande nykomlingar.

1. San Miguel de Allende, Mexiko

För andra gången (senast var 2013) toppar staden listan. Något som såklart bidragit till dess popularitet och till att den blivit den kulturella smältdegel den är. Förutom sitt vackra läge inbäddad bland bergen, är staden mest känd för sin konstnärliga och kulturella scen. Finns med på UNESCOS världsarvslista.

2. Chiang Mai, Thailand

Tidigare var Chiang Mai en sömnig stad omhuldad av backpackers. Men på senare år har den thailändska staden fått ett nytt ansikte, som hemvist för många intellektuella inhemska hipsters och som ett populärt turistmål för de som letar efter det ”genuina Thailand”, långt bort från de ökända turiststråken.

3. Mérida, Mexiko

Yucatanhalvöns huvudstad erbjuder förvisso inga stränder men bjuder på ett desto större utbud av musik, konstutställningar, färgstarka festivaler och restauranger i toppklass. Inte långt därifrån finns dessutom ruinstaden Uxmal, en kvarlämning från det uråldriga Mayariket. Räknas som landets säkraste stad.

4. Kyoto, Japan

Den före detta japanska huvudstaden är trots sin ringa storlek, japanska mått mätt, med 1,5 miljoner invånare ett mycket populärt turistmål. Inte svårt att förstå då staden bjuder på en härlig mix av modern och gammal japansk kultur. Kyoto brukar refereras till som Japans kulturella vagga. Här ryms bland annat fler än 1600(!) buddhisttempel.

5. Lyon, Frankrike

Frankrikes tredje största stad klassas av UNESCO som en världsarvsstad och bjuder således på många kulturella och historia höjdpunkter. Men framförallt är staden känd för sin kulinariska scen och ses som landets gastronomiska huvudsäte. Här hade till exempel till upphovsmannen till kockarnas eget VM, Paul Bocuse, sin hemvist.

6. Monte Carlo, Monaco

Skatteparadis, jetset-liv och casinon – det är inte svårt att första varför den lilla medelhavspärlan inklämd mellan Italien och Frankrike varit hemort för oräkneliga celebriteter genom åren.

7. Charleston, South Carolina, USA

Stod som sagt högst upp på prispallen förra året. Men trots tappet har staden fortfarande mycket att erbjuda. USA är en relativt ung nation och därför är Charleston en unik stad med så många välbevarade historiska byggnader, mysiga kullerstensgator och en imponerande vy utöver Atlanten. En strid ström av mat- och kulturfestivaler är ytterligare ett dragplåster den lilla sydstatspärlan kan att skryta med.

8. Santa Fe, New Mexico, USA

Belägen i delstaten New Mexiko har inte Santa Fe bara sin storslagna natur att vara stolt över, dessutom finns ett rikt kulturarv i staden. Här kan man bland annat upptäcka Museum of International Folk Art eller besöka utomhuskonserter på sommaren på Santa Fe Opera House. Eller så besöker man någon av de många gamla missionskyrkorna som finns i stadskärnan – några har fler än 400 år på nacken vilket är unikt med amerikanska mått mätt. Är man istället den sportigare typen har omgivningarna mycket att erbjuda, såväl förstklassig skidåkning som vackra vandringsleder.

9. Singapore

Den här lilla pyttenationen på Malackahalvöns sydspets är trots sin storlek ett av de mest betydelsefulla finansiella centrumen på den asiatiska kontinenten och är den självklara bryggan mellan västerländsk och sydostasiatisk kultur.

10. Sydney, Australien

Det är lätt att första varför Sydney kvalar in på listan år efter år. Det behagliga klimatet, den internationella storstadspulsen och de många stränderna för att nämna några anledningar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.