Hoppa till innehåll

Världens 10 mäktigaste arméer 2022 – så rankas Sverige

Putin står bland en militärparad

Global Firepower Index rankar världens länders stridsduglighet utifrån många olika parametrar. Här är världens tio mäktigaste försvarsmakter och arméer, enligt organisationens ranking.

Det råder oroliga tider i Europa och världen. Ryssland tar för sig allt mer av Ukraina, ett hemskt krig rasar och från ryskt håll bortförklaras det med att det handlar om fredsbevarande styrkor. Väst svarar med hårda sanktioner och än så länge pågår fortfarande striderna i Ukraina, trots uppgifter om samtal mellan länderna.

Många rapporter har talat om hur Ukraina står emot den i siffror överlägsna ryska armén på ett överraskande starkt sätt. Men hur överlägsen den ryska armén är och hur stark den är jämfört med andra länder är svårare att få en överblick över.

Global Firepower Index är en sida som sammanställer och rankar världens arméer. De bedömer inte bara storleken utan också den totala stridsdugligheten hos världens olika försvarsmakter, där även faktorer som geografi och naturtillgångar räknas in – men också eventuella allianser som exempelvis NATO.

Trots Sveriges relativt begränsade storlek rankas den svenska försvarsmakten ändå som nummer 25 i världen. Det är över bland annat Sydafrika, Danmark och Argentina. Totalt har Sveriges försvarsmakt, enligt sajtens uppgifter, ca 38 000 anställda, 204 flygplan av olika sorter, 121 stridsvagnar och 3 371 bepansrade fordon, 316 fartyg av olika slag och en försvarsbudget på 70 miljarder kronor.

Världens 10 mäktigaste arméer:

1. USA

Inga större överraskningar på förstaplatsen. USA har den överlägset största försvarsbudgeten på hisnande 770 miljarder dollar och intar topp tre i nästan samtliga kategorier.

2. Ryssland

Vladimir Putin sitter på den överlägset största samlingen av stridsvagnar, över 12 000, jämfört med USA:s dryga 6 000. De har också fler anställda, men räknas ändå som svagare än USA:s försvarsmakt. Mycket på grund av att deras budget på 154 miljarder dollar bara är en bråkdel av USA:s.

3. Kina

Kina har fler stridsklara soldater än både USA och Ryssland. Dessutom är de Nordkoreas bästa vän i arga leken mot USA.

4. Indien

Ett försvar som ofta glöms bort men som har mycket att göra, inte minst i relationen till Kina. I årtionden har de båda grannländerna bråkat om gränsen mellan dem. Indien har också långtgående konflikter med grannen Pakistan, vars försvarsmakt rankas som nummer 9 världen.

5. Japan

USA är det enda landet som någonsin använt kärnvapen mot en annan nation, och det var Japan som föll offer. I dag har länderna en stark relation då Nordkorea och Kina ses som större potentiella hot.

6. Sydkorea

Sydkorea har ett ständigt hot från norr i form av Nordkorea men i denna ranking är den södra delen av halvön överlägsen. Sydkorea kan stoltsera med att ha näst flest stridsvagnar av samtliga länder, endast slagna av Ryssland.

7. Frankrike

Frankrike kontrollerar Europas mäktigaste försvarsmakt enligt rankingen, och den är också väldigt involverad i bland annat forna kolonien Mali. den verkade dessvärre inte vara tillräcklig för att Macron skulle kunna avskräcka Putin från att ge sig på Ukraina.

8. Storbritannien

Britterna har en betydligt högre budget än Frankrike, men rankas ändå lägre i stridsduglighet. ”Rule, Britannia! Britannia rules the waves!” gäller uppenbarligen inte längre. Storbritanniens flotta återfinns först på plats 37 i rankingen.

9. Pakistan

Som tidigare nämnts har Pakistan och Indien länge varit indragna i en segdragen konflikt och i jämförelse med den extremt folkrika grannen i öst får Pakistan se sig slagna i nästan samtliga kategorier.

10. Brasilien

Brasilien rankas som Sydamerikas mäktigaste militärmakt, nästa sydamerikanska land är Argentina som i år placerar sig på plats 40. Det folkrika landet rankas naturligtvis högt i militär personal.

Ukraina då? De klättrar på listan och ligger nu på plats 22, tre platser över Sverige. Men med en militärbudget som är 142 miljarder dollar mindre än Rysslands får de se sig slagna i samtliga kategorier.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.