Världen är minst sagt orolig, med flera pågående väpnade konflikter. Men hur starka är egentligen de olika ländernas militära resurser? Det är förstås en mycket svår fråga att besvara, då väldigt många olika faktorer spelar in. Global Firepower Index har i alla fall sedan 2006 gjort ett ordentligt försök att ranka världens arméer, baserat på dels faktisk storlek, men också naturtillgångar, allianser och mycket mer.
De fyra första platserna på listan har varit identiska de senaste åren, men därefter är det ganska rörligt från år till år. Sverige tar sig inte heller i år upp till topp tio, men har faktiskt ökat från 2023 och betraktas i år som den 29:e starkaste militärmakten i världen, vilket är en ökning från 2023 års 35:e plats.
Vilka ligger då längst ner i rankingen? Precis som tidigare år är det med god marginal det lilla asiatiska kungadömet Bhutan, som gränsar till Kina och Indien.
Världens tio mäktigaste arméer:
1. USA
Åh fan. Det är häpnadsväckande vad en försvarsbudget på över 800 miljarder dollar kan göra för ens ranking.
2. Ryssland
Trots det pågående anfallskriget mot Ukraina har Ryssland behållt sin andraplats, delvis beroende på sitt stora förråd av kärnvapen.
3. Kina
Den eviga trean har dock en enorm befolkning och därmed mängder av stridsklara soldater.
4. Indien
Möjligen en dark horse i sammanhanget, men landet har haft en hel del konflikter med Kina om gränser, men också med Pakistan, så de militära resurserna skojar man inte bort. Indien är som synes något lägre rankade än Kina, men högre än Pakistan som vi hittar först på nionde plats.
5. Sydkorea
Har delvis som ett resultat av sitt grannland Nordkorea mycket starka militära resurser. Har dessutom stigit en position från förra året och Nordkorea har i sin tur fallit handlöst ner till plats 36.
6. Storbritannien
Den europeiska armé som rankas högst slår i år vår världsdels tidigare etta Frankrike, som 2024 halkat ner en bit i rankingen.
7. Japan
Den uppåtgående solens land har klättrat en plats från 2023. Har ett pågående samarbete med Sydkorea och USA.
8. Turkiet
Turkiet har stigit i Global Firepower Index från förra året och har i år tagit sig hela vägen upp till åttonde plats.
9. Pakistan
Den långa konflikten med världens högst befolkade land Indien till trots ligger Pakistan en bra bit under grannen i indexet.
10. Italien
Ytterligare ett europeiskt inslag på topp tio är Italien, som försvarar sin position från 2023.