Världens bästa bok om Gin & Tonic är svensk

Om du bara ska köpa en svensk bok som uteslutande handlar om Gin & Tonic i år, ska du nog köpa den som i somras utsågs till världens bästa i genren.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-07-04 13:56  |  Lästid: < 1 minut

Få drinkar (groggar?) är så mytomspunna och uppskattade som den på pappret bedrägligt simpla tutingen Gin & Tonic. Detta har Hans-Olov Öberg tagit fasta på – en man med den inte helt alldagliga karriärsprofilen författare, förläggare, oberoende finansanalytiker och jazz- och bluesmusiker – och skrivit en bok som är helt och hållet tillägnad den legendariska drinken. Jakten på en perfekt Gin & Tonic gavs ut i slutet av förra året och kokar ner 30 års sökande efter den perfekta kombinationen av gin och tonic.

På de 144 sidorna avhandlas frågor som hur man väljer rätt ginsort, vilken gin som passar med vilken tonic, hur isbitarna bör se ut, serveringsglasens betydelse och om det är tillåtet med fler ingredienser i en GT. Boken är den första svenska boken som enbart handlar om just Gin & Tonic.

I somras utsågs Hans-Olov Öbergs kärleksbrev till GT:n till världens bästa ginbok vid den världsomspännande kokbokstävlingen Gourmand Awards, som i år gick av stapeln i kinesiska Macau. Boken fick även utmärkelsen ”Bäst i världen” i kategorin cocktailböcker.

– Jag är så lycklig att jag knappt hittar orden just nu. Men segern är också ett erkännande för världens i mitt tycke godaste drink och dess oändliga utvecklingsmöjligheter. Jakten på en perfekt gin och tonic går, kort sagt, vidare, säger Hans-Olov Öberg i ett pressmeddelande.

Sedan 1995 har Gourmand Awards prisat världens bästa kok- och dryckesböcker, och varje år tävlar böcker från över 200 länder om de prestigefyllda titlarna.

– LB Förlag är ett relativt nystartat förlag och det är fantastiskt att få in en sådan här fullträff i utgivningen. Många var tveksamma till en så nischad drinkbok, men försäljningen har gått över all förväntan – världen behövde uppenbarligen en bok om gin och tonic, säger bokens förläggare Louise Bäckelin.

Se också: Så gör du en schysst GT

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-09-13 13:20