Här är världens bästa städer att leva i under corona – Helsingfors och Köpenhamn före Stockholm

Stockholm en bit ifrån de ”bästa” städerna att bo i just nu, enligt Global Finance Magazines färska ranking.

Jonas Fiskáare | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-11-20 11:31  |  Lästid: 4 minuter

Oavsett var i världen man befinner sig är verkligheten ofrånkomligt dyster och för en övervägande majoritet av jordens befolkning lyser just nu livsglädjen med sin frånvaro, i väntan på bättre tider. Under normala omständigheter hade vi så här års sett fram mot en efterlängtad julledighet och allt vad det innebär. Kanske en resa till solen eller varför inte en skidsemester till alperna eller de svenska fjällen? Men inte i år, när alla former av resor avråds och framtiden onekligen har ett ovisst skimmer över sig – åtminstone tills ett vaccin kommer till vår undsättning. Tills vidare får vi helt enkelt hålla ut på hemmaplan.

Men mörkret till trots är det alltjämt så att världen inte är helt jämlik. Vissa platser förhåller sig mer drägliga än andra under brinnande pandemi. Något som åskådliggörs i Global Finance Magazine ranking över städerna som är bäst att leva i 2020. Resultatet baseras på faktorer och mått som ekonomisk styrka, forskning och utveckling, kulturell interaktion, förutsättningar att bo, miljö, tillgänglighet och total BNP per capita. Men i år har man såklart även tagit med parametrar såsom antalet dödsfall direkt kopplade till viruset beräknat per miljon invånare och hur pandemin påverkat vardagen.

Anmärkningsvärt är att flera östasiatiska städer placerar sig högt upp på listan, mycket tack vare deras relativt sett låga dödstal under pandemin. Det i kontrast till flera europeiska städer som brukar hamna högt upp på rankingen, men som i år rasat på listan. Däribland Bryssel (43), Milano (40), Barcelona (38) och Madrid (35). Stockholm placerar sig i mellanmjölkträsket på plats 29:e och får därmed se sig besegrad av inte mindre än två nordiska grannar: Köpenhamn som hamnar på en stark tolfte plats och Helsingfors bara tre placeringar bakom.

Men det är sällan någon blir ihågkommen för att vara bäst i medelklassen. Därför kommer här listan över de som slår sig in på topp 10 och och som följaktligen kan titulera sig ”bästa städerna att leva i under corona”.

1. Tokyo

Tokyo brukar få höga poäng vad gäller de flesta mått tack vare sin generellt höga levnadsstandard. Det tillsammans med de låga dödstalen kopplade till covid-19 gör att man är bäst av de bästa.

2. London

I egenskap av att vara ett av västvärldens mest betydelsefulla finanscenter får London mycket höga poäng vad gäller ekonomi och kulturell interaktion. Så pass bra att man i normala hamnat etta på listan, om det inte vore för att det elakartade viruset.

3. Singapore

Trots relativt blygsamma resultat för de flesta mått sticker Singapore ut positivt i bekämpningen av corona. Tillsammans med en stark ekonomi samt en hög grad av forskning & utveckling gör att man kniper bronspengen.

4. New York

Kommer förmodligen som en överraskning med tanke på allt som händer i USA just nu och inte minst sett till den negativa effekt pandemin haft på landet. Men faktum är att ”The Big Apple” fortfarande scorar högt när det kommer till ekonomi, kulturell interaktion och forskning & utveckling – så pass bra att man hamnar på en fjärde plats.

5. Melbourne

I de flesta mått presterar man något högre än genomsnittet med coronamåtten som undantag. Dessutom får man väldigt höga resultat för miljö tack vare kraftiga åtgärder och ambitiösa mål om nollutsläpp. Därför placerar sig staden som nummer fem på listan vilket nog får många att höja på ögonbrynen en smula.

6. Frankfurt am Main

Överlag har Tysklands hantering av pandemin med relativt låga dödstal sett till den stora befolkningen varit framgångsrik. Som motor för hela den tyska ekonomin med exceptionellt höga resultat gällande BNP per capita slår sig därför Frankfurt in på topp 10-listan.

7. Paris

Frankrikes och romantikens huvudstad brukar tillhöra gräddan på den här typen av listor, mycket på grund av höga mått för förutsättningar att bo, tillgänglighet och sitt rika kulturella utbud. Men staden har som bekant fått lida hårt under pandemin vilket gör att man trillat ner till plats sju.

8. Seoul

Återfinns på plats åttonde på listan på grund av sitt starka fokus på forskning & utveckling samt för att Sydkorea utmärkte sig i ett tidigt stadie av pandemin som ett skolexempel för en effektiv virusbekämpning.

9. Berlin

Berlin rankas som nionde på listan och presterar något över genomsnittet för livskvalitetsmåttet. Liksom Frankfurt har den tyska huvudstaden sin höga placering mycket att tacka landets starka svar på covid-19 för.

10. Sydney

Även Australien har två bidrag på topp 10-listan. Liksom i fallet Melbourne har Sydney också kämpat hårt för att förbättra miljön och det tillsammans med hur landet svarat på coronahotet gör att staden hamnar på en hedervärd tionde plats.

Världens bästa städer att bo i 2020 – hela listan:

 1. Tokyo
 2. London
 3. Singapore
 4. New York
 5. Melbourne
 6. Frankfurt
 7. Paris
 8. Seoul
 9. Berlin
 10. Sydney
 11. Hong Kong
 12. Köpenhamn
 13. Wien
 14. Amsterdam
 15. Helsingfors
 16. Zürich
 17. Dubai
 18. Osaka
 19. Toronto
 20. Geneve
 21. Shanghai
 22. Beijing
 23. Kuala Lumpur
 24. Vancouver
 25. Moskva
 26. Taepei
 27. Dublin
 28. Tel Aviv
 29. Stockholm
 30. Istanbul
 31. San Francisco
 32. Bangkok
 33. Los Angeles
 34. Fukuoka
 35. Madrid
 36. Boston
 37. Chicago
 38. Barcelona
 39. Washington D.C.
 40. Milano
 41. Buenos Aires
 42. Jakarta
 43. Bryssel
 44. Cairo
 45. Mumbai
 46. Sao Paulo
 47. Mexiko City
 48. Johannesburg

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-11-20 11:35