Världens största pizzeria öppnar i Göteborg

En skiss på Moreno Pizza

Göteborgs krogscen får tre tillskott i vår, däribland världens största pizzeria. Café kontaktade de skyldiga, Göteborgsfamiljen, för att ta reda på mer.

Robin Åberg  |  Publicerad 2022-05-03 15:06  |  Lästid: 3 minuter

Göteborgsfamiljen, tidigare Avenyfamiljen, utökar sitt krogimperium i, just det, Göteborg. Just imperium torde vara rätt benämning då utökningen gör att Göteborgsfamiljens samling krogar nu uppgår till tjugo stycken.

Hela trion av nya hak slå upp portarna i Majorna, närmare bestämt i den gamla biografen Kaparen vid Stigbergstorget. Den största delen av den gamla biografen kommer att husera Moreno Pizza, eller ska vi säga VÄRLDENS STÖRSTA PIZZERIA? Ja, med sina tre pizzaugnar, 20 pizzabagare, ölhall med biergarten på taket och plats för upp till 1 650 gäster ska Moreno Pizza vara just det.

Café tog kontakt med Tobias Hamberg på Göteborgsfamiljen för att kontrollera att ryktena om Moreno verkligen stämmer och för att ta reda på vad man kan förvänta sig 12 maj då världens största pizzeria slår upp portarna.

Foto: Christoffer Falk

Världens största pizzeria. Stämmer det?

– Det blir världens största med besked - både till yta och gästantal. Vi har anlitat ett researchföretag som har verifierat detta, säger Tobias Hamberg.

Är det världens största pizzor också eller någon annan typ av pizzor?

– Vi har hämtat inspiration i den napolitanska och i den romerska pizzan och tagit fram en helt ny genre, den Morenska pizzan. Namnet kommer från att den gräddas 8 sekunder längre i en extra rökig vedugn vilket gör pizzan något mörkare än sina kusiner, moreno betyder nämligen mörk.

Vad är kriterierna för en Morensk Pizza?

– Kriterierna för den Morenska stilen är tunnare och krispigare botten, smalare kanter och att pizzan är något hårdare gräddad. Den toppas med klassiska italienska råvaror men på ett sätt som ger ännu högre smaker. 

Hur många pizzor per minut ska ni kunna göra?

– Vi har tre enorma vedeldade pizzaugnar med en kapacitet på 9 pizzor i minuten. 

Två Morenska Pizzor. Foto: Christoffer Falk

Förutom mängder av pizza, vad kan man förvänta sig av Moreno?

– Det här ska bli stadsdelens naturliga mötesplats. Vi ska göra det omöjligt att inte titta in när man passerar. Långbord och inredning i trä ihop med öl i sejdlar skapar känslan av en enorm ölhall. Sommartid finns det en biergarten på taket med stadens mest göteborgska utsikt. När du är på taket känns det som att leva i Håkan Hellström-filmen.

Hur kommer det märkas att man är i en gammal biograf?

– Den enorma rymden i det som en gång i tiden var Göteborgs största biograf ger nästan känslan att vara utomhus. Vi har även restaurerat och återskapat både originaltaket och konstverken.

Foto: Christoffer Falk

Byggnaden kommer även att husera två andra krogar, Ilse Grøn Krog och Bar Shtisel. De är inte världens största på något sätt, utan satsar på andra krokar för att dra in besökare. Ilse beskrivs som en vegetarisk bistro med influenser från hela världen där mottot är att ”servera moffig mat, certfierade naturviner och cocktails i skön miljö.”

Vad menas med moffig vegetarisk mat?

– För oss är moffig mat ingen smalmat, det är mat med höga smaker som man inte kan få nog av, säger Tobias Hamberg.

Precis som flera andra av Göteborgsfamiljens krogar har Bar Sthisel inspirerats av New York och baren beskrivs som en italiensk espressobar med judiska influenser. Men vad är egentligen en italiensk-judisk espressobar?

– Vi har inspirerats av New Yorks skönaste delis där många är Jewish/Italian där vi har plockat det bästa, bland annat Reuben Sandwich.

Shtisel har generösa öppettider, hur sent kan man dricka en espresso?

– Här dricker du din morgonespresso vid 07 när du är på väg till jobbet, sedan avslutar du kvällen här med en espresso martini vid 02.

Göteborgsfamiljens nya krogar:

Moreno Pizza, Stigbergstorget 10
Öppnar 12:e maj. Öppettider: Mån-tors 16-01, fre 16-02, lör 12-02, sön 12-01.

Ilse Grøn Krog, Karl Johansgatan 2
Öppnar 12:e maj.
Öppettider: Mån-tors 17-01, fre 16-02, lör 12-02, sön 12-01.

Bar Shtisel, Karl Johansgatan 4.
Öppnar 11:e maj.
Öppettider: Mån-tors 07-01, fre 07-02, lör 09-02, sön 09-01

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-05-18 16:53