Värsta getingsommaren på länge – så skyddar du dig mot de svävande demonerna

Knepen du kan använda dig av när den ettriga insekten med en dolk i baken sätter sig på din kardemummabulle i sommar.

Markus Aamisepp | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-06-30 10:40  |  Lästid: 2 minuter

Det är ingen hemlighet att den svenska getingkvoten gör varje sommar lite sämre. För finns det egentligen någon som tänker på nyttan de gör för den biologiska mångfalden när en ettrig insekt med en dolk i baken leviterar över ditt ansikte när du försöker lyssna på Sommar i P1 i hängmattan? Svaret är antagligen nej.

I och med att den milda vintern var snäll mot getingarna gör de en slags superentré i sommar – vilket innebär att du absolut ska förvänta dig hetsiga besök på diverse fikasessioner. Något som ytterligare påvisar detta är att det var fjärde år blir ett överskott av getingar. Och förra extrema ”getingsommaren” var 2016. I år blir det alltså – som det heter – åka av.

− Det är flera saker som pekar på att det kommer bli mycket getingar i år. En av de främsta orsakerna är att de starkaste hononorna övervintrar efter en getingsommar, som den vi hade 2018, och reproducerar sig under det följande lugnare getingåret. Då får de vara ifred och reproducera sig i större mängd inför ett nytt getingår eftersom vi människor då inte störs så mycket av dem. Tillgänglig data visar dessutom att det vart fjärde år blir extremt mycket getingar, vilket det ser ut att bli i år, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa i ett pressmeddelande.

Innan vi låter oss bli alldeles för dystopiska är det dock bra att uppmärksamma att det faktiskt finns en mängd knep för att hålla de flygande dödsmaskinerna borta.

Ja, det handlar bland annat om att söka igenom ditt eventuella hus eller balkong för getingbon så tidigt som möjligt. Getingbona – som oftast sitter under utskjutande tak, bakom panel och vid uteplatser eller bodar – ska helst tas bort när de inte hunnit bli större än en golfboll. Har det hunnit bli större än ett krocketklot är det däremot dags att ringa insatsstyrkan – det vill säga ett skadedjursföretag för att få hjälp.

Andra knep är att aldrig lämna mat framme utomhus, aldrig dricka direkt ur en öppnad burk (man vill ju gärna inte bli stucken i strupen) och se till att dina soptunnor inte har hål i sig som getingarna kan flyga in genom och gotta sig på diverse bråte.

Där har du det! Det handlar alltså om sunt förnuft, att ta till dig olika säkerhetsårgärder och samla på dig stora mängder av mod för att våga plocka ned outvecklade (men ändå gåshudsskapande) bon innan det är försent. Vi säger tack och lycka till!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-06-30 10:53