Hoppa till innehåll

“Tampa tar det!” – Viaplays expert reder ut allt du behöver veta inför Super Bowl

Tom Brady och Philip Minja.

Tom Brady och Patrick Mahomes är de stora stjärnorna i årets Super Bowl – men vad mer ska man hålla koll på? Café snackar upp den stora finalen med NFL-experten Philip Minja.

På söndag är det dags för en av världens största sporthändelser alla kategorier – den 55:e upplagan av Super Bowl.

I årets upplaga av den amerikanska fotbollens grandiosa final ställs Tampa Bay Buccaneers mot de regerande mästarna Kansas City Chiefs. Matchen spelas på Raymond James Stadium i soliga Tampa, Florida. Pandemiläget har lättat något i Florida och finalen kommer kunna besökas av ungefär 22 000 åskådare, ungefär en tredjedel av arenans totala kapacitet. Av dessa kommer 7 500 utgöras av vårdpersonal som fått gratisbiljetter av NFL som tack för sina insatser under året.

Raymond James Stadium (Mike Ehrmann/Getty Images)

Det är första gången i Super Bowls historia som ett av lagen har hemmaplan, en fördel Buccaneers kan behöva då bettingbolagen håller Kansas som favoriter.

Café ringde upp Viaplays eminente NFL-expert Philip Minja för att ta reda på vad man ska hålla ett extra öga på i årets Super Bowl. Häng med!

Viaplays NFL-expert Philip Minja. Foto: Viaplay

Varför är Super Bowl så mäktigt?

– Den fantastiska inramningen och att det är kulmineringen av en väldigt speciell säsong där varje match räknas, för så är det verkligen i NFL. Det finns ingen annan idrott där du förbereder dig så pass mycket – för så lite faktisk speltid. Allt det här dras till sin spets på Super Bowl och matchen är alltid grym.

”Mahomes är en gammal baseball-spelare och det märks i hur han kan sätta skruv på bollen och kasta runt folk.”

Vad bör ett otränat öga hålla extra koll på i årets Super Bowl?

– Kampen mellan lagens två stora anfallsstjärnor, Tom Brady och Patrick Mahomes. Brady är en av NFL-historiens absolut bästa quarterbacks och har spelat i NFL i 20 år nu. Här dyker han alltså upp i sin tionde final, det är ganska galet. Han har även vunnit titeln sex gånger vilket är flest genom tiderna.

Mahomes då?

– Patrick Mahomes är en otrolig talang som redan har förändrat idrotten och kan göra saker man inte trodde var möjligt. Han är en gammal baseball-spelare och det märks i hur han kan sätta skruv på bollen och kasta runt folk. Okej att det går att göra i baseball men med en amerikansk fotboll? Det har vi aldrig sett förut.

– Mahomes var bara nio år när Brady vann sin första Super Bowl men det är nu, i den här matchen, som Mahomes har chansen att ta över 43-årige Bradys dynasti och leda ligan vidare in i nästa generation.

Kansas City Chiefs Frank Clark (nr. 55) och Patrick Mahomes (nr. 15) efter Super Bowl-vinsten förra året. Foto: Getty

Finns det likheter mellan de två?

– Främst är det hungern att vinna. Man måste vara besatt av processen att vilja bli bäst och det är nog deras främsta styrka. Även deras ledarskapsförmåga. Deras sätt att bära lagen, spela och att attackera saker. De gör spelarna runt om sig bättre.

Typiska kännetecken hos en mästare.

– Ja, inget snack om den saken. Amerikansk fotboll är den ultimata lagsporten och även om du är den bästa på din position behöver du tio andra som hjälper dig att vinna. Det har båda två förstått och de kan ju också coacha nästan alla positionerna runt om sig utöver sin egen just för att de är så insatta i vad dem behöver hjälp med för att lyckas.

”När Brady lägger skorna på hyllan kommer han att vara den störste någonsin inom amerikansk fotboll.”

Brady måste väl anses vara den störste någonsin inom amerikansk fotboll?

– När han lägger skorna på hyllan kommer han absolut att vara det, inget snack om saken. Han är The G.O.A.T, the greatest of all time.

Befäster den här säsongen hans status ytterligare?

– Det han gjort i år med sitt nya lag är ännu ett bevis på hans storhet. På grund av pandemin har de inte haft någon försäsong med möten och träningar på samma sätt – Brady fick starta den här säsongen kall, med ett helt nytt lag. Ändå har han lyckats leda det här laget till final på första försöket mot de mest extrema oddsen vi sett inom sport på väldigt länge.

Utöver de självklara stjärnorna Brady och Mahomes – finns det någon annan färgstark profil som sticker ut?

– Kansas hela försvar bygger egentligen på en otroligt kompetent spelare – Tyrann Mathieu. Han är för Kansas försvar vad Mahomes är för anfallet. Mathieu har en sån där tuff amerikansk bakgrund med en pappa som hamnade i fängelse när han var liten och en mamma som var för ung för att ta hand om honom och därför fick adoptera bort honom. Idrotten blev hans räddning och han blev en av de främsta collegespelarna.

Men?

– Trots att han egentligen var garanterad en plats i NHL hade han en del problem med bland annat marijuana och var nära att sumpa sin chans men lyckades till slut ta sig till NFL och är nu en av de bästa på sin position.

Tyrann ”The Honeybadger” Mathieu är Kansas viktigaste försvarsspelare. Foto: Getty.

Hur är han på planen?

– Han har ett jättemärkligt smeknamn – ”The Honeybadger”. Det är på grund av att han är liten men han bryr sig inte om det utan tacklar de allra största. Hans fotbolls-iq är även långt över de flesta andras. Från sin position som ”safety” måste han kunna spelboken och motståndarlagets alla formationer utantill. All denna data måste han sen hantera på några sekunder och därefter ta beslut, springa, tackla, ställa sig upp igen och repetera. En otroligt svår utmaning men Tyrann Mathieu får det svåra att se lätt ut.

Hur spelar de olika lagen?

– Kansas City Chiefs och Mahomes står för det nya och okonventionella med nyskapande formationer och spel man inte sett förut. Det går otroligt fort när de spelar eftersom de har olympiska atleter på utsidan. Det är killar som skulle kunna springa med Usain Bolt utan att göra bort sig.

Och Tampa?

– Tampa Bay spelar mer traditionellt, passningsstarkt anfall. Där är Brady generalen som styr och ställer, ”vi ska hit, vi ska göra så här och vi ska anfalla i led.”

Vad kan vi förvänta oss av Viaplays sändning?

– Det kommer vara informativt, spännande och en bra uppladdning som gör att alla förstår vad som står på spel, vad som kommer kunna avgöra och vilka profilerna är. Kanske kan vi till och med hjälpa till att hitta några nya idoler.

Maten har ju blivit en självklar del av Super Bowl-upplevelsen, vilket snacks är favoriten?

– Buffalo wings. En favorit sen college.

Till sist, hur slutar matchen?

– Det är väldigt jämna lag men nånstans tror jag att Tampa ännu inte spelat sin bästa match. De har haft de här upp- och nedgångarna, lärt känna varandra och bara blivit bättre och bättre i slutspelet även om Brady svajat lite. Det finns ändå något med att det är just han. Får Brady bollen och matchen är on the line så har han gjort det här så många gånger att det kommer gå. Så jag tror det är det som blir avgörande. Tampa tar det!

Super Bowl sänds på Viaplay och TV6 på söndag med med sändningsstart 23.30. Let’s Go!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.