Hoppa till innehåll

Vodkapasta 2.0 – fira Gin & Tonic-dagen på bästa sätt med den här otroliga ginpastan

Ginpasta
Joakim Almén

Får det lov att vara en pasta gjord på gin på internationella Gin & Tonic-dagen?

Även om alla dessa reklamdagar för att upphöja en produkt är precis vad de är så tar man gärna tillfallet i akt att unna sig en (extra) G&T på internationella Gin & Tonic-dagen som infaller årligen den 9 april. För en god G&T en fredag i april har väl ingen dött av, eller?

Om du vill ta ut svängarna extra mycket under årets G&T-dag kan du med fördel ge dig på att laga en pasta med gin som bärande ingrediens – en sorts vodkapasta 2.0 om man så vill. Bakom pastan med den kryddiga citrusboosten – pastan bör enligt receptet göras på Gordon’s Sicilian Lemon Gin – står matkreatören Gabriella Skog.

Recept: Rigati à la Gin med sotad citron

Recept för 4 portioner. Du behöver:

  • Olivolja
  • 400 g pasta Rigati
  • 1 ekologisk citron
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 tsk chiliflakes
  • 200 g tomatpur. (en tub)
  • 1 dl Gordon’s Sicilian Lemon Distilled Gin
  • 2 dl grädde
  • 25 g smör
  • Salt, peppar, socker
  • 100 g parmesan
  • Färsk basilika

Gör så här:

1. Fyll en stor kastrull med vatten och sätt på hög värme. Kasta i en handfull salt och koka upp medan du gör din andra förberedelser.

2. Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme, tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Ställ åt sidan.

3. Riv parmesan och ställ åt sidan.

4. Finhacka all lök. Värm en större gryta alternativt en djup stekpanna på medelvärme med ca 0,5 dl olivolja i. Tills att schalottenlöken och låt den tillagas tills den är genomskinlig utan att ta färg, ca 5 minuter. Tillsätt sedan även vitlöken och chiliflakes (mängd efter preferens) och låt gå ca 2-3 minuter till. Fyll på med olivolja om pannan någon gång känns torr.

5. Tillsätt hela tuben tomatpuré och låt den brynas tills den blivit klarröd och karamelliserad, ca 5-6 minuter. Den får gärna fastna lite i botten av pannan, men ska inte brännas. Tillsätt gin och deglasera pannan, rör om och skrapa bort det som fastnat i botten. Låt reducera på låg värme i ca 2 minuter.

6. Tillsätt grädden och låt puttra på låg värme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar, ibland kan det även behövas 1-2 tsk socker för att bryta av. Tillsätt smörklicken och rör om.

7. Koka upp pastan enligt anvisningar på förpackningnen. När pastan är al dente: Tillsätt ca 0,5 till 1 dl pastavatten till såsen, häll sedan av pastan och blanda ned all pasta ned i såsen. Rör om. Tillsätt saften från en sotad citronhalva, samt 3/4 av den rivna parmesanen. Rör om ordentligt tills osten smält och såsen är krämig, glansig och täcker pastan. Salta och peppra vid behov.

8. Servera pastan med resten av den rivna parmesanen, färsk basilika och lite ringlad olivolja.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.