Hoppa till innehåll

Volvos nya XC40 är XC90:s klart rimligare kusin

Olle Arnell

När Volvo lanserade sin nya SUV i Milano under torsdagskvällen åkte Café ner för att delta på presentationen. Här är nya Volvo XC40.

Under torsdagskvällen höll Volvo sitt internationella lanseringsevent för sin nya SUV i Milano. Press från hela världen, inklusive Café, var på plats när Volvo visade upp sin allra senaste stolthet i sin egen nybyggda studio i staden.

– XC40 är vår första modell i segmentet kompakta SUV:ar och den breddar målgruppen för Volvo som varumärke och tar det även i en ny riktning, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo.

Premium-SUV:ar är det snabbast växande bilsegmentet i världen just nu och Volvo XC40 är framtagen för att konkurrera i segmentet med medelstora och mindre SUV:ar. Och trots att den till fysisk storlek är mindre än Volvos andra två modeller, XC60 och överdådiga XC90, har man inte sparat på krutet vad gäller allt i från prestanda och teknisk utrustning till komfort och praktiska funktioner.

– XC60 och XC90 är inga storebröder, de är kusiner, sade de själva under presskonferensen för att beskriva bilens konkurrenskraft.

Inledningsvis kommer bilen att finnas i två olika nivåer, med tre- och fyrcylindriga VEA-motorer – Volvo XC40 D4 med 190 hk och XC40 T5 med 247 hk. Båda med mekanisk fyrhjulsdrift.

Bilarna är byggda i Volvos helt nya modulbaserade bilplattform, CMA, som möjliggör en avancerad och påkostad teknik utan att priset springer iväg. Samma plattform kommer att användas för kommande modeller inklusive de modeller som enkom kommer att drivas på el.

Invändigt har man satsat mycket på rymlig förvaring. Bagageutrymmet har flera olika lägen där bottenplattan kan vikas på olika praktiska sätt beroende på om du ska frakta matkassar hem från affären, köra hem en stor möbel, eller åka med familjen till fjällen. Med insynsskyddet nerfällt är bagagevolymen 460 liter.

Även förvaringen i dörrarna och under stolarna är förbättrad. Vad gäller dörrarna har man flyttat upp sidohögtalarna jämte backspeglarna, och under stolarna finns utdragbara boxar för förvaring.

Volvo har alltid varit kända för sin säkerhet, och XC40 är inget undantag. Bilen är utrustad med bland annat Volvo Cars Pilot Assist-system, City Safety-system, avkörningsbegränsare, Cross Traffic Alert med autobroms och en 360-graderskamera som underlättar parkering på små utrymmen, exempelvis fickparkering.

360-kameran som hjälper dig att fickparkera.
Volvos City Safety-system hjälper dig att hålla koll på omgivningen.

Bilen är även utrustad med en överdimensionerad taklucka (samma bredd på takluckan som på XC60 trots att XC60 är en större bil) för att släppa in så mycket ljus som möjligt. Bilen går att beställa i 16 olika färgkombinationer.

Volvo XC40 – så som den kan beställas nu

• Motoralternativet T5 AWD, 247 hästkrafter, i Momentum Intro Edition kostar från 416 900 och i R-design Intro Edition kostar bilen från 438 900.

• Motoralternativet D4 AWD, 190 hästkrafter, i Momentum Intro Edition kostar från 398 900 kronor och i R-designutförande Intro Edition från 420 900 kronor.

Så kan du köra nya XC40 – med Volvos conciergetjänster

I samband med att man lanserar XC40 lanserar man också premiumtjänsten Care by Volvo. ”Lika lätt som att ha en mobiltelefon” marknadsför Volvo tjänsten med, där liknelsen är att man har ett abonnemang på sin Volvo istället för att förbinda sig till ett köp och ägandeskap av bilen.

Sammanfattningsvis går det ut på att man betalar en fast månadsavgift för bilen, och får välja en ny bil var 24:e månad. Genom Care by Volvo slipper ägaren de traditionella extrakostnaderna som ett bilägande innebär – handpenning, försäkring, serviceavgifter och skillnader som beror på region eller kundens ålder.

Beroende på den regionala tillgången kommer tjänsten även att inkludera en rad concierge-tjänster såsom tvätt och rengöring, hämtning för service och leverans av varor som köpts på nätet direkt till bilen.

Det som skiljer mot privatleasing:

  • Privatleasing är en tjänst där inga extra tjänster ingår i priset, och fullservice-leasing täcker endast in delar av de tjänster som ingår i Care by Volvo.
  • Tjänsten ger större flexibilitet då du som kund kommer att kunna byta bil tillfälligt efter behov, i Sverige via access till Sunfleet och Hertz.
  • Tjänsten kommer att ha ett fast pris för alla, oavsett ålder eller var man bor.
  • Care by Volvo har nationella standardpriser och ett enhetligt pris i EU:s medlemsländer.

Läs mer på Volvos hemsida.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.