Hoppa till innehåll

Här är artisterna som är klara för Way Out West 2018

Sofia Börjesson & Marlon Appelgren

Peppa inför sommaren med årets lineup på Way Out West! Timbuktu, Thåström, Iggy Pop och Kendrick Lamar – här är artisterna som är klara redan nu. Artikeln uppdateras allt eftersom.

Snart vänder det igen. Sommaren kommer tillbaka fortare än vi tror och då är det ju dags för höjdpunkten Way Out West. Den 9-11 augusti 2018 arrangeras festivalen för tolfte året i rad i Slottskogen i Göteborg. Här är artisterna du redan nu kan se fram emot.

Kendrick Lamar

Kendrick Lamar är klar för Way out West 2018.

Den hyllade rapparen Kendrick Lamar återvänder till Slottsskogen och Way Out West 2018. Förra gången han gjorde ett festivalframträdande i Sverige var 2013. Förra året släppte han albumet Damn som har korats till ett av 2017 års bästa skivor av såväl Rolling Stones som The Guardian. I mars spelade Kendrick Lamar även för ett utsålt Globen.

Patti Smith

Patti Smith klar för Way Out West 2018.

2011 tilldelades rocklegendaren Patti Smith Polarpriset, och när Bob Dylan vann Nobelpriset i litteratur framförde hon A Hard Rain’s A Gonna Fall vid prisceremonin. Nu kommer hon till Way Out West där hon kommer att bjuda på låtar från hela karriären.

Thåström

Joakim Thåström till Slottsskogen under Way Out West 2018.

Hans senaste album Centralmassivet (2017) tilldelades nyligen en Grammis för Årets Rock och är inspelat i legendariska Hansa Tonstudio i Berlin. Sommaren 2018 bjuder Thåström på rockig blues i Slottsskogen.

Lykke Li
Lykke Li till Way Out West 2018.

Sveriges egen drottning av indiepop står klar att inta scenen i Slottsskogen i sommar. Med tre succéartade album i baksätet är hon en av våra största och mest eftersökta artister i landet. På Way Out West gör Lykke Li sommarens enda framträdande i Sverige (vad man vet nu i alla fall).

Timbuktu & Damn!

Timbuktu klar för Way out west 2018.

Under 2018 års upplaga av Way Out West får vi njuta av Jason Diakité hela två gånger! Han kommer nämligen, förutom sin spelning, att köra sin föreställning En droppe midnatt som bygger på hans självbiografi som utkom 2016.

Arcade Fire

Arcade Fira till Way Out West 2018.

I tolv år har Way Out West försökt att få Arcade Fire som headliner till festivalen, och nu blir det äntligen av. Det blir bandets första spelning på svensk mark sedan 2014 – så passa på!

Miriam Bryant

Miriam Bryant till Way Out West 2018.

Miriam Bryant har ett fast grepp om de svenska topplistorna, och 2016 låg hon på plats ett, två och tre på svensktoppen samtidigt – något som hon var den första artisten någonsin att göra. I år nominerades hennes hit Rocket för Årets Låt på Grammisgalan och hon förra året gjorde hon ett hyllat sommarprat i P1. Den här sommaren får vi dock något ännu bättre – vi får se henne på hemmaplan i Göteborg under Way Out West.

Iggy Pop

Iggy Pop klar för Way Out West 2018.

Punkens gudfader, Iggy Pop, förärar Way Out West med ett besök i sommar. Den ständigt aktuelle ikonen är sedan 2010 invald i Rock’n’Roll Hall of Fame, och så sent som i vintras släppte han ny musik till tv-serien Peaky Blinders.

Peggy Goe

Peggy Goe till Way Out West 2018.

En av house-världens just nu snabbast växande stjärnor stavas Peggy Gou. Hon är baserad i Berlin och har sina rötter i Sydkorea, och förra året hamnade hon på plats fem när Mixmag utsåg årets bästa DJ:s.

Brockhampton

Brockhampton till Way Out West

Brockhampton är hiphop-kollektivet från Texas på hela 15 man med rapparen Kevin Abstract i spetsen. Gruppen består av allt från rappare till art directors och producenter – ett gäng som helt enkelt gör allt för att få den kreativa processen att flöda – framför allt på scen.

Bonobo

Bonobo till Slottskogen och Way Out West 2018.

Simon Green, som mannen bakom elektroprojektet Bonobo heter, har blivit en gigant inom sin genre. Han spelar för miljoner människor och får enasteånde recensioner så fort han släpper nytt. Den här spelningen vill du inte missa om du ska på Way Out West!

Sarah Klang

Sarah Klang kommer till Way Out West 2018.

Förra året debuterade Sarah Klang på Way Out West, och i år kommer hon tillbaka. Och den här gången har hon ett helt nytt album i ryggen.

J Hus

J Hus till Way Out West 2018.

Londonbördige Momodou Jallow aka J Hus släppte sitt tokhyllade debutalbum Common Sense i maj 2017. Där hörs korsningar mellan hiphop, afrobeat, dancehall och grime – och albumet har minst sagt gått hem på båda sidor Atlanten.

Jorja Smith

Jorja Smith till Way Out West 2018.

En av Storbritanniens mest lovande R&B-röster är Jorja Smith. Denna nya stjärna tändes så sent som 2016 i och med retroinfluerade låten Blue Lights. Uppföljaren Where Did I Go? hyllades av Drake som då menade att det var hans absoluta favoritlåt.

Mwuana

Mwuana klar för Way out west 2018.

Den svenska R&B- och hiphop-innovatören Mwuana intar Slottskogen under Way Out West 2018. Låten Triller har lyfts till ksyarna av en enig kritikerkår och föga oväntat kammade han hem priset för Årets hiphop/R&B på P3 Guld-galan.

Sigrid

Sigrid till Way out West 2018.

Det norska stjärnskottet Sigrid fick sitt internationella genombrott förra våren med poplåten Don’t Kill My Vibe, och i år har hon mottagit det prestigefyllda priset BBC Music Sound of – ett pris som tidigare tilldelats stjärnor som Adele, Sam Smith och Haim.

Mura Masa

Mura Masa till Way Out West 2018

Har man samarbetat med artister som Damon Alborn, A$AP Rocky och Charli XCX är det ganska tydligt vad man har att komma med som producent. Mura Masa blir sommarens självklarhet för den som är ute efter sköna electro-vibes i Slottskogen.

Noname

Noname till Way Out West 2018.

Rapparen och poeten Fatimah Warner är artisten som startade sin karriär med poesitävlingar i Chicago. Förra året släppte hon sin debutmixtape där hon blandar sin poesi med jazziga beats – en utmärkande och nyskapande musikstil som man kan gunga till hela natten lång i sommar.

Kamasi Washington

Kamasi Washington klar för Way Out West 2018!

Jazz-musikern Kamasi Washington släppte sitt debutalbum The Epic 2015 och hamnade på både The Guardians och Pitchforks topp 10-listor över årets bästa album. Och uppföljaren Harmony of Difference gick inte sämre den. Här är musikern som har gjort musik med såväl Kendrick Lamar som Gerald Wilson – se honom live på Way Out West i sommar!

Dirty Projectors

Dirty Projectors till Way out west 2018!

Dirty Projectors album Bitte Orca från 2009 har i det närmaste nått kultstatus och ses som ett av indierockens absolut bästa album. Nu gästar de amerikanska indie-hjältarna Way Out West, och det kan inte bli annat än magiskt.

Chelsea Wolfe

Chelsea Wolfe till Way Out West 2018!

Genrerna glider samman när Chelsea Wolfe gör musik. Är det goth, doom, black metal, electronica eller drone metal? Eller är det folkmusik? Äsch, det spelar ju faktiskt ingen roll när musiken lockar såväl indiekids som metalheads. Gör dem sällskap i publiken på Way Out West i sommar!

The Brian Jonestown Massacre

The Brian Jonestown Massacre till Way Out West 2018.

Vad kan man förvänta sig av ett band som är döpt efter ett massjälvmord? Stök, droger och bråk är en del av myntet – men den andra sidan är musiken. I sommar tar de med sig sitt unika sound och kommer till Way Out West!

Fever Ray

Fever Ray till Way Out West 2018.

Låten If I Had A Heart (2009) har nära 28 miljoner lyssningar på Spotify och är även intro till den populära HBO-serien Vikings. Det var också den låten som blev startskottet för Karin Dreijers solokarriär som senare ersatte framgångskonceptet The Knife. Hennes nyaste album handlar om BDSM och hon har därför skapat sig en ny look. Se Fever Ray på Way Out West i sommar – om du vågar!

Grizzly Bear

Grizzly Bear till Way Out West 2018.

Grizzly Bear är den amerikanska indierock-gruppen från Brooklyn som inte tvekar att vrida och vända sig mellan olika genrer. Något som inte minst hörs på bandets senaste albumsläpp Painted Ruins.

Octo Octa

Octo Octa till Way out west 2018.

Houseproducenten Maya Bouldry-Morrison släppte sitt tredje studioalbum Where Are We Going? förra året och har även varit en förkämpe för hbtq-frågor i och med att sin öppenhet kring känslan av att inte tillhöra sitt biologiska kön. I sommar spelar hen på Dungenscenen på Way Out West.

Wizkid

Wizkid till Way out West 2018.

En av Nigerias klarast lysande stjärnor har samarbetat med Drake, Tyga och Skepta, och 2017 släppte han sitt stjärnspäckade album Sounds from the Other Side. I sommar ser du honom på Way Out West i Göteborg.

Snoh Aalegra

SNOH AALEGRA till Way Out West 2018.

Stockholmsbördiga Snoh Aalegra släppte debutalbumet Feels förra året och hennes förkärlek för 70-talssoul, 80-talspop och 90-talets R&B står i centrum, tillsammans med hennes kraftfulla röst. I sommar ser vi henne på Way Out West.

Kevin Morby

Kevin morby till Way Out West 2018.

Kevin Morby är trubaduren från Los Angeles som slog igenom för fem år sedan i och med albumet Harlem River. Tre album senare har han bevisat att han är en musiker av rang som levererar gång på gång. Kevin Morbys spelning på Way Out West kan inte bli annat än stämningsfullt och magiskt.

St. Vincent

St Vincent kommer till Way Out West 2018.

Annie Clark slog igenom med debutskivan Marry Me 2007 och har liknats vid både David Bowie och Kate Bush. Hon har dessutom utsetts som ”the first truly 21st century guitar hero” av Guitar World Magazine. Förra året släppte St. Vincent sin femte soloskiva, och den hyllades unisont. Det här är spelningen ingen vill missa på Way Out West!

Denis Sulta

Denis Sulta till Way Out West 2018.

Denis Sulta är en relativt ny aktör på dansscenen och kommer från Glasgow. Förra året släpptes hyllade Our World (With a Boy On Its Shoulders) och i augusti kommer Denis Sulta till Dungenscenen på Way Out West.

Jenny Lewis

Jenny LEwis till Way Out West 2018.

Jenny Lewis använder obekväma sanningar, humor och intelligens när hon skriver sina låtar, och soundet för tankarna till Fleetwood Mac. I sommar kommer hon från andra sida Atlanten för att spela på Way Out West.

King Gizzard & the Lizard Wizard

king gizzard and the lizard wizard till Way Out West 2018!

Det australiensiska bandet King Gizzard and the Lizard Wizard täcker in såväl rock som jazz och psykadeliska tongångar i sitt sound. Hur många band känner du till som har släppt fem album under ett och samma år? Det var nämligen precis vad dessa kreatörer gjorde 2017. Se dem i Göteborg på Way Out West!

Courtney Marie Andrews

Courtney Marie Andrews är singer-songwritern med First Aid Kit-igt lugn och gung  som släppte nya albumet May Your Kindness Remain så sent som i mars.

Ariel Pink

Ariel Pink till Way Out West 2018.

Man vet aldrig vad man får när Ariel Pink är i skapartagen. Han rör sig fritt mellan genrer efter behag. Men nog hör man influenserna från Frank Zappa, Beach Boys – och kanske lite Culture club emellanåt? Det här kan bli spännande!

Way Out West 2018 pågår från 9-11 augusti.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.