Nu lanseras TikTok-utmanaren YouTube Shorts i Sverige

Tre mobilskärmar

Det må låta som ett par kortbyxor men Youtubes nya funktion är ett seriöst försök till att utmana TikTok om titeln som kung över klippen.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-07-12 11:52  |  Lästid: 2 minuter

Youtube Shorts är namnet på Youtubes nya korta klipp-funktion vars betaversion lanseras i Sverige nu på onsdag den 14 juli. Shorts låter användarna skapa korta (max 60 sekunder), engagerande videor direkt från Youtube-appen i mobilen, inte helt olikt konkurrenten TikTok alltså.

Videor i kortformat har funnits tillgängliga på Youtube tidigare men nu kommer användare i Sverige att för första gången få tillgång till de nya Shorts-verktygen som bland annat ska göra det möjligt att kombinera flera olika videoklipp, spela in med musik och justera filmhastigheten.

Vad som kan ge Youtube Shorts en fördel jämfört med konkurrenterna är att användarna, i sina egna klipp, kommer kunna använda ljudet från vilken som helst av alla miljarder videos som redan ligger på Youtube. När det gäller musik kommer användarna att ha tillgång till ett stort bibliotek av låtar från över 250 skivbolag och publicister runt om i världen inklusive jättarna Universal, Sony och Warner.

Sedan Youtube Shorts presenterades i September har funktionen funnits tillgänglig i 26 länder och YouTube Shorts-spelaren har i dagsläget 6,5 miljarder dagliga visningar globalt. Den siffran lär växa från och med onsdag då tjänsten lanseras i mer än 100 länder, däribland i Sverige.

Youtube har, enligt dem själva, betalat ut 30 miljarder dollar till kreatörer, artister och mediebolag de senaste tre åren men hur ersättningen till Shorts-kreatörer kommer se ut i framtiden är ännu inte helt klart. Till en början kommer de kreatörer som skapat mest engagemang kunna ta del av YouTube Shorts Fund, en fond på 100 miljoner dollar som ska delas ut under 2021 och 2022.

Youtube Shorts har onekligen en stark grund att stå på men om det räcker för att knocka TikTok från klipp-tronen återstår att se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-07-12 12:16