Hoppa till innehåll

10 bästa skidställena i Sverige och Europa enligt skidproffset

Felix Monsén tävlar
Lukas Nordén

Har du svårt att bestämma dig för var du ska åka med skidpackningen? I så fall tar du med fördel fasta på alpinskidåkningsproffset Felix Monsén tips.

I dag påbörjas årets efterlängtade sportlovsvecka, där många tar vara på ledigheten genom att susa ner i skidbackarna och njuta av allting som erbjuds runtomkring orterna. Det som lockar kan vara allt från branta pister, mysiga hotell och äventyrsbad, som ett avslut på en lång dag ute i den ständiga kylan. Om du än inte tagit dig upp ur sängen och fortfarande funderar på vart du ska åka, så har det alpina skidproffset Felix Monsén kommit till undsättning och listar för Café sina 10 bästa ställen runt om Sverige och Europas skidorter som är värda ett besök.

Värt att tillägga är att skidställena inte enbart är baserade på pisternas kvalité, utan också på exempelvis hotell och restauranger. Skidställena listas också utan inbördes ordning.

Svenska skidställen:


5. Åre

Självklart klämmer sig klassikern Åre in sig någonstans på listan. Felix ser faktiskt skidorten som sitt andra andra hem, där allting kan hända.

4. Svartberget

Efter fyra tidiga morgonåk tar sig Monsén gärna en fika på Svartberget, som också ligger i Åre.

3. Ramundberget

Fartfantomen spenderade många lov med familjen i Ramundberget, vilket han tycker är fjällets mysigaste dal!

2. Björkliden

Björkliden som vi finner i västra delen av Kirunas kommun har, enligt skidproffset, Sveriges näst roligaste störtloppsbacke.

1. Hotell Granen | Åre

Eftersom Åre är som Felix andra hem är det inte helt orimligt att han också har ett favorithotell i orten. Där tar hotell Granen hem första priset, vilket han också tycker har Sveriges bästa hotellrestaurang.

LÄS OCKSÅ: Alpernas bäst bevarade hemligheter – 10 guldkorn du måste besöka

Europeiska skidställen


5. Wengen | Schweiz

Skidorten Wengen i Schweiz är inte Monséns favoritställe att tävla på, men han uppskattar den underbara byn och skidområdet.

4. St. Anton och Krazy Kanguruh | Österrike

För att blanda nytta med nöje föreslår han att man åker till Österrike och besöker skidorten St Anton, och att man avslutar dagen med en (blöt?) afterski på baren Krazy Kanguruh.

3. Speikboden | Italien

Speikboden, Sydtyrolen, i Italien är en mysig, liten ort och en av Monséns favoriter.

2. Hotell Goldried | Österrike

Hotell Goldried anser Monsén vara Österrikes bästa, men också trevligaste hotell. Hotellet är beläget i skidorten Matrei i Östtyrolen.

1. Val Gardena | Italien

Val Gardena besöker han gärna, men inte bara för den grymma skidåkningen, utan också för att det finns tillräckligt med mat man kan äta sig mätt på.

Café besökte nyligen Dolomiternas diamant, Val Gardena. Klicka här för en större guide av vad som finns att upptäcka i Val Gardena.

Felix egna tips om hur du snabbt kommer i skidform

– Eftersom man förmodligen kommer bränna en massa åk är det viktigt att aktivera framsida lår, vilket som kan uppnås genom dessa fem knep:

  1. Jägarvila
  2. Knäböj (utan vikt)
  3. Utfallssteg
  4. Stakmaskin
  5. Störtloppsgång

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.