Reseguide: 7 saker du inte får missa i Val Gardena – Dolomiternas diamant

Bild på snötäckta berg i Val Gardena, Italien.

Skidåkning i VM-klass, sol­garanti och mat och dryck på högsta nivå. Vinterns skidresa går till Val Gardena, det italienska vintersportmeckat i hjärtat av Dolomiterna.

Joakim Almén  |  Publicerad 2020-01-29 15:42  |  Lästid: 3 minuter

Här i trakterna satt Ernest Hemingway och skrev (eller om han mest drack Irish Coffee) och uppe i skidbackarna jagades James Bond av en östtysk skidskytt i Ur dödlig synvinkel. Val Gardena har även varit värd för VM i utförsåkning 1970 och har en lång, anrik tradition av att arrangera lopp i den alpina världscupen. Denna italienska alpby är med på Unescos världsarvslista och är den perfekta vintersemesterorten för dig som gillar vykorts­vackra naturmiljöer, skidåkning i toppklass och ljuvlig mat och dryck. Cafés Joakim Almén har varit där och sonderat terrängen för att kunna ge dig de absolut bästa tipsen, från skidåkning till restaurangbesök.

1. Hotell

Alpin Garden

Mitt i en dal i Val Gardenas huvudort Ortisei ligger lyxiga Alpin Garden. Med trivsamma och eleganta rum i lila och violett samt en spaavdelning med en uppvärmd pool där du blickar ut mot Dolomiternas dramatiska klippor erbjuder hotellet Val Gardenas bästa boende.

2. Skidrundan

Sella Ronda

Val Gardena, Italien.

Sella Ronda sträcker sig över fyra skidorter – Val Gardena, Corvara, Arabba och Canazei – och är Italiens största skidområde. Sella Ronda är fullt möjlig att ta sig igenom varvet runt – med- eller motsols – på en dag och erbjuder totalt 500 km pister med varierad skidåkning i världsklass.

3. Insta-platsen

Ciampinoi, Seceda

På 2 500 meters höjd blickar du ut mot bergskedjor som sträcker sig mellan Schweiz, Österrike, Italien och med franska Alperna. Given Instagramplats som dessutom ligger nära Val Gardenas bästa krogar.

4. Lunchen

Sofie Hut

På toppen av Secedaberget ligger restaurangen Sofie Hut. Med sin magnifika utsikt och italiensk mat av högsta snitt är en längre lunchsittning ett måste. Glöm inte att prova deras egen gin ”8025”. Klass!

5. Middagen

Fienile Monte

Från pisten direkt in till restaurang mitt i backen. Fantastisk service och riktigt god mat där biffen sticker ut för köttätaren och svamprisotton som vegoalternativ. Förtärs med fördel med ett glas rött från trakten.

6. After ski

La Stua

En öl på en bardisk.

Ett lokalt vattenhål som ligger direkt när du kommer ner från backen i byn Selva. La Stua är ett after ski-ställe av klassisk modell: coverband, öl i stora glas, mat i ännu större lass, opretentiös atmosfär och en stämning på alphög nivå. Mer än så kräver man inte efter en dag i pisterna.

7. Drinken

Panorama Hütte

Njut av ett glas mousserande eller varför inte en Gin & tonic till en vykortsvacker vy över Dolomiterna. Det vi ju alla att ett kallt glas genomskinlig dryck smakar som bäst med pjäxor runt kalla fötter. 

Komma dit

SAS

Innsbrucks flygplats ligger bara 12 mil från Val Gardena och dit kan du flyga med SAS. Du kan även landa i Venedig, Bergamo eller Milano.

Att ta med


Mössa, Patagonia, 299 kr.
Långkalsonger, CDLP, 599 kr.
Kängor, Timberland, 1 999 kr.
Kamera, GoPro, 4 399 kr.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-01-29 15:42