Hoppa till innehåll

10 dejtinguttryck du kanske inte har koll på

Ett par på tråkig dejt.
Joakim Almén

I den snabbrörliga dejtingvärlden introduceras nya uttryck på löpande band. Har du koll på vad uttrycken ”affor-dating”, ”rizz” och ”situationship” egentligen betyder?

”Soft launch” säger du, jodå så långt är man ju faktiskt med. Men när det slängs uttryck som ”rizz” och ”situationship” i ansiktet på en är det lätt att känna sig som en äldre person med dålig koll (läs: boomer). Och att framstå som en ouppdaterad fossil är det sista du vill i den digitala dejtingdjungeln.

The original dejtingappsgiganten Tinder har tagit fram ett lexikon över tio modeord som numer förekommer i så pass hög frekvens i dejtingappar att det kan vara bra att känna till vad de betyder. För att lättare navigera i dejtingappslingot sommaren 2023 listar Café orden du bör känna till, inklusive en hjälpsam (och i vissa fall högst nödvändig) förklaring.

10 hyfsat nya dejtingtermer du kanske inte har koll på och vad de betyder:

Soft launch

När du hintar online om din nya partner, men bara med precis så många detaljer som krävs för att man ska förstå att du dejtar någon. Din partner kanske subtilt skymtar förbi i dina sociala medier utan att det går att urskilja ett ansikte, kanske genom att ni håller hand på din story. Kändisar som Adele och Bella Hadid har i tysthet tillkännagivit sina nya kärlekar på detta sätt om du blinkade lär du ha missat det. Men tidigare i år gjorde artisten Lizzo det motsatta, och lade upp en bild på sin nya pojkvän med texten ”hard launch”.

Affor-dating

Förkortning för ”affordable dates” och syftar på dejter som inte kostar massor, till exempel en fika, promenader eller middagar utan alkohol. Efter pandemin har IRL-dejtandet skiftat. Den klassiska middagsdejten är inte längre det alla förväntar sig. Singlar är i regel nöjda med aktiviteter som inte behöver kosta så mycket. Det viktiga är att verkligen kunna lära känna varandra och se om ni är en rimlig match.

Rizz

När någon har en förmåga att enkelt charma andra. Ordet är från början en förkortning av ”karisma”. Kan också beskrivas som att ha ”game”. Har du mycket rizz är det förmodligen enkelt att vinna andras intresse, utan någon större ansträngning.

Situationship

En relation som svävar någonstans mellan ett stadigt förhållande och vänskap och förblir odefinierat över tid. Som mer än en tillfällig fling men inte lika seriöst som ett förhållande utvecklades termen ”situationship”. Tinders årliga trendrapport visade en ökning med 49 % av medlemmar som lade till termen i sina profiler och fler än en av tio tillfrågade unga singlar sa att de föredrar situationships som ett sätt att utveckla en relation
med mindre press.

Ick

Används för att beskriva en personlighet eller ett beteende som du inte känner någon kemi eller attraktion till. Ofta rör det sig om en händelse som innebär att du snabbt ändrar uppfattning om en person och går från intresserad till helt ointresserad. Anledningarna kan vara många, från att en dejt tuggar med öppen mun eller är otrevlig mot servicepersonal, till att inte kunna sluta skrika när hen åker berg- och dalbana.

Green dating

Green dating är när du väljer att dejta någon baserad på gemensamma värderingar, särskilt när det gäller miljön. Inte att förväxla med “green flags” som används för att beskriva om någon visar positiva sidor som hintar om att det är en god match.

Ghosting

När någon plötsligt slutar svara på meddelanden och ignorerar den andra personen utan förklaring. Detta kan ske efter en eller flera dejter och kan få den andra personen att känna sig förvirrad och sårad.

Benching

När någon håller en potentiell partner varm, eller på ”reservbänken”, utan att helt avskriva personen. De kan till exempel svara på meddelanden ibland, men inte prioritera att träffas i verkliga livet.

Catfishing

När en person använder en falsk identitet online för att förföra människor på ett känslomässigt plan.

Gaslight(ing)

Att manipulera någon genom att använda psykologiska metoder så att de i slutändan ifrågasätter sina egna resonemang och förmågor. Ett obehagligt beteende som kan vara svårt att identifiera initialt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.