Hoppa till innehåll

10 gånger mänskligheten varit dummare än mänskligheten

Dum och dummare
Jonas Fiskáare

Oerhört svårt att avgöra vilket av dessa upptåg som tar priset som det dummaste.

Aldrig upphör man förvånas över de konstiga och rentav korkade upptåg en del människor får för sig att skrida till verket med. Bland de färskaste exemplen är ”Mad” Mike Hughes, en profilerad våghals som bland annat gjort sig känd som en hängiven anhängare till Flat Earth-teorin. Men tills slut rann bägaren över och han fick betala det högsta möjliga priset för sin dumhet.

Det var under en luftfärd, som fångades på film av frilansjournalisten Justin Chapman, i ett försök att skjuta upp sig själv drygt 1 500 meter upp i luften i sin hemsnickrade raket som Mikes misslyckande slutade med dödlig utgång. Som videoklippet brutalt avslöjar (varning för känsliga tittare!) löstes inte fallskärmen ut som planerat varpå han kort därefter störtade ner i marken. Spekulationerna kring motivet för detta påhitt är många, en del hävdar att det grundades i hans konspiratoriska övertygelse medan andra menar att han enbart ville få medial uppmärksamhet. Vad än motivet var står det klart att detta besynnerligt genomkorkade upptåg också blev Mikes sista.

Men han är knappast ensam om sin dumhet. Listan kan göras lång över personer som under hela mänsklighetens historia gjort sig skyldiga till rejäla klavertramp på grund av, ja, dumhet. Här är 10 gånger mänskligheten varit för dum för sitt eget bästa.

1. Walter Freemans brutala behandling mot depressioner

Den här brutala och smärtsamma metod lanserades av den amerikanske läkaren Walter Freeman 1946 i ett försök att bota patienter som led av depression och ångest. Metoden, som närmast kan beskrivas som en form av lobotomering, gick ut på att man knackade in en ishacka i ögats övre del tills det att den trängt in tillräckligt långt in i hjärnan så att man kunde avskilja hjärnans känslomässiga områden från resten av hjärnan. Walters själv var övertygad om att ingreppen hade god effekt men sanningen var ofta en helt annan då många patienter drabbades av hjärnblödningar, förlamning och andra funktionshinder.

2. När romarna drack blod för att bota epileptiska anfall

Ja, detta är faktiskt sant. Ur flera källor från Romarriket finns bevis för att det ska ha existerat en utbredd tro om att man kunde bota epilepsi genom att just dricka blodet från stupade gladiatorer. Det förekom även att man kalasade på de dödas organ, bland annat levern. Om den kannibalistiska behandling verkligen hade någon verkan lämnar vi osagt.

3. När Chamberlain yttrade de bevingade orden: ”Peace in our Time”

Detta berömde tal fick den dåvarande brittiska premiärministern Neville Chamberlain bittert ångra i efterhand, efter att ha övertygat både sig själv och omvärlden om att han mäklat fred i världen. Vad han då inte visste men snabbt fick erfara var att han i själva verket krattat manegen för Hitler och Nazityskland till att sparka igång det grymmaste krig världen hittills skådat.

4. Alla gånger Steve-O visat på prov på huvudlös dumhet

Inte helt oväntat hamnar Jackass-profilen på listan. Men låt oss vara eniga om att det förblir en omöjlig uppgift att plocka ut en enskild händelse som bäst beskriver denna ”legends” dumhet. Här är bara ett i raden av oräkneliga klipp som bevisar just detta.

5. När man på allvar trodde att man kunde bota sjuka med att köra in tobak i ändalykten

Foto: Getty

Läkemedelskonsten är nog den disciplin som under historien sett störst förändring (gudskelov) och där man också, så här i efterhand, kan garva friskt åt de mest besynnerliga och komiska behandlingsmetoder. Denna minst sagt skumma metod användes frekvent 1700-talets England mot diverse åkommor, bland annat mot huvudvärk och magkramp.

6. De som trodde att man blev galen av att åka tåg

Även om tågens populäritet ökade under 1850- och 1860–talet var många skeptiska till detta för tiden relativt nya transportmedel. De höga hastigheterna och skakandet från sida till sida spädde på idéer om att det rent av kunde vara skadligt för hjärnan och att man i värsta fall kunde bli så galen att man fick spendera resten av sina dagar på dårhuset.

7. När Decca Records nobbade Beatles

Kan detta potentiellt gå till historien som den största blundern ett skivbolag gjort sig skyldig till? Vi alla vet ju vad det blev av den magiska kvartetten från Liverpool. Men när de träffade skivbolaget Decca Records under en audition 1962 var skivbolagets representanter allt annat än imponerade. Efter framträdandet ska följande mening ha yttrats: ”The Beatles have no future in show business.” Vore intressant att veta hur länge den personen som sa detta fick behålla sitt jobb.

8. När det här aprilskämtet lurade brallorna av folk

Det är ändå oundvikligt att inte dra lite på smilbanden när man ser ovan BBC-inslag från 1957. Vid den här tidpunkten var det inte många hemma i Storbritannien som hade någon vidare koll på tillverkningsprocessen fram till att pastan hamnat på tallriken och således var det med stor förtjusning och fascination man tittade på BBC:s nyhetsinslag där man fick följa de italienska bönderna under den årliga spagetti-skörden. Snabbt blev man dock varse att inslaget inte varit något annat än ett dåligt aprilskämt.

9. Propagandan om att rökning hade positiva effekter under graviditeten

Att kvinnors kroppar utsätts för stor belastning under graviditeten är vida känt. Ett vanligt besvär under den påfrestande perioden är regelbunden förstoppning. Idag finns som bekant läkemedel för att lindra den här typen av besvär men fram till för 50 år sedan gav läkarna ett annat mer otippat råd: ”Rök en cigg”. Och säkerligen hade det en lindrande effekt mot förstoppning. Men så här i efterhand tåls det ändå att vara lite efterklok och dra en eländets suck.

10. Alla idioter (inklusive undertecknad) som fått för sig att käka den överjävligt starka Harakiri-korven

Jakten på evig berömmelse är som bekant en drivande motivator för de flesta människor. Men ibland övergår detta till ren dumhet – som att få för sig att pröjsa hundra spänn för att sätta tänderna i världens starkaste korv – för att om man mot förmodan skulle klara att äta upp den belönas med en T-shirt med texten: ”Jag har ätit världens starkaste korv.” Detta fick undertecknad bittert erfara under en regnig augustikväll för ett par år sedan. Förutom uteblivet tillskott i t-shirt-garderoben och en hundring fattigare, resulterade det dumma påhittet i djävulska magsmärtor som varade i flera dygn efteråt.


Credits
Foto: Getty:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.