Hoppa till innehåll

10 hetaste spelen att se fram emot 2023

10 hetaste tv-spelen att se fram emot 2023.

”Skyrim i rymden”, ett efterlängtat Zelda och finländsk Twin Peaks-skräck. Café listar spelen att hålla ett extra öga på under 2023.

Om du klickat på den här artikeln i hopp om att finna ett nytt GTA eller Red Dead Redemption kommer du tyvärr att bli besviken. Spelåret 2023 ser lovande ut – men tyvärr får vi vänta minst ett år på ett nytt spel i någon av Rockstars blockbusters.

Men deppa inte ihop för det, det finns mängder av andra superspel som lockar under 2023.

Tillsammans med P3 Spels spelguru Effie Karabuda listar Café de hetaste titlarna att se fram emot spelåret 2023.

10 hetaste spelen att se fram emot 2023


Expertens val: Hogwarts Legacy

Släpps: 10 februari.
Plattformar: Xbox Series X/S, Playstation 5, PC. Kommer till Xbox One, Playstation 4 och Switch senare.

Effie Karabuda: ”Min och många millennials barndomsdröm går i uppfyllelse när man får lajva Hogwarts-elev, drygt 100 år innan Harry Potter började på skolan. Det blir spännande att se om spelet håller samma nivå som böckerna, eller om det bara blir en slätstruken story. Jag hoppas i alla fall på att få brygga många trolldrycker, flyga kvast, bli placerad i Ravenclaw och såklart inleda en romans med en halvdryg men väldigt snygg Slytherin-kille.”


Resident Evil 4 Remake

Släpps: 24 mars.
Plattformar: PS5, PS4, Xbox Series X|S, PC

Det börjar bli svårt att hålla reda på hur många Resident Evil-spel det egentligen finns. Speciellt eftersom det ständigt görs remakes på den populära skräckserien. Så varför bry sig om ytterligare en remake? Av den enkla anledningen att Resident Evil 4 är det kanske bästa spelet i hela serien. Precis som utvecklarna Capcoms tidigare remakes behåller man de grundläggande fundamenten av originalet, men polerar gameplayet och grafiken. Storyn får sig också en mindre renovering för att passa in i spelseriens narrativa utveckling sen originalet släpptes för 18 år sedan. Har du inte spelat originalet? Ta chansen nu.


The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Släpps: 12 maj.
Plattform: Nintendo Switch.

Få spelserier får det att pirra till av förväntningar som ett nytt Zelda-äventyr. Årets mest efterlängtade spel följer upp Breathe of the Wild, Nintendos senaste Zelda-succé från 2017. Trots att släppdatumet är mindre än ett halvår bort råder det alltjämt stort hemlighetsmakeri. Det vi vet är att det kommer att finnas en parallellvärld uppe i himlen, inte helt olikt det något förbisedda Wii-spelet Skyward Sword från 2011. Att det kommer bli riktigt bra vågar vi nästan garantera. Nintendo släpper nämligen aldrig ett Zelda-spel under 9 av 10 i betyg.


Expertens val: Starfield

Släpps: Troligen innan sommaren.
Plattform: Xbox Series X/S.

Effie Karabuda: ”Jag har skyhöga förväntningar på spelvärldens kanske mest påkostade rollspelsprojekt någonsin. Premissen är lika skräckinjagande som pirrig; året är 2330 och det finns 100 solsystem och 1 000 olika planeter att utforska, typ utan några som helst begränsningar. Det finns en risk att det här rymdspelet känns väldigt ensamt och överambitiöst, men det kan också bli en revolutionerande upplevelse som påverkar en hel generation.”


Alan Wake 2

Släpps: Någon gång under 2023.
Plattformar: Playstation 5, Xbox Series X|S, PC.

Finländska spelutvecklarna Remedy, som bland annat har kultserien Max Payne på cv:t, står bakom en av årets mest emotsedda uppföljare. Det första Alan Wake var en action-rysare med miljöer och en story som förde tankarna till David Lynchs Twin Peaks. Enligt Alan Wake-regissören Sam Lake är uppföljaren ett ”survival horror”-spel snarare än ett action-äventyr som ettan. Om det innebär ett mer renodlat skräckspel à la Resident Evil återstår att se. Men räkna återigen med en välskriven historia som samme Lake på Twitter beskrivit som ”ett monster”. Storyn alltså.


Pikmin 4

Släppdatum: Någon gång under 2023.
Plattform: Nintendo Switch.

Pikmin känns som Mario- och Zelda-föräldern Shigeru Miyamotos ständigt pågående roliga timmen-projekt. Det är ännu inte mycket känt om det första spelet i den färgsprakande strategiserien sedan 2013, mer än att det ska släppas i år. Men räkna med att Pikmin 4 blir ett av årets bästa och mest underhållande spel för hela familjen.


Assassin’s Creed Mirage

Släpps: Troligen sent 2023.
Plattformar: PS5, Xbox Series X|S, PS4, PC.

För några år sedan var man så less på Ubisofts mjölkande av Assassin’s Creed-serien att man slutade ta in att det släpptes ett nytt spel i kvartalet. En överdrift kanske, men så kändes det. Men sen tog Ubisoft till sig av kritiken ritade om marknadsstrategin och blev (aningen) mer släpprestriktiva. Med ett lyckat resultat. För två år sedan kom vikingarökaren Assassin’s Creed: Valhalla som var det bästa i serien på typ ett decennium. Och med nya Mirage går man tillbaka till rötterna. Helt. Bort med rollspelselementen och fullt fokus på det viktigaste i spelseriens begynnelse: smygande, parkour och lönnmord. Mirage utspelar sig i 800-talets Bagdad, 20 år före händelserna i Valhalla, och ser ut att fortsätta tvätta spelseriens rykte till det bättre.


Hades 2 

Släpps: Troligen sent 2023.
Plattformar: PS5, Xbox Series X|S.

Låt oss börja med en direkt uppmaning: Har du inte spelat det första Hades bör du spela det genast. Indiespelet från pandemiåret 2020 överraskade alla och toppade välförtjänt många speltidningars Game of the year-listor. I den actionpackade rougeliknande ettan spelar du som prinsen av underjorden, Zagreus. I tvåan, som återigen fokuserar på grekisk mytologi, spelar du som hans syster Melinoë. I övrigt är det samma koncept som gäller – du spelar samma linjära värld om och om igen och avancerar pyttelite längre för varje gång du dör och skaffar dig nya färdigheter.


EA Sports FC

Släpps: Hösten 2023.
Plattformar: PS5, Xbox Series X/S, and PC.

Förutsatt att du inte är en obotlig FIFA-romantiker hör inte FIFA-spel hemma bland de 10 hetaste spelen när man tittar i spåkulan. Så låt oss kalla detta ett hoppfullt val. Inte för att FIFA-spelen på något sätt har varit undermåliga de senaste åren, det är bara det att det sker lite för få förändringar för varje nytt FIFA-släpp.

I år går en epok i graven när EA Sports evighetslånga FIFA-licens förfaller. Café hoppas att EA tar tillfället i akt och renoverar den omåttligt populära sportserien och ger oss spelare lika många förändringar som det annars sker på en FIFA-cykel om fem år. Och nä, du behöver inte oroa dig för att de viktigaste spelarna och ligorna försvinner – EA har förvärvat rättigheterna för Premier League och de andra storligorna till kommande EA Sports FC.


Marvel’s Spider-Man 2

Släpps: Hösten 2023.
Plattform: PS5.

Sonys pansarkryssare till next-gen-konsol hade ett fantastiskt år 2022 med exklusiva titlar som God of War: Ragnarök och Horizon Forbidden Forest. 2023 ser inte lika starkt ut på exklusivitetsfronten. Egentligen är det bara det nya Spider-Man-spelet där du kan spela som både Spider-Man och hans spinoff-avknoppning Miles Morales. Med tanke på hur beroendeframkallande och fartfyllt skoj det var att spindelvävsvinga sig fram i New York i Marvels Spider-Man och Marvels Spider-Man: Miles Morales så är förväntningarna på Spider-Man 2 enorma. Hittills har utvecklarna Insomniac varit sparsamma med detaljer om spelet, men två skurkiga nyllen är bekräftade: Kraven och Venom.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.