Hoppa till innehåll

Tre superspel på samma dag – allt du behöver veta inför årets hetaste spelhelg

tredelad bild med tre spel.

Boka av allt, dra för gardinerna och parkera dig bekvämt med en spelkontroll i handen. Årets superspelweekend är här.

Efter ett spelår utan motstycke kanske du trodde att spelbranschen skulle ta det lite lugnt och låta dig ta hand om mindre tidskrävande (och mycket tråkigare) saker. Men den lilla respiten blev kort, vi står nämligen inför årets första stora spelhelg.

På fredag släpps inte mindre än tre spel som alla har potential att hamna högt på listorna när året ska sammanfattas. Här nedanför får du en snabbkurs i vad du kan förvänta dig av varje spel som släpps på fredag 22 mars.

Dragon’s Dogma 2

2022 hade Elden Ring. 2023 hade Baldur’s Gate 3. 2024 ser det stora fantasyrollspelet ut att bli Dragon’s Dogma 2. Ännu har inte några recensioner släppts men de intryck som folk som spelat spelet delat med sig av har varit mycket positiva.

I grunden är det ett fantasyrollspel där du spelar som en hjälte på uppdrag att ta tillbaka sitt hjärta från en drake. Men vägen till denna sista boss är lång och fylld med sidouppdrag. Så långt inte så unikt kanske, men vad är det då som ligger bakom denna hajp?

Foto: Youtube

För att inte behöva skriva en hel roman här kan vi väl säga att Dragon’s Dogma 2 verkar ha det. Från spelvärld och mytologi, till spelmekanik och magi, ser det ut som ett spel som får till det i vad vi förväntar oss från ett toppspel i genren, samtidigt som det implementerar nya idéer som redan känns självklara.

Bland de unika inslagen för Dragon’s Dogma 2 märks bland annat ens kompanjon, en pawn, som har flera funktioner. Bland annat kan den fungera som vägvisare (spelet har ingen ”kompass”). Den kan också hjälpa till i strider och kommer lära sig mönster av spelaren och bli bättre (eller sämre) ju mer den lär sig. Här gömmer sig även en online-funktion: du kommer kunna låna in upp till två pawns som tränats av andra spelare och kunna låna ut din egen.

Ett ytterligare plus är att du inte behöver ha spelat det första spelet, utan kan stänga in dig på fredag och hoppa rätt in.

Dragon’s Dogma 2 släpps på fredag 22 mars till Playstation 5, Xbox Series S/X och PC.

Rise of the Ronin

Foto: Youtube

Rise of the Ronin är ett action-rollspel som utspelar sig i 1800-talets Yokohama, Japan där influenser från omvärlden börjar sippra in i det tidigare så stängda samhället. En tid som känns mycket lockande inte minst för fans av serien Shōgun.

Inte oväntat leder omständigheterna till kaos och konflikt och mitt i detta finns står en namnlös krigare (du) som håller hela Japans öde i sina händer. Du spelar antingen själv eller med två andra online.

Historieberättandet och utforskandet har beskrivits som en flört med tidiga Assassin’s Creed och stridssystemet ska påminna om Team NINJAs tidigare spel Ninja Gaiden blandat med Dark Souls. Låter väl lovande?

Rise of the Ronin släpps till PS5 på fredag 22 mars.

Princess Peach: Showtime

Du känner nog igen prinsessan Peach vid det här laget men i Princess Peach: Showtime behövs inga mustaschprydda rörmokare. Här äger i stället Peach hela showen själv. Bokstavligen, för det utspelar sig på en teater.

Till skillnad från förra årets suveräna Super Mario Bros. Wonder är det här ingen renodlad 2D-plattformare. Det här beskrivs snarare som ett actionspel med plattformsinslag där spelaren ska klara olika banor som till en början verkar simpla men innehåller mängder av variation och hemligheter.

Foto: Youtube

Ungefär som wonderseeds förändrade allt i Super Mario Bros. Wonder förändras här hela spelet av vilken outfit Peach bär på ”scen”. Sherlock Holmes-Peach, ninjan Peach eller konståkaren Peach har exempelvis samtliga egna spelmekaniker som fungerar för just den scenen.

Ett spel som passar de mindre men även lär skänka en hel del nöje åt mer erfarna spelare, det är ju trots allt Nintendo.

Princess Peach Showtime släpps till Nintendo Switch fredagen 22 mars.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.