Hoppa till innehåll

10 saker du måste veta om Sveriges största hamburgare

Bilden är borttagen
Redaktionen

1. Det viktigaste först Sveriges största hamburgare väger 4,3 kilo. 2. Här hittar du den Burgaren serveras på Berliner schnitzelstuga, som drivs av Klaus Hohenwald och hans fru Marika i Ytterån i Jämtland. 3. Dyrt nöje Burgaren kostar 690 kronor men står inte med på Berliner schnitzelstugas ordinarie meny. 4. Hemligt recept När författaren Fredrik … Continued

Bilden är borttagen

1. Det viktigaste först

Sveriges största hamburgare väger 4,3 kilo.

2. Här hittar du den

Burgaren serveras på Berliner schnitzelstuga, som drivs av Klaus Hohenwald och hans fru Marika i Ytterån i Jämtland.

3. Dyrt nöje

Burgaren kostar 690 kronor men står inte med på Berliner schnitzelstugas ordinarie meny.

Bilden är borttagen

4. Hemligt recept

När författaren Fredrik Backman testade burgaren i ett Caféreportage ville Klaus Hohenwald vill inte avslöja mer om burgarreceptet än att huvudingrediensen är blandfärs.

– Bara nöt gick inte, det blir för torrt.

5. Bra pr

– Schnitzel är vår specialitet, förklarar Klaus Hohenwald. Fläskschnitzel, ryttarschnitzel, sesamschnitzel, Hawaiischnitzel, vi gör alla sorter. Hamburgaren gjorde jag bara för att jag tänkte att det var en bra pr-grej. Ni gör inte så mycket stor mat i Sverige.

6. Ingen fast food

Man måste beställa Klaus Hohenwalds jättehamburgare minst två dygn i förväg.

Bilden är borttagen

7. Hembakt bröd

Det finns inte tillräckligt stora hamburgerbröd att köpa från bagerierna, så Klaus bakar själv.

8. Görs i specialugn

Burgaren görs i en specialbyggd liten ugn som är särskilt tempererad för att burgaren ska bli genomstekt utan att brännas.

Bilden är borttagen

9. Ingen idyll

”Jag hade kanske sett framför mig hur Berliner schnitzelstuga liksom var ett mysigt timmerhus på en snötäckt alptopp. I själva verket är det en ganska nergången fyrkantig träbyggnad vid en genomfartsled för tunga lastbilar”, skrev Fredrik Backman i sitt reportage.

10. Så… hur smakar den?

Svaret finns förstås i Fredrik Backmans klassiska reportage om Sveriges största hamburgare – läs här!

Foto: Bobo Olsson

Andra läser också:

Vd:n för Max: ”Ibland beställer jag 10–15 hamburgare om dagen”

Du har monterat hamburgare fel hela livet – så HÄR ska du göra!

Därför kan du lika gärna hoppa över morgonkaffet (det funkar nämligen inte)

20 godisar som inte alls heter vad du trodde

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.