10 saker du måste veta om Sveriges största hamburgare
1. Det viktigaste först
Sveriges största hamburgare väger 4,3 kilo.
2. Här hittar du den
Burgaren serveras på Berliner schnitzelstuga, som drivs av Klaus Hohenwald och hans fru Marika i Ytterån i Jämtland.
3. Dyrt nöje
Burgaren kostar 690 kronor men står inte med på Berliner schnitzelstugas ordinarie meny.
4. Hemligt recept
När författaren Fredrik Backman testade burgaren i ett Caféreportage ville Klaus Hohenwald vill inte avslöja mer om burgarreceptet än att huvudingrediensen är blandfärs.
– Bara nöt gick inte, det blir för torrt.
5. Bra pr
– Schnitzel är vår specialitet, förklarar Klaus Hohenwald. Fläskschnitzel, ryttarschnitzel, sesamschnitzel, Hawaiischnitzel, vi gör alla sorter. Hamburgaren gjorde jag bara för att jag tänkte att det var en bra pr-grej. Ni gör inte så mycket stor mat i Sverige.
6. Ingen fast food
Man måste beställa Klaus Hohenwalds jättehamburgare minst två dygn i förväg.
7. Hembakt bröd
Det finns inte tillräckligt stora hamburgerbröd att köpa från bagerierna, så Klaus bakar själv.
8. Görs i specialugn
Burgaren görs i en specialbyggd liten ugn som är särskilt tempererad för att burgaren ska bli genomstekt utan att brännas.
9. Ingen idyll
”Jag hade kanske sett framför mig hur Berliner schnitzelstuga liksom var ett mysigt timmerhus på en snötäckt alptopp. I själva verket är det en ganska nergången fyrkantig träbyggnad vid en genomfartsled för tunga lastbilar”, skrev Fredrik Backman i sitt reportage.
10. Så… hur smakar den?
Foto: Bobo Olsson
Andra läser också:
Vd:n för Max: ”Ibland beställer jag 10–15 hamburgare om dagen”
Du har monterat hamburgare fel hela livet – så HÄR ska du göra!
Därför kan du lika gärna hoppa över morgonkaffet (det funkar nämligen inte)