Hoppa till innehåll

Nu finns Beyond Burger i Sverige – ”vegoköttet” som tog 10 år att ta fram

Olle Arnell

Beyond Burger är det vegetariska alternativet till burgare som tagit 10 år att ta fram. Nu serveras ”köttet” på Phil’s Burgers restauranger – och vi har smakat.

Som första svenska restaurang börjar Phil’s Burger nu att servera plantbaserat kött som importeras från USA. När det plantbaserade köttet serveras på hamburgare går det under namnet Beyond Burger och införsäljningsargumenten för den nya produkten är att den ”ser ut som, tillagas och smakar likt kött” och till och med ska ”blöda som kött” fastän den är vegetarisk.

ser ut som, tillagas och smakar likt kött" och till och med ska "blöda som kött" fastän den är vegetarisk.
Beyond Burger ser ut som, tillagas och smakar likt kött och till och med ska ”blöda som kött” fastän den är vegetarisk.

Den främsta källan till protein kommer från ärtor, men den innehåller även rapsolja, kokosolja, rödbetsjuice, cellulosa från bambu, potatisstärkelse och kryddor.

Burgaren har tagits fram genom tio års forskning på University of Missouri och bland investerarna vinns kända namn som Bill Gates och Leonardo DiCaprio.

Phil's Burgers Beyond Burger-burgare.
Phil’s Burgers Beyond Burger-burgare. (Säg det snabbt tio gånger om du kan!).

Men hur smakar då den vegetariska burgaren Beyond Burger?

Café fick smaka burgaren och även om det delvis rådde delade meningar om slutbetyget var samtliga fem personer av åsikten att det är det godaste vegetariska burgaren vi testat, frånsett halloumiburgare.

Beyond Burger landar dock lättare i magen än en stor skiva ost och även om det utlovade ”blodet” lös med sin frånvaro var det en saftig vego-burgare, dock inte alls fullt ut lika saftig Phil’s Burgers nötköttsburgare.

Burgaren är ett bra alternativ för den som vill äta mindre kött eller är vegetarian fullt ut, och en produkt vi med största sannolikhet kommer att se och höra mer om framöver.

Den vegetariska burgaren finns till en början endast på Phil's Burgers restauranger på Götgatan och Birger Jarlsgatan men kommer till kedjans samtliga restauranger senare i höst.
Den vegetariska burgaren finns till en början endast på Phil’s Burgers restauranger på Götgatan och Birger Jarlsgatan men kommer till kedjans samtliga restauranger senare i höst.

En burgare på 113 gram innehåller 270 kalorier (exklusive bröd och tillbehör), varav 20 gram protein, 20 gram fett och 5 gram kolhydrater.

Du kan beställa burgaren på Phil’s Burgers restauranger på Götgatan och Birger Jarlsgatan från och med onsdag 29 augusti. Senare under hösten kommer den gå att beställa på samtliga kedjans restauranger.

Läs också: Vegetariska burgaren som ska smaka exakt som kött

[socializer-facebooklikeshare]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.