Annons

10 smarta överlevnadsknep som hade gjort MacGyver stolt

Gör upp en eld med is, utvinn vatten från träd och fånga fisk helt utan fiskespö. De här knepen kan vara avgörande för din överlevnad när katastrofen slår till!

Anaïs González Cruz
Foto: IBL, Youtube, Pinterest, Tumblr
10 smarta överlevnadsknep som hade gjort MacGyver stolt

1. Använd kritor som stearinljus

Kritor fungerar suveränt som alternativa ljuskällor vid exempelvis strömavbrott. En krita brinner i cirka 30 minuter – perfekt när du glömt att ladda upp med stearinljus.

Annons

krita

2. Öppna hårda burklock med silvertejp 

Ett supersmart knep som är lika användbart under såväl campingresan som i ett katastrofläge. Lite silvertejp skapar tillräckligt med friktion för att du ska få loss burklocket.

Gilla Cafe.se på Facebook

eltejp

3. Gör upp en eld med is 

Att kunna göra upp en eld kan vara skillnaden mellan liv och död i en nödsituation. Ingen tändare eller flintstål? En linsformad isbit är allt som behövs.

Använd isen som ett förstoringsglas och rikta solens strålar mot en bit fnöske för att tända elden.

is-eld

4. Få igång brasan med chips 

I miljöer med extremt hög luftfuktighet är det nästintill omöjligt att hitta torrt fnöske. Otippat nog är chips riktigt bra för att starta en eld, även på vått underlag. Oljan i chipsen ger en stadig låga som dessutom brinner rätt länge.

chips-eld

5. Fånga småfisk med ditt saliv

Skulle du tvingas överleva i vildmarken en längre tid så måste du förr eller senare hitta mat. Fisk är en utmärkt proteinkälla och främst mindre fisk är enkla att fånga helt utan fiskespö.

Vada ut i vattnet och vik upp din t-shirt som ett nät under vattenytan. Spotta – och vänta på att fisken simmar in. När du lockat till dig fisken lyfter du bara upp tröjan.

fisk-spott

6. Tillverka en fiskekrok av en läskburk 

Småfisk håller inte hungern borta särskilt länge. Men du kan använda dem som bete för att fånga större fisk. Använd flärpen från en läskburk och knipsa av en bit för att skapa en improviserad fiskekrok.

soda-can-hook

7. Håll värmen med bubbelplast

Att hålla värmen kan bli en svår utmaning om du inte lyckats söka skydd mot naturens element. Hypotermi är en av de största farorna – då kan bubbelplast vara räddningen.

Luften i bubblorna skapar en isolerande sköld som gör att plasten fungerar som en värmereflekterande filt (och en riktigt bra sådan också). Studier har visat att ett stycke bubbelplast nästan är lika effektivt som tre bomullsfiltar.

plast-tumblr

8. Få dricksvatten från träd med en plastpåse 

En människa klarar sig i snitt i tre dagar utan vatten, men att hitta vatten som är säkert att dricka är inte alltid det lättaste. Ett enkelt sätt att samla fullt drickbart vatten är att trä en plastpåse över bladen på ett träd.

Tekniken funkar allra bäst med lövträd, särskilt de vars blad exponeras direkt av solen. När solens ljus tränger in i plastpåsen avdunstar vattnet i bladen och kan samlas upp.

plastpase

9. Packa livsviktiga prylar i en gitarrväska

Du skulle förmodligen inte välja ett gitarrväska som din bug-out bag, men det är faktiskt ett genidrag. Förutom att du får plats med en otrolig mängd prylar så sticker du heller inte ut.

Med en campingryggsäck kan det bli smärtsamt tydligt att du inte är från trakten – och är du i en situation där det gäller att ligga lågt så är det inte så smart.

gitarr-vaska

10. Lär dig S.O.S-signalen 

Något alla borde kunna! S.O.S-signalen består av tre snabba och tre långa signaler, följt av ytterligare tre snabba.

sos-animation

Fler användbara knep: 10 saker du inte visste du kunde använda gaffatejp till 

Källa: Lifehacker, Authorized Boots

Annons

Dela (28)
Tweeta

Annons


Laddar