Hoppa till innehåll

Café väljer årets 10 fulaste jultröjor

Markus Thörnhammar

Julen står för dörren och därmed är det också dags att dra på sig tröjorna bara en mor kan älska. Café botaniserar bland plaggen som gud glömde.

Den urskiljningslösa kommersialiseringen av åminnelsen av Jesusbarnets rökelse- och myrrabestänkta ankomst till jordelivet har fört med sig många besvärande omständigheter för det redan i grunden problematiska konceptet jul. Men ett förhållande särskiljer sig som särskilt bekymmersamt; det är under en knapp månad socialt accepterat att bära grälla, skrikiga och kort sagt vämjeliga tröjor – så kallade Ugly Christmas Sweaters.
Fenomenet med fula jultröjor har det senaste decenniet vuxit från en marginaliserad företeelse till en massrörelse. Från att ha varit något som initierade julanhängare rotade fram från mormors vind har den fula jultröjan blivit stapelvara på snart sagt varenda större klädkedja. Urvalet är med andra ord större än någonsin för den som till äventyrs vill göra sig skyldig till ett brott mot den goda smaken i julens namn.
Café tar på sig det betungade uppdraget att idka lite konsumentupplysning i juletid och gör det som måste göras (det måste inte göras): en sammanställning av de 10 mest anskrämliga jultröjorna på marknaden.

1. Lyx-jultröjanNär om inte i juletid har man drygt 14 000 kronor till övers att lägga på en mintgrön stickad tröja från Gucci med Snövit-motiv?

Köp lyx-jultröjan här.

2. Human santapede-jultröjan

Varför inte kombinera två av de vidrigaste sakerna known to man i en tröja: den mänskliga mun-mot-anus-tusenfotingen med julen?

Köp human centipede-jultröjan här.

3. Tyrannosaurus Rex-jultröjan

Ibland är det viktigt att påminna sig om vad julen verkligen handlar om – en Tyrannosaurius Rex som skjuter blixtar ur munnen med ett kometregn bakom sig.

Köp T-Rex-jultröjan här.

4. Matcha-med-partner-jultröjan


Kul tips: matcha jultröjan med din bättre hälft! Var bara beredda på att ta konsekvenserna i form av att ni båda kommer att bli social paria för överskådlig framtid.

Köp matcha-med-partner-jultröjan här.

5. Barn-jultröjan


Café avråder starkt från att klä ditt barn i jultröjor och tar på intet sätt ansvar för de barnpsykolog-räkningar som förmodas följa av detta.

Köp barn-jultröjan här.

6. 3D-jultröjan


Du hade aldrig fullt ut greppat innebörden av begreppet ”tokroligt” innan du såg den här bilden. Nu har du det, och du kan aldrig gå tillbaka.

Köp 3D-jultröjan här.

7. Ordvits-jultröjan

Nytt lågvattenmärke för det redan bespottade fenomenet ordvitsar.

Köp ordvits-jultröjan här.

8. Corporate-jultröjan


Varför inte kombinera jultröja-bärandet med att agera reklampelare för ditt favorit-multinationella företag?

Köp corporate-jultröjan här.

9. Gör-det-själv-jultröjan


Plocka fram din inre Martin Timell och julstöka i hemmets trygga vrå.

Köp gör-det-själv-jultröjan här.

10. Satanism-jultröjan


Vad är julen om inte en tid att lovprisa Satan?

Köp satanism-jultröjan här.

Bonus: Sportkommentator-jultröjan


Sveriges mest marknadstillvända sportkommentator slår till igen. Efter vårens lansering av de egna piri piri-chipsen är han nu tillbaka med sin egna jultröja. Vill du känna dig som Niklas Holmgren för en dag, då är det här tröjan för dig.

Köp sportkommentator-jultröjan här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.