Hoppa till innehåll

12 mest minnesvärda Super Bowl-reklamerna genom tiderna

Jonas Fiskáare

Blaskig öl, Darth Vader och tjuriga tanter med lågt blodsocker finns med på listan när Café listar de mest minnesvärda Super Bowl-reklamerna.

Vissa dagar är mer heliga än andra i sportvärlden. Söndagen den 7 februari är en sådan, då vankas nämligen den 55:e upplagan av Super Bowl – ett spektakel som rankas som en av idrottsvärldens stora årliga händelser och USA:s i särklass största.

Som alltid är cirkusen total dagarna innan matchen och amerikanska nöjes- och sportsajter fylls hela tiden på med nytt innehåll om det stundande evenemanget. I vanlig ordning är det inte själva idrotten som stjäl mest fokus, istället kretsar det mesta av försnacket runt pausunderhållningen och de påkostade reklamfilmerna. I över 40 år har företag tävlat om de åtråvärda platserna i den späckade annonstablån och varje år ökar annonsavgifterna till nya rekordnivåer. I år ryktas det att 30 sekunder i rutan går loss för cirka 46(!) miljoner svenska kronor.

USA:s största dagstidning, USA Today har sedan 1989 fört statistik över vilka reklamfilmer tittarna uppskattar mest. Vilket bidrag som blir årets populäraste får vi vänta med att se till på söndag. Vad vi dock redan vet är att det bjudits på en rad minnesvärda reklamer under årens lopp. Med den vetskapen har Café grävt djupt ner i reklamarkiven och tagit fram en lista över de mest minnesvärda reklamerna i Super Bowl-historien.

1. EDS: Cat Herders – Super Bowl XXXIV (2000)

Den dåvarande presidenten, Bill Clinton har sagt att den här reklamsnutten om några cowboys som ska driva in en flock katter mitt ute i öknen, är hans absoluta favoritreklam. Hade det inte varit för att Hewlett-Packard köpt upp bolaget 2008, hade reklamens tid i strålkastarljuset förmodligen varit mer långvarig.

2. Diet Pepsi: You Got the Right One Baby – Super Bowl XXV (1991)

Mitt under brinnande gulfkrig var det här numret signerat Ray Charles och the Uh-Huh Girls precis vad amerikanerna behövde.

3. Nike: Hare Jordan – Super Bowl XXVI (1992)

Nike-reklamen med Michael Jordan och Snurre Sprätt i huvudrollerna, är den hittills enda Super Bowl-reklamen som inspirerat till en hel spelfilm. Space Jam som filmen hette, gick upp på vita duken fyra år senare.

4. Budweiser: Bud Bowl I – Super Bowl XXIII (1989)

https://www.youtube.com/watch?v=5_c1lKJMS2o&feature=emb_logo&ab_channel=MartinBuchanan

Om man ska välja ett företag som över tid producerat de bästa Super Bowl-reklamerna är det svårt att bortse från Budweiser. En historia som sträcker sig drygt 30 år tillbaka, då reklamen där originalet och lightversionen gör upp om den åtråvärda Bud Bowl-trofén visades upp för första gången.

5. Pepsi: Drivers – Super Bowl XXIX (1995)

Pepsi har bjudit på en rad reklamfilmer där den bittra rivaliteten med Coca-Cola gort sig påmind. Den mest minnesvärda är den där Pepsi-chauffören stöter på sin värsta konkurrent inne på en diner.

6. Volkswagen: The Force – Super Bowl XLV (2011)

George Lucas och hans egna produktionsbolag Lucasfilm har sedan Jedins återkomst fått smaka på både ris och ros. Den här reklamen med tyska biljätten förtjänar mest ris för sin härliga humor.

7. Pepsi: Cindy Crawford – Super Bowl XXVI (1992)

När läskedrycksföretaget skulle byta logga tog man hjälp av supermodellen Cindy Crawford och det hela slutade såklart med stor succé.

8. McDonald’s: The Showdown – Super Bowl XXVII (1993)

https://www.youtube.com/watch?v=_oACRt-Qp-s&feature=emb_logo&ab_channel=JustinBriggs

I den här klassiska Donken-reklamen slår basketlegendarerna Michael Jordan och Larry Bird ett vad, den som missar först tvingas utstå förödmjukelsen att se på när den andre trycker i sig en Big Mac.

9. Budweiser: Frogs – Super Bowl XXIX (1995)

Den har kallats ”en av de mest ikoniska alkoholkampanjerna i reklamhistoriken” och efter att reklamen med de tre marionettgrodorna Bud, Weis och Er lanserades blev den ett fenomen inom popkulturen.

10. Wendy’s: Where’s the Beef? – Super Bowl XVIII (1984)

Nästa gång du drabbas av åldersnoja, tänk då på 81-åriga Clara Peller som gick från att vara en okänd pensionerad manikyrist till att ligga bakom en av 80-talets mest catchy reklamfraser.

11. Snickers: Betty White – Super Bowl XLIV (2010)

Temat med gamla tanter fortsätter, här genom Betty White i Snickers-reklamen där hon myntar den numer berömda sloganen ”You’re not you when you’re hungry”.

12. Coca-Cola: Hey Kid, Catch! – Super Bowl XIV (1980)

Klassikern där ”Mean” Joe Greene slänger sin tröja till en ung pojke håller ännu högsta klass, trots mer än 40 år på nacken. Faktum är att den inspirerat till flera internationella reklamfilmer, bland annat med gästspel från den framlidne fotbollslegendaren Diego Maradona.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.