13 anledningar till varför Lund är Sveriges bästa stad

Den 31 oktober kommer påven till Lund. För vissa kanske valet stad kan tyckas märklig men för oss som känner och älskar Lund är det självklart. Det är helt enkelt Sveriges bästa stad.

Mikaela Larsson  |  Publicerad 2016-01-28 10:28  |  Lästid: 3 minuter

Lund är inte bara en av Sveriges äldsta och mest anrika städer utan även en av landets bästa städer att bo i, enligt Fokus. Och när Påven den 31 oktober kommer till Sverige för att fira 500-årsjubileet av reformationen är det just Lund han väljer att besöka.

Här är 13 skäl till att han valde helt rätt stad!

 

1. Sveriges bästa falafel.

Falafeln är godare, billigare, och större i Lund. Har alltid varit, kommer alltid att vara. Påven Franciskus kommer förmodligen inte kunna motstå en rulle från Lundafalafel vid Stortorget – det är ju trots allt en klassiker.


2. I Lund behöver du aldrig be om ursäkt när du är sen

Den akademiska kvarten är en lifesaver för alla morgontrötta studenter. I Lund börjar inte föreläsningen förrän en kvart efter utsatt tid.

 

3. Lund är Sveriges roligaste stad.

Några av landets roligaste människor är lundensare eller slog igenom som lundaspexare. Hasse och Tage, Varanteatern, Hipp Hipp (Johan Wester och Anders Jansson) och Kvarteret Skatan (David Batra och Johan Glans) för att nämna några.


4. Handbollsmatcherna är alltid lite bättre i Lund, oavsett utgång.

I Lund föds man med bollen i handen och inget är mer magiskt än ett svettdrypande, hett derby mellan H43 och Lugi.

 

5. Lundensare låter bäst.

Förutom att vi har den vackraste skånskan (there, we said it) så har artister som Axwell, Peps Persson, Amanda Jensen, Timbuktu och Måns Zelmerlöv sina rötter på Lundaslätten.

Sweden, Stockholm, Skansen, Sollidenscenen. 2013-07-16. Allsång på skansen. Avsnitt 4. Bild: Måns Zelmerlöv. Foto: Magnus Liljegren / IBL

Via: All over press

 

6. Only at Mejeriet…

När Ebbot Lundberg från Soundtrack of Our Lives berättade för Sydsvenskan om sitt bästa Mejeriet-minne satte han fingret på varför den historiska mejeribyggnaden från 1896 är i dag Sveriges härligaste kulturhus.

”När en på pickalurven vinglande Sven-Bertil Taube tillsammans Svenne Hedlund blev utkastade på en Cardigansspelning -94 efter att ha bråkat med Sticky Bomb (Wilmer X) och Thore Skogman över en morotslasagne.”

 

7. Inget VM-brons utan Lund

Det är tveksamt om Tommy Svenssons trupp hade lyckats gräva guld i USA utan lundasonen Martin Dahlins fyra mål och tre målpass.

martin dahlin

 

8. Universitetet

Det går inte att prata om Lund utan att nämna universitetet, som sedan 1666 levererat uppfinningar som Oatly, ultraljud och Bluetooth-teknik, för att nämna några. Universitetets drygt 42 000 studenter sätter verkligen en unik prägel på staden.

 

9. Det är alltid nära till ett fik. Eller fem.

Eftersom staden under skolåret är fullt av studenter som behöver snabbt och billigt kaffe kryllar Lund av caféer. Den som inte besökt Café Ariman har heller aldrig varit i Lund på riktigt (eller bara gått på Katte). Dessutom grundades Sveriges egna Starbucks, Espresso House, i Lund. Bara en sån sak.

jerry

 

10. Du behöver inget körkort

Det tar i genomsnitt tio minuter att cykla från en plats till en annan, vart som helst i staden, medan bussen tar en halvtimme. Och cykla, det gör du – i ösregn, snöstorm och på fyllan.

monki

 

11. Siste april i Stadsparken

Varje metropol har sin gröna lunga. I Lund finns det två. Botaniska trädgården, i folkmun Botan, och Lundensarnas egna Central Park –Stadsparken – som vid varje Valborgsfirande fylls av 15 000 spontanfestande människor. Och har du vuxit upp i Lund har du förmodligen någon gång gömt dig undan polisen i en av Stadsparkens alla buskar med en hemmablandad häxa.

 

12. Lund har landets festligaste studentliv

Vi vet att Uppsala också vill vara landets studentstad, och det är en jämn kamp. Men alla som varit på Lundakarnevalen vet hur det ser ut ”samtidigt i Uppsala” ;). Lundensarna är helt enkelt bäst på fest!

party

 

13. Världen är bara en bro bort

Och apropå Uppsala: Medan de har nära till Stockholm har Lund nära till Malmö, Köpenhamn – och övriga världen. Klar fördel Lund!

Bonus: Du slipper föna håret

Det blåser nämligen som fa-an.

 

Mer läsning!

Här är Sveriges sexigaste dialekter: ”Jag är inte förvånad”

9 snökonstverk som får en att älska den här ryska vaktmästaren

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-17 21:52