Hoppa till innehåll

18 ord som du förstår om dina föräldrar är från Göteborg

Sveriges framsida! Lilla London! Här är är det goa gubbar, gubbagrönt och full bäs! Ingenting går upp emot att mösa runt i Majorna en solig eftermiddag. Kommer du från världens härligaste stad? Då är chansen stor att du prickar in de här goa uttrycken!  Bamba Vi börjar enkelt, det mest profilerade ordet från Göteborg på senare år. Det … Continued

Unknown

Sveriges framsida! Lilla London! Här är är det goa gubbar, gubbagrönt och full bäs! Ingenting går upp emot att mösa runt i Majorna en solig eftermiddag. Kommer du från världens härligaste stad? Då är chansen stor att du prickar in de här goa uttrycken! 

Bamba

Vi börjar enkelt, det mest profilerade ordet från Göteborg på senare år. Det är varken en mexikansk folksång eller en australiensisk giftpyton utan ordet för matbespisning. 

Parbinge

Nej, det är inte att festa i par i flera dagar utan en dubbelsäng!

Tjomme

Ett ord som blivit alltmer ”household” i det svenska vokabuläret är tjommeMen det kommer ursprungligen från Göteborg och betyder kille eller snubbe. 

Svale

Efter långa och blöta nätter på Avenyn lyckas man ibland bara ta sig till svalen – nämligen till trappuppgången eller trapphuset. 

Knö

Helt påhittad klichéscen på en spårvagn i Göteborg: Jag ska också till Feskekôrka så sluta knö dig för fan! Knö betyder alltså trängas.

Änna

– Ska vi gå ut och sätta oss i Rånkullen? Det är änna jävla fint väder i dag du! Ett ganska otydligt ord som skjuts in var och vartannat i den göteborgska melodin. Betyder ungefär: Liksom.

Tyken

Du ska vara väldigt försiktigt med att vara för tyken med människor i Götet – alla är inte alltid så goa gubbar. Du ska inte vara för uppkäftig. 

Vissen

Vi kan alla känna sig oss som en torrlagd fönsterfikus ibland. I Göteborg är det inte bara ovattnade blommor som är vissna utan även trötta människor.

Tjotta

När du behöver vara själv och tänka en stund kan man stå vid kajen och tjotta småsten. Kasta alltså.

Natta

Betyder inte att du bäddar ner dina barn och viskar vackra vaggvisor. I Göteborg betyder natta att någonting är hopplöst.

Flöte

Vill du ha ett verbalt vapen i lilla London kan du kalla någon för ett flöteEn smädelse som betyder att någon är tom i bollen, dryg eller trögtänkt.

Exter

Alla har vi olika exterBita på naglarna, dricka ett dussin koppar kaffe varje dag eller möla i sig småkakor så fort det bjuds. Exter betyder dåliga vanor eller dumma påhitt.

Möla

Just, det på tal om möla. Det råder delade meningar om ordet möla, om det betyder att trycka in olika typer av ätbart eller om det bara gäller olika typer av pålägg.

Göra

På tal om att trycka in olika typer av saker, att gnugga snö i en annan persons ansikte heter just göra, eller gira eller sylta eller gura.

Änglarna

Ängeln Gabriel, Ängeln Rafael, Ängeln Bertil ”Bebben” Johansson och Ängeln Glenn Hysén. IFK Göteborg – världens bästa fotbollslag enligt 549 839 svenskar.

Dinga

– Kan du dinga soporna på vägen ut älskling? (Slänga alltså)

– Sluta tjôta din jävla tjôtgubbe!

Tetig

Stockholm är fullt av tetiga människor, alltså lite knepiga, konstiga personer.

Smeka

Har ingen laddad innebörd som du kanske tror. Såvida du inte har en sexuell lockelse till smörgåsar. 

Yokohamare

Det bästa ordet i det svenska språket för en liten jäkel – nämligen ordet yokohamare som betyder en sup på ren svenska.

Erik Lejdelin

* * *

Läs också

22 ord som du förstår om dina päron kommer från Stockholm

14 saker bara vi som bor på Södermalm förstår

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.