Dyraste auktionstavlan såld – men här är de 7 dyraste tavlorna någonsin

 |  Publicerad 2015-05-12 14:06  |  Lästid: 3 minuter
omslag

Färg på duk kan vara en kostsam affär. Igår såldes en Picasso i New York för 1,5 miljarder svenska kronor till en anonym köpare. Men den är inte den dyraste tavlan, inte i närheten faktiskt. I ett kompakt paket av allmänbildning – här de 7 de dyraste tavlorna som någonsin sålts.

* * *

Igår kväll satt fyra budgivare i varsin telefon och budade över varandra. De fyra konstintressenterna hade minst två saker gemensamt: pengar och ett öga för Picasso. Utropspriset började på skambudet 100 miljoner dollar, det vill säga 827 miljoner svenska kronor. Under loppet av 11 minuter pågick en rekordyr batalj i det anrika auktionshuset Christies i New York. Tavlan landade på priset 179,3 miljoner dollar eller 1,48 miljarder svenska kronor. Därmed är Pablo Picassos Kvinnorna i Alger den dyraste tavlan som någonsin sålts på auktion. Köparen var anonym.

Men tavlan är långt ifrån den dyraste tavlan som sålts. Här nedan följer de 7 dyraste tavlorna som någonsin sålts.

 

7. Pablo Picasso

le_reve

Drömmen av Pablo Fransisco från 1932 förställer hans 22-åriga älskarinna Marie-Thérèse Walter. Han var 50 år gammal när han fick lust att föreviga sin tjej med dem här förenklade konturerna. Fun Facts (1): Det har diskuteras om tavlans sexuella anspelningar. Vissa konstkritiker utskönjer Picassos erigerade penis i ansiktet på figuren. (2) Den berömda hotellägaren Steve Wynn köpte tavlan och råkade slå ett 15-centimeter brett hål i tavlan dagen innan han skulle sälja den, men efter dyra reparationer lyckades Wynn ändå kränga den.

Pris: 155 miljoner dollar=1,3 miljarder svenska kronor.

 

6. Willem De Koonig

Woman3

Woman III är en obehaglig tavla målad av en amerikansk-holländska Willem De Koonig. Han var en känd macho-alkoholiserad-abstrakt-expressionist och tavlan ingår i en serie tavlor från 1951. Den köptes av hedgefund-herren Steven A. Cohen år 2006.

Pris: 137,5 miljoner dollar=idag 1,3 miljarder svenska kronor.

 

5. Jackson Pollock

number-5

Världens kändaste skvättare Jackson Pollock målade den här abstrakta expressionistiska oljemålningen 1948. Den köptes först för 1,500 dollar. Fun fact: Pollock råkade spilla färg på den innan den skeppades iväg till köparen. Förvånande nog upptäckte köparen att den förändrats och bad Pollock måla om den. Köparen tyckte den blev bättre den andra gången.

Pris: 165 miljoner dollar=idag 1,4 miljarder svenska kronor.

 

4. Pablo Picasso

Les_femmes_d’Alger,_Picasso,_version_O

Tavlan Kvinnorna i Alger som såldes igår vid auktionshuset Christies i New York hamnar på fjärde plats. Den dyraste tavlan som sålts på en aktion.

Pris: 179,3 miljoner dollar=idag 1,48 miljarder svenska kronor.

 

3. Mark Rothko

,

Abstrakt expressionism verkar vara tilltalande för rika konstjägare som har syftet att bli mindre rika konstägare. Mark Rothko målade No. 6 (Violet, Green and Red) år 1951 och den såldes i augusti förra året.

Pris: 186 miljoner dollar – idag 1,54 miljarder svenska kronor.

 

2. Paul Cézanne

Card_Players-Paul_Cezanne

Kortspelarna är en serie tavlor av den franske post-impressionistiska målaren Paul Cézanne. Tavlorna präglas av ett stillsamt lugn och koncentration. Frånvaron av dramatik, pengar eller fylla hos de kortspelande männen bryter av mot en tidigare tradition av hur man avbildade kortspelande. Vissa kritiker ser bilderna som människans stilla liv – en annan ser de fokuserade männen som en spegling av konstnärens koncentration. 2011 köptes oljemålningen för oljepengar av kungafamiljen i Quatar.

Pris: 274 miljoner dollar=idag 2,27 miljarder svenska kronor.

 

1. Paul Gauguin

Paul_Gauguin,_Nafea_Faa_Ipoipo-_1892,_oil_on_canvas,_101_x_77_cm

Det dyraste konstverket någonsin! Verket heter When Will You Marry? och målades av den franska postimpressionistiska konstnären Paul Gauguin år 1892. Konstnären reste till Tahiti för att hitta en ”primitiv kultur” – tyvärr för honom hade kolonialismen utplånat två tredjedelar av ursprungsbefolkningen och den ”primitiva” kulturen han hade hoppats på att hitta var borta. Han målade ändå ursprungsbefolkningen som han ville för att skapa ett buzz kring Tahiti och sina målningar. I februari såldes den till en anonym köpare för:

Pris: omkring 300 miljoner dollar=2,48 miljader svenska kronor.

 

Erik Lejdelin

* * *

Läs mer!

9 störigaste sakerna folk gör i kollektivtrafiken

Forskare: Kostym kan få dig att tänka som en boss

Wow! Kolla in första bilden från Tarantinos nya storfilm

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-05-12 17:04