2017 var året då Peter Jihde vann över alla diabetes-haters

Efter pikar från såväl Alex Schulman, Filip Hammar och Jonatan Unge har Peter Jihde äntligen gått segrande ur diabeteskampen.

Joel Linde  |  Publicerad 2017-12-19 14:21  |  Lästid: 2 minuter

Peter ”Nyhetsmorgon” Jihde fick diagnosen typ 1-diabetes 2012 och sedan dess har han sett till att få svenskar har undgått hans tillstånd.

Det har skrivits böcker, gjorts filmer, tatuerats in ”DIABETES” på armen i direktsänd tv; det har rasats på godis i fruktdisken och inte minst har det startats ett Instagram-konto med namnet Jihdes diabetes.

Men Jihdes diabeteskamp har inte varit en dans på marsipanrosor. Inte nog med att han måste leva med diabetes – han hånas också.

Endast ett år efter Jihdes diagnos bjöd komikern Jonatan Unge på en diabetikersågning av historiska proportioner i Tankesmedjan i P3.

”Ni har latat er till en sån grad att vi måste stå ut med ert sprutande och era tradiga sockerchocksanekdorer”, säger Unge. Jihde drogs så klart in i debatten.

Alex Schulman, som i många år varit tydlig med sin irritation på Peter Jihde, tycks ha blivit ännu mer irriterad efter diabetesengagemanget och har tillsammans med Sigge Eklund raljerat en hel del över Jihde i deras podcast. De raljerade så pass mycket att de senare misstänkte att Jihde låg bakom att duon avbokades från sin medverkan i Nyhetsmorgon.

Och, hånet som kanske skakade Diabetessverige allra mest – Filip Hammars utspel om att diabetes var en lyxsjukdom. Peter Jihde och hans sjukdom har verkligen inte haft ett barmhärtigt 2017.

Så här skulle man kunna illustrera Jihdes diabeteskamp.

Men, så slutligen: framsteg! TV3-ägaren MTG, vars vd har en son med diabetes, kliver in. Peter Jihde lyfts över från TV4 till konkurrenten TV3 för att leda Sverige första Diabetesgala. Två timmar direktsänd diabetes-tv och Jihde håller i sprutorna, förlåt – spakarna. Vilken återupprättelse!

Nu talas det om en permanent flytt till MTG eftersom de satsar mycket på diabetes.

Det har varit ett otroligt år för Peter Jihde!

Läs också vår sammanfattning av Daniel Redgerts år – då han till slut fick upphöra att vara Schulman-klanens Simba.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar