Hoppa till innehåll

2018 års bästa tv-serier (än så länge)

Markus Thunberg

Från 1800-talsdramatik och sinnessjukt läskiga isbjörnar till ett kallt kallt krig som sträcker sig ända in i sovrummen. Vi listar tv-serierna du absolut inte får missa under 2018.

Tv-serier har blivit det där trygga samtalsämnet, det som alltid funkar när umgänget börjar gå på tomgång. ”Happ, har du sett något bra på tv då?”. Och det har vi på Caféredaktionen såklart gjort. Högvis med bra tv har kommit ut under året, både redan pågående serier och helt nya. Här listar vi de 20 absolut bästa.

20. The Terror

Amazon.

Det krävs sitt tv-skapande att göra intressant tv om två 1800-talsbåtar i Arktis. Men med flera knep – främst skräck – lyckas The Terror.  Två skepp ger sig ut på jakt efter nordvästpassagen. Eftersom det är usla förhållanden däruppe fryser skeppen såklart fast. Isbjörnar, schamaner och en allmänt läskig stämning gör det här till mer än bara en historielektion. Richard Harris (Albus Dumbledore i Harry Potter-filmerna) son Jared Harris gör också en lysande insats som kapten Francis Crozier i den här miniserien. (Markus Thunberg)

19. The Rain

Skådespelare i tv-serien The Rain på Netflix

Netflix.

Utanför Tivoli i Köpenhamn ligger en omkullvräkt buss rakt över gatan. Elledningarna hänger, likt spindelväv, utanför nöjesparkens entré. Himlen är domedagsgrå. Danmark och Köpenhamn, som blivit känt för hygge, uttrycket som syftar till gemytet och det goda livet, har aldrig varit obehagligare. Scenen, med ett sönderpiskat Tivoli, är hämtad från streamingtjänsten Netflix första nordiska produktion, The Rain. Svenska Alba August spelar huvudrollen i serien, vars titel syftar till det farliga regn som dragit in över Danmark och ödelagt landet. Handlingen är inspirerad av verk som Flugornas herre, Walking dead, The leftovers och Hungerspelen. Spänning och skräck kantar handlingen. Men The Rain rymmer också hopp, kärlek och vänskap. (Johanna Lejon)

18. Evil Genius

Tv-serien Evil Genius

Netflix.

Ett pizzabud går in på en bank med en bomb fastspänd runt halsen. Han säger att bomben kommer att detonera om han inte får 250 000 dollar. Sedan sprängs han. Uttrycket ”när verkligheten överträffar dikten” känns för futtigt. För varje avsnitt uppdagas fler och fler chockerande uppgifter, och det är omöjligt att förutse slutet. Se! (Sofia Börjesson)

17. Mr. Mercedes

CMore.

Brendan Gleeson (Calvary, In Bruges) gör nidbilden av en pensionerad kriminalare vid namn Bill Hodgens. Försupen, orolig men helt hypnotisk och med ETT oupplöst fall han inte lyckas släppa. Flera år efter ett bestialisk attentat tar mördaren kontakt genom obehagliga och grafiska mejl, tar sig in i huvudet på Hodgens. Frustrationen växer, liksom viljan att ta fast honom. Skådespelet är stundtals briljant, stundtals överspelat. Overkligt och oväntat. Det är som sig bör i en riktig deckare, grått och mörkt. Missa inte i sommar. (Rodrigo Soto)

16. Barry

Bill Vader i tv-serien Barry

HBO Nordic.

Alltid uppfriskande med ny och smart humor-tv – aningen utanför den vanliga haha-mallen. Här gör Bill Hader en rätt slö yrkesmördare som får upp ögonen för skådespeleri när han förflyttas till Kalifornien. (Markus Thunberg)

15. The looming tower

Jeff Daniels i tv-serien The looming tower

Amazon.

Jeff Daniels gör förvisso typ samma roll som i underskattade The Newsroom. I The looming tower riktas ett nytt ljus mot 9/11-attacken – hade den kunnat stoppas om CIA och FBI inte varit så förbannat tjuriga på varandra? Nervigt, men framförallt intressant – och riktigt spännande. (Markus Thunberg)

14. Silicon Valley

HBO Nordic.

Det snackas om att luften gått ur tech-grabbarna på Pied Piper. Närå. Serien fortsätter vara ett mer sympatiskt alternativ till Big Bang Theory. (Markus Thunberg)

13. Bonusfamiljen

SVT.

112 Aina-Fredrik Hallgren växer med varje säsong och stundom är det enbart honom man vill att serien ska handla om. Vera Vitalis karaktär Lisa genomgick en gravt omtumlande period i livet där Hallgren blev både lurad, sviken och förkrossad över en fika, och sedan höll hon på att bli lämnad av Patrik (Jerka Johansson). Jerka då? När Café pratade med honom inför säsongen sa han att ”Det är absolut den roll som legat närmast mig själv och mitt eget liv” vilket både tillför autencitet och märks i hans kanske bästa rollprestation någonsin. (Olle Arnell)

12. Last week tonight

Tv-serien Last week tonight med John Oliver

HBO Nordic.

Han gör det inte enkelt för sig, John Oliver. Med det rådande vansinnet i amerikansk politik måste det vara fullkomligt omöjligt att hänga med i allt. Men med helt egna vinklar och ett stort stort självförtroende lyckas Last week tonight både sätta agendan själv och vara stadigt underhållande, omistligt och upplysande. (Markus Thunberg)

11. McMafia

Amazon.

Överraskande rafflande maffiamacka i The Suits-stuk (kanske beror på huvudkaraktären Alex Godmans – spelad av James Norton – brittiska stilighet) med sikte på den internationella brottsligheten i Europa. Har, säkert på grund av sin hemvist på Amazon, inte alls fått så mycket uppmärksamhet den förtjänar. (Markus Thunberg)

10. The good fight

HBO Nordic.

Superadvokaten Diane Lockhart (Christine Baranski) ”förlorar allt” och börjar jobba på firman Reddick, Boseman & Kolstad – samtidigt som USA-debatten om metoo, Trump och fake news kokar. Spin-offen till The good wife är bländande i sin samtidighet och lysande i sitt drama. (Markus Thunberg)

9. Gråzon

Tv-serien Gråzon på Cmore

CMore.

Klarar man av ännu en cross-border-thriller med typisk skandinavisk touch? Absolut, när den är så sinnrik, snygg och gripande som Gråzon i alla fall. (Markus Thunberg)

8. Sneaky Pete

Tv-serien Sneaky Pete

Amazon.

Första säsongen var en fullkomlig käftsmäll av typen ”Snatch möter första säsongen av Prison break och en gnutta Good will hunting-tv”. Andra säsongen blev aningen djupare, lite segare, men fortfarande väldigt bra. Inte bara, men mycket på grund av Giovanni Ribisis huvudroll och David Shore (House) and Bryan Cranston (Breaking bad) bakom spakarna. Proffs-tv. (Markus Thunberg)

7. Patrick Melrose

Benedict Cumberbatch i tv-serien Patrick Melrose

HBO Nordic.

Många är vi som kommer plöja Edward St. Aubyrns noveller (som serien bygger på) i sommar. Benedict Cumberbatch gör en av sina finaste tolkningar som Patrick Melrose – en man i 1980-talet som efter pappans död ska komma till bukt med sitt beroende. Utflippad, tokdjupt och vackert. (Markus Thunberg)

6. Atlanta

Donald Glover i tv-serien Atlanta

Fox.

Andra säsongen av Donald Glovers enormt hyllade Atlanta fortsätter att rita om kartan för hur man gör tv i USA. Roligt, skruvat och med stort hjärta berättar Glover historien om livet i vad som just nu på många sätt är USA:s kulturella centrum. (Tom Cehlin Magnusson)

5. Robinson

Deltagarna i TV4:s tv-program Robinson

Tv4.

Just när man började tro att produktionsbolagen bakom dokusåpor inte filmade en sekund av något där de bärande elementen inte är sprit och sex svepte en uppfriskande bris från Fiji in över det usla svenska tv-landskapet. Att drönarkonsulten (!) Lillemor till slut visade sig vara en av de mindre starka personligheterna säger mer om de andra än henne. Årets grupp av deltagare var väldigt väl sammansatt och Robinson 2018 gav hopp om fler produktioner någonstans mellan Mästarnas Mästares övermysiga gullande och Paradise Hotels överdrivna knullande. (Olle Arnell)

4. Brooklyn nine-nine

tv-serien brooklyn nine-nine

Netflix.

De senaste årens roligaste sitcom har verkligen fått upp ångan. Mer skruvat, känsligare, bredare och med en finjustering av redan gapflabbiga catchphrases, Men framförallt har serien vågat bli djupare. Rasavsnittet från säsong 4 håller riktigt hög klass. (Markus Thunberg)

3. Killing Eve

Tv-serien Killing Eve

HBO Nordic.

Det är för enkelt att säga att behållningen i Killing Eve är kvinnorna som tar sig an vanligtvis manliga karaktärer – men en liten del av spänningen är det ändå. Eve Polastri (Sandra Oh) är polisen som börjar nysta i en serie mord som sannolikt begåtts av en och samma person eller organisation. Samtidigt får vi följa den ohyggligt kallhamrade yrkesmördaren Vilanelle (Jodie Comer) som lever ett psykopatiskt liv med mord och dyra märkeskläder. Råspännande, skickligt och framförallt fräscht – det här en serievärld värd att vårda för HBO. (Markus Thunberg)

2. Handmaid’s tale

tv-serien handmaid's tale på HBO

HBO Nordic.

I vad som bör beskrivas som HBO:s största framgång de senaste åren, vid sidan av Game of Thrones, har USA som vi känner det kroknat under ”Gilead” – en teokratisk diktatur där kvinnor förtrycks med ursinnigt våld. Tv-serien, som bygger på Margaret Atwoods kultförklarade dystopiska roman från 1985, hade premiär i fjol. Den pågående andra femplussäsongen (som storymässigt är frikopplad från romanen) är ännu starkare än den första. Och Elisabeth Moss i huvudrollen har – väl? – aldrig varit bättre. (Johan Kellman Larsson)

1. The americans

tv-serien the americans

Netflix.

Netflix-favoriten om KGB-agentparet Philip och Elizabeth tuffar minst sagt på. I Sverige visas just nu den femte säsongen men USA har redan kört på med den sjätte (och sista) säsongen. Som alla riktigt högkvalitativa serier bygger The americans vidare och vidare på relationerna, motsättningarna och det ofrånkomliga slutet. Genom säsongerna har serien bara blivit bättre och skarpare. Visst, det finns segare partier – men ingen tv-serie gör sega partier intressantare än The Americans just nu. (Markus Thunberg)

Uppdatering: 19 bästa tv-serierna att se fram emot hösten 2018

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.