Annons

”Är absolut den roll som legat närmast mig själv och mitt eget liv”

Efter succén med säsong 1 är det dags för premiäravsnittet av säsong 2 under måndagen. "Med säsong två har vi höjt ribban ytterligare och går mer på djupet" säger Erik Johansson som spelar huvudkaraktären Patrik.

Olle Arnell

Vi tog en pratstund med Erik Johansson, kanske än mer känd som Jerka Johansson, inför premiäravsnittet av säsong 2 av Bonusfamiljen. Här berättar han om hur tajmingen mellan inspelningsperioden och hans egen livssituation hjälpte honom – åt båda håll.

Du har så klart sett säsong 2, vad tycker du om den?

– Jag tycker att den är jättebra. Det finns alltid en risk att andra säsongen av en serie som gått bra omedvetet blir lite slappare på ett sätt: man vill gärna få ut den så fort som möjligt och rida på vågen när folk fortfarande har första säsongen färskt i minne. Men med säsong två har vi höjt ribban ytterligare, går mer på djupet och har inte tummat på kvalitén med serien.

Hur är din karaktär jämfört med säsong 1?

– Det händer en ganska stor grej för alla i serien i säsong två som man, via en flash forward, får en hint om i första avsnittet men som visar sig i sin helhet lite längre in i serien. Man förstår att något har hänt som inte är så bra, som gör att allt sätts på sin spets. Patrik och Lisa (Vera Vitalis karaktär) tvingas ifrågasätta sig själva och båda inser att de måste förändra sig lite för att få den här bonusfamiljen att fortsätta fungera.

Du separerade under inspelningsperioden, hur var det?

– Ja, när vi spelade in andra säsongen gick jag samtidigt igenom min egen separation. Så vissa dagar åkte jag mellan min egen parterapi och filminspelningens parterapi och ibland var det lite förvirrande och svårt att skilja på vad som var vad.

Hur påverkade det din karaktär?

– Det är ju jobbigt att gå i riktig terapi, så det gjorde nog att jag hade rätt nära till de känslor som min karaktär hade i terapisituationerna under inspelningen. Jag kunde liksom ta från de verkliga upplevelserna och låta de hjälpa mig när jag var i skådespelarrollen.

Och åt andra hållet?

– Nej, i den prata terapin finns det inget skal, så det kan jag inte påstå.

Finns det fler likheter mellan Erik och Patrik?

– Patrik kan ju vara lite väl ordningsam och av uppfattningen att rätt ska vara rätt, och så kan även jag själv vara ibland. Så vissa saker som jag tänker men inte gör och säger i vardagen kunde jag hejda mig med, och sen kunde jag klistra på det på Patrik istället och förstärka hans karaktär. Det förenklade en del, till exempel med att att improvisera in saker i Patriks personlighet.

Är det första gången du spelar en karaktär som är så nära ditt riktiga liv?

– Det är absolut den roll som legat närmast mig själv och mitt eget liv hittills. Jag tror inte jag hade kunnat göra den här rollen tidigare, nu låg det rätt i tiden för mig att göra den här rollen och det hade nog inte blivit lika bra om jag inte varit i samma livssituation.

– Det är mest en tillgång och är bra att ha egna erfarenheter som ligger nära rollen.

Andra säsongen av Bonusfamiljen har premiär på SVT måndagen 29 januari 21:00 på SVT1 och Svt Play.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Jerka Johansson har även en blogg på Cafe.se, klicka här för att läsa den!

Här kan du läsa om alla karaktärer i Bonusfamiljen >

Annons

Dela (68)
Tweeta

Annons


Laddar