Hoppa till innehåll

Expedition: Att-göra-lista

När jag och Kalle träffade den stenhårda äventyraren Vera Simonson på Vildmarksmässan häromdagen så ville vi ju som sagt först och främst veta om det överhuvudtaget är möjligt för två soffäventyrare som oss att korsa Svalbard – eller om det bara är en dåraktig Into the Wild-dröm som kommer sluta med ond bråd död och … Continued

När jag och Kalle träffade den stenhårda äventyraren Vera Simonson på Vildmarksmässan häromdagen så ville vi ju som sagt först och främst veta om det överhuvudtaget är möjligt för två soffäventyrare som oss att korsa Svalbard – eller om det bara är en dåraktig Into the Wild-dröm som kommer sluta med ond bråd död och en massa hånfulla kultursidesartiklar om vilka patetiska offer för machomyten vi är (trots att det så klart finns en massa kvinnliga äventyrare). Vera och hennes kompanjon Oscar verkade dock tycka att projektet absolut var genomförbart bara vi förberedde oss ordentligt. Här följer en liten att-göra-lista:

Fixa det praktiska
Att planera expeditionen ordentligt samt att skriva – och ordna – en realistisk utrustningslista är egentligen den största utmaningen enligt Vera. Det krävs en massa förberedelser: Vi måste lägga upp en rutt, göra research på denna, fixa eventuella transporter samt kontakta den lokala myndigheten, Sysselmannen, och ordna tillstånd och dylikt. Beroende på vilken rutt vi sedan tar behövs sedan olika sorters utrustning: om vi ska korsa glaciärer behövs stegjärn, rep och pulkor och om vi vill korsa vattendrag behövs kajaker och så vidare.

Träna med utrustningen
Det räcker inte med att ha coola grejer, man måste kunna använda dem också. Så Vera sa att vi måste öva så mycket som möjligt på att sätta upp tältet, använda spritköket, läsa kartan och sköta satellittelefonen eller GPS:en och allt sånt. Så att man, vid en eventuell krissituation, bara kan skrida till handling och, som de säger i The Right stuff, ”keep the Mickey Mousing down to a minimum”.

Träna med vapen
Eftersom det finns supermycket isbjörn på Svalbard så måste man bära gevär så fort man lämnar Longyearbyen. Och vill man korsa Svalbard, sa Vera, så måste man vara van att hantera pickan så att man inte blir handlingsförlamad när en polare blir utdragen ur tältet på natten. Kalle är ju jägare och van vid puffror men eftersom min enda erfarenhet av vapen är att skjuta sidledes med låtsasglocks till gangstarap så måste jag börja vapenträna genast. Yes!

Träna fysiskt
All träning är så klart bra, sa Vera, men styrketräning, löpning samt att vara ute och gå länge, flera dagar i sträck med tung packning är grunden i all expeditionsträning. Så det ska vi göra en massa av framöver.

Skaffa glaciärkunskap
Om vi vill gå en rutt som korsar glaciärer, vilket vi så klart vill – hallå! – så måste vi träna att gå med stegjärn samt gå en kurs i glaciärkunskap. Så att vi inte trillar ner i en krevass och, om vi gör det, i så fall kan dra upp varandra ur den. Vi vill så klart att Vera ska lära oss detta och hoppas på att hon ska hålla en kurs i Jotunheimet i sommar.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.