Annons

25 saker du gör och säger om du blivit stockholmare – på riktigt

Att flytta till Stockholm från en mindre ort kan kännas överväldigande, och tanken på att hitta sin plats avlägsen. Men den dagen kommer, även om det kan ta lite tid.

Joel Linde

Infödda stockholmare är en minoritet i Stockholm bland alla oss inflyttade småstadsbor och bondeättlingar. Men när tillräckligt lång tid har passerat har vi, omedvetet eller inte, anammat den stockholmska själen och det går inte längre att skilja oss från mängden.

Annons

Här är 25 säkra tecken på att du faktiskt blivit lika mycket stockholmare som stockholmarna själva, även om du inte låter likadant när du pratar surrar.

1. Hyllar rätt stad

Du framhåller Köpenhamn som kontinental och Skandinaviens bästa stad och känner dig samtidigt lite skön och bjussig för att du kan ge dem det.

Gilla Cafe.se på Facebook

2. T-centralen är enbart kaos

Du byter inte tunnelbana på centralen (om du inte ska åka med blå linje). Du byter vid Slussen eller Gamla stan. Ta av dig träskorna för fan!

3. Gamla stan är en no fly-zone

Du befinner dig inte i Gamla stan (om du inte ska byta tunnelbana), för i Gamla stan finns bara dalahästar och nygräddade våfflor.

4. Drottninggatan? Över din döda kropp

Du befinner dig inte på Drottninggatan, förutom när du korsar den på Kungsgatan.

drottninggatan stockholm
David Hall/Flickr

5. Det finns tid att spara

Du åker inte längre bara tunnelbana. Ska du till Radiohuset tar du buss 67 eller 4, inte tuben till Karlaplan. Annars får man ju gå orimligt långt ”sista biten”.

6. Ingen nonsens

Du säger ”gröna mot Farsta” inte ”linje 18 söderut”.

7. Det finns (ännu mer) tid att spara

Du tycker det är rimligt att handla mat på 7/11.

8. Inte pöbeln

Du säger ”Sleven” om 7/11, givetvis med ett uttal som betonar att du är medveten om töntigheten i det. Men det är bättre än att säga 7/11, eller sjuelva, som alla andra.

9. Det finns regler

Du blir på riktigt förbannad när folk står i vänsterfil i rulltrappan. Och du är inte rädd att berätta om det.

10. Del av något större

Du känner bartenders och byter favoritställe när de byter jobb.

11. Ett samtal bort

Du har en egen listkran.

12. Musik är en konst

Du är dj – men är på intet sätt unik, för det är alla andra också.

Avicii-2

13. Folk känner dig

Du har inte sökt ett enda av dina tre senaste jobb – du har fått dem via kontakter.

14. Skärgården/bakgården

Du befinner dig i skärgården på sommaren och namedroppar öar som Söderöra och Lilla Nassa som vore de självklara landmärken alla bör känna till.

15. Det här kan du

När någon frågar var en viss gata ligger svarar du genom att sätta den i relation till en annan gata som personen har ännu mindre koll på.

Känner du dig träffad? Vi har knappt börjat. Klicka på nästa pil för en stockholmares besatthet av hippa restauranger, varför du romantiserar Klarakvarteren och din hatkärlek till taxichaufförer.

1 2

Annons

Dela (62)
Tweeta

Annons


Laddar