De enda filmerna du måste se i januari

Johan Hedberg  |  Publicerad 2015-01-07 12:00  |  Lästid: < 1 minut

filmer-januari

Agentaction, kodknäckare och superhjältar – januari bjuder på sjukt maffiga bioupplevelser! Cafés Andrev Walden listar de fyra mest sevärda filmerna den här månaden.

* * *

1. Visuellt vidunderlig

Birdman (9 januari)

Regissören Alejandro González Iñárritu (Babel, 21 gram) är tillbaka med en film som inte liknar någonting. Men så är det också Oscarsvinnaren Emmanuel Lubezki (Gravity) som står för fotot. Här skapar han illusionen av en enda sömlös 100-minuterstagning.

 

2. Neeson på flykt

Taken 3 (9 januari)

Pensionerade agenten Bryan Mills (Liam Neeson) återvänder för sista gången. Om man ska tro taglinen ”It ends here”. Men det ska man nog inte. Nu oskyldigt misstänkt för mord och på flykt från FBI och CIA.

 

3. Starkt om kodknäckare

http://www.youtube.com/watch?v=S5CjKEFb-sM

The imitation game (16 januari)
Benedict Cumberbatch gestaltar matematikern som knäckte den tyska krypteringsmaskinen Enigma under andra världskriget och tackades med kemisk kastrering för homosexualitet. Starkt men lite ospännande (om man vet vem som vann kriget).

 

4. Genre som åldras fort

Blackhat (23 januari)
Cyberthrillers är en plågad genre. Filmerna blir snabbt daterade och om några år kan Blackhat vara förvisad till TV3-natten (där Nätet med Sandra Bullock vevades i 10 år). Så se den nu. Michael Mann-regisserad spänning med Chris Hemsworth som hacker i statens tjänst.

 

Andrev Walden

* * *

Mer film!

Kolla in de 25 hetaste filmerna som släpps 2015

De 20 absolut bästa filmerna från 2014

Grafik: Så stora är filmhistoriens monster – på riktigt!

5 bästa filmsluten någonsin – och ett som är riktigt uselt

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-01-16 10:39