Boyhood, Interstellar och Turist – Här är de 20 absolut bästa filmerna från 2014

Jonas Terning  |  Publicerad 2014-12-25 15:30  |  Lästid: 4 minuter

arets_basta-film

När 2014 nu bara har några dagar kvar är det dags att konstatera – vilket fantastiskt filmår! Från historiens mest ambitiösa projekt i Boyhood, till Leonardo DiCaprios varggrin på Wall Street och Matthew McConaugheys dubbla succér med Interstellar och Dallas Buyers Club. För dig som inte hunnit se årets filmhöjdpunkter – skynda dig att spana in dem innan nästa filmår börjar!

Läs också Detta är årets 11 bästa tv-serier 2014!

* * *

1) Boyhood

Ett filmprojekt som håller på i tolv år borde ju ha ”haveri” inskrivet i sitt DNA – men det här bra på riktigt. Fantastiska skådespelarinsatser från Ellar Coltrane som spelar pojken Mason under hela hans uppväxt, men också Ethan Hawke och Patricia Arquette är utmärkta som hans föräldrar.

2) Dallas Buyers Club

Dallas-Buyers-Club-Feature

Det var länge sedan en Oscarsvinnare var så välförtjänt. Verklighetsbaserad berättelse som utspelar sig i åttiotalets aids-drabbade Dallas. Huvudkaraktären Ron Woodroofs (Matthew McConaughey) resa från osympatisk elektriker till alternativ medicin-hjälte är en fantastisk karaktärsskildring.

3) Turist

Ruben Östlunds mästerverk (Obs – ej den devalverade versionen av begreppet!) har redan Golden Globe-nominerats och ligger nog bra till för en Oscar. Mixen mellan allvar och humor, mellan vidsträckta alplandskap och klaustrofobiska kamerautsnitt, är lika hisnande som en svart pist. Bättre än så här blir inte svensk film.

4) The Grand Budapest Hotel

grand-budapest-hotel-2014

Ett måste för alla Wes Anderson-fans. Som i alla hans filmer har The Grand Budapest Hotel två nivåer – den skruvade humorn högst upp och ett mörkare drama med fokus på familjerelationer därunder. Familjedramat utgörs i det här fallet av relationen mellan hotellets concierge Gustave (Ralph Fiennes) och den unga piccolon Moustafa (Tony Revolori).

5) The Wolf Of Wall Street

Extra allt när Martin Scorsese skildrar Jordan Belforts (Leo DiCaprio) väg från hot shot på Wall Street till dreglande quaaludetrillare. Scenen där Belford kastar hummer efter FBI-agenterna från sin yacht är en av årets allra roligaste. Tre timmar avancerat svineri.

6) Nightcrawler

Otäck liten film som säger mycket om samtiden. Jake Gyllenhaal är fantastisk bra som creepy tv-fotograf som försörjer sig på att filma olyckor.

7) Her

Annorlunda, välgjord och väldigt snygg framtidsskildring där Joaquin Phoenix inleder ett förhållande med sitt operativsystem. Artificell intelligens har aldrig varit så här känslosamt.

8) The Double

the-double-2014

Kafka-artad film om kontorskillen Simon (Jesse Eisenberg) i en dystopisk grå framtid. Hans liv ställs på ända när nykomlingen James börjar på jobbet. Den självsäkra James stjäl uppmärksamhet, tjejer och stjärnglans från Simon, som bara blir mer och mer utskälld på jobbet. Men varför är det ingen som reagerar på att de har exakt samma utseende?

9) Gone Girl

Skruvad spänningsfilm som motsvarar de högt ställda förväntningarna. Roligast av allt är att David Fincher får visa vilken högklassig regissör han är. The girl with the dragon tattoo-debaclet är numera förlåtet.

10) Nebraska

Regissören Alexander Payne (SidewaysThe descendants) har precis som Meryl Streep klippkort till Oscarsgalan. Nebraska är inte riktigt lika bra som hans två föregående verk, men likafullt en mycket underhållande roadmovie genom ett kargt och svartvitt USA. Bruce Dern briljerar i huvudrollen.

11) American Hustle

Lurendrejare blir utpressade av CIA att delta i ett statligt sanktionerat lurendrejeri. Den överviktiga Christian Bale är bra, men Jennifer Lawrence i rollen som hans fru är fantastisk. Allting förpackat i en sjukt snygg 70-tals kostym.

12) Nymphomaniac

nymphomaniac1450x253

Ny Lars Von Trier-film, nya rubriker kring hur skådisarna "haft sex på riktigt". Vi har varit där förut. Nymphomaniac visar framför allt upp danskens humoristiska sida och Stellan Skarsgård är magisk i rollen som Seligman. (Seligman! Det måste in i namnsdagsalmanackan.)

  

13) Guardians Of The Galaxy

Låt dig inte luras av filmaffischen, det här är mycket mer än ett rymdäventyr för vuxna pojkar. Okomplicerad men rolig underhållning vars fantastiska soundtrack nog skickade in lite extra stim-pengar till Björn Skifs (Ooga-chaka, ooga-ooga ooga-chaka!)

14) Frost

frost-2014

Tidernas mest framgångsrika och inkomstbringande animerade film, och vi förstår varför. Välskrivet manus med starka kvinnokaraktärer. Extra plus för musiken. Disneys val att gå ifrån mjäkiga musikalnummer till lättillgänglig Idol-pop gav hiten Let it go en Oscar för ”Bästa sång”.

15) En familj – August: Ocage County

Pjäs som blev film som blev Meryl Streeps 173 498:e Oscarsnominering. Välspelat och tragikomiskt. Juliette Lewis comeback i rampljuset – bara en sådan sak, som det brukar heta.

16) Dum & dummare 2

dum-dummare-2-2014

Älskade du ettan kommer du tycka att tvåan är inte fullt lika genialisk, men ändå dumskratta högt flera gånger under filmen. Gott så.

17) Interstellar

Interstellar

Dumt, högljutt och alldeles, alldeles fantastiskt. Filmen delar folk i två läger, men regissören Christopher Nolan är och förblir en fantastisk historieberättare. Den som skeptiskt börjar granska trovärdigheten i historien kommer att bli besviken, men den som vill få 169 minuter underhållning får så det räcker.

18) St. Vincent

På ytan en okomplicerad komedi om en ensamstående mamma (Melissa McCarthy) och hennes son (Jaeden Lieberher) som hittar en vän i den sura granngubben (Bill Murray). Men i all den där enkelheten finns en blandning av intelligent humor och gappflabb som många komedier missar. Bill Murray är – såklart – enastående!

19) Chef

chef

Inspirerande matporr i den här komedin om kocken Carl Casper (Jon Favreau) som lämnar restaurangbranschen och drar igång en Food Truck. Ja, mer 2014 än så blir det inte.

20) Maleficent

Angelina-Jolie-Maleficent

Inga konstnärliga stilgrepp, inga oväntade twister. Bara en rejäl Hollywood-produktion med solid story och Angelina Jolie i rekordstora kindben.

* * *

Mer om film!

Grafik: Så stora är filmhistoriens monster – på riktigt!

5 bästa filmsluten någonsin – och ett som är riktigt uselt

Andrev Walden: ”I Interstellar reser de snabbare än ljuset – snart kan det vara verklighet”

”Så lyckas Kina styra Hollywood”: Andrev Walden om hur filmvärlden anpassar sig efter diktaturen

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-26 19:53