Hoppa till innehåll

4 saker du inte visste om semlor (och en sak du anade)

Semlorna har börjat dyka upp på bagerier landet runt, både i klassisk form och omtolkade. Men hur mycket vet du egentligen om bullen som en gång (faktiskt) var kriminell?

1.Den överväldigande kvantiteten

Fettisdagen närmar sig med stormsteg och svenskarna tycks mer tokiga i semlan än någonsin. Varje år säljs omkring 50 miljoner semlor och utöver det bakar vi ytterligare 30 miljoner själva. Detta uppger den specifika sidan semla.nu.

2. Namnets ursprung

Ordet semla kommer ursprungligen från latinets simila, som betyder ”vetebulle med grädde och mandelmassa”.

Nej tyvärr inte, det betyder bara ”fint vetemjöl”. Lite trist och inte så målande, men så är det.

3. Semlan har varit brottslig, typ

1952 ville några bagare i Malmö börja sälja semlor redan i januari, men när polisen fick syn på detta fick de stackars semelentusiasterna böta. Detta eftersom jordbruksnämnden hade bestämt det. Nuförtiden är det inte riktigt lika strikta förhållningsregler, även om man ibland skulle kunna önska det.

En notis från GT om denna chockerande lagöverträdelse.

4. När började det egentligen spåra ur?

2015 lanserades den första riktigt stora avvikelsen från grundformen i form av den numera välkända semmelwrapen. Gärningsmannen var en konditor på ett bageri i Stockholm och succén var omedelbar. Sedan dess är varje säsong en tävling i att skapa de allra flippigaste versionerna av semlan.

5. Edward Blom har åsikter om den

Den här anade du kanske. I en intervju med Café fick matprofilen Edward Blom bedöma hur olika versioner av semlan stod sig mot den mer ursprungliga varianten. Omdömet var inte överväldigande positivt. Så här uttryckte Blom sig om semmelwrapen:

”Varför ska man ta en svensk medeltida tradition och göra om den så den ser ut som amerikansk snabbmat? Antar att smaken blir snarlik, men med lite sämre konsistens än den riktiga semlan, men hela vitsen att äta semlan har ju försvunnit när den inte längre ser ut som en semla. Det är som att hälla över julmusten på Coca-Cola-flaskor och ställa fram bredvid skinkan på julafton, eller förklä midsommarstången så den ser ut som en lyktstolpe med neonskyltar på.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.