5 klassiska solglasögon som aldrig går ur tiden

Vårens viktigaste accessoar? Solglasögon, utan tvekan.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-03-29 15:17  |  Lästid: 3 minuter

Modet kring solglasögon är ofta svårt att hålla sig uppdaterad kring. Utbudet på marknaden är både stort och svårmanövrerat, framför allt om du inte är säker på vad du faktiskt letar efter. Ansiktsform, personligt tycke och den stil du har till vardags är aspekter som bör vara med i beräkningen.

Solglasögon ska mer än något annat skydda ögonen mot starkt solljus. Det är en accessoar som ofta är utmärkande för din personliga stil och en detalj som det verkligen bör läggas extra fokus på.

Oliver Peoples

Det Los Angeles-baserade varumärket Oliver Peoples har sedan starten 1987 fokuserat på att tillverka glasögon och solglasögon i retromodeller, vilket idag blivit deras kännetecken bland många entusiaster världen över. Den ljusbruna bågen är en tidlös klassiker som kommer vara gångbar för varje tillfälle i lång tid framöver.

Ray-Ban

Det är svårt att skriva om klassiska solglasögon utan att ha med minst ett par från Ray-Ban som med största sannolikhet är ett av (om inte det) de mest igenkända glasögonvarumärkena i världen. Här fokuserar vi på deras Clubmaster-modell som kännetecknas av sin metall-detalj vid bågens mittparti och bågen som fäster i glasens ovanparti. Modellen kommer i flera olika färgställningar där det mörkbruna alternativet med guldfärgade detaljer är vinnaren.

Persol

Italienska Persol är ett varumärke med en otroligt lång historia och startade sin tillverkning redan 1917. Från början var produktionen endast fokuserad på framställning av tekniska glasögon med hög komfort och skyddande egenskaper för piloter och racingförare. I mitten av 1950-talet tillverkades de första solglasögonen i modell 649 och drygt 5 år senare kom modell 649. Den mörkbruna sköldpaddsmönstrade bågen med gröntonade kristallglas är en ikonisk modell som ständigt varit aktuell sedan den först lanserades.

Chimi Eyewear

Det relativt nystartade svenska varumärket Chimi Eyewear har på mycket kort tid gjort en otrolig resa. Företaget startade med två modeller och redan efter mindre än två år finns fem modeller i kollektionen. Fokus ligger till stor del på bågar med spegelglas i ett brett spann av färger. Däremot finns det bågar i av mer klassisk stil där den transparanta med mörka glas verkligen är ett måste i glasögongarderoben.

TBD Eyewear

Ett annat varumärke som gjort en fin resa på kort tid är TBD Eyewear. I deras kollektion finns både optiska bågar och solglasögon, samtliga i retromodeller med stort fokus på kvalitet och design. En av de absolut mest klassiska är den svarta bågen med mörkt, tonat glas. En båge som funkar i alla sammanhang oavsett om de ska bäras till smoking på sommarbröllopet eller till jeans och t-shirt en ledig dag på semestern.

Den här artikeln publicerades först på King.

Den här artikeln innehåller affiliatelänkar via Apprl. Läs mer om hur Café jobbar med affiliatelänkar här.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-03-29 15:17