Hoppa till innehåll

5 ”knep” hårdrockare använder för att dölja att de tappar håret

Emil Persson

Sweden Rock, hår mår ni?! Sådär. Åldrandet slår mot oss alla men om man verkar i en musikgenre där långt hår är lika viktigt som trummor och gitarr blir det extra besvärligt att ta inbördeskriget med de egna generna. Genom alla tider har hårdrocksmusiker återvänt till fem olika knep för att hantera håravfall – här illustrerat genom artister som … Continued

ny

Sweden Rock, hår mår ni?! Sådär.

Åldrandet slår mot oss alla men om man verkar i en musikgenre där långt hår är lika viktigt som trummor och gitarr blir det extra besvärligt att ta inbördeskriget med de egna generna. Genom alla tider har hårdrocksmusiker återvänt till fem olika knep för att hantera håravfall – här illustrerat genom artister som i dagarna uppträder på Sweden Rock Festival i Norje.

* * *

Huvudbonaden

10.2004676b

Cylinderhattar, scarfar, truckerkepsar – många är huvudbonaderna som åldrande rockmän använder för att skyla sin avtagande mandom. Men in bandana veritas: åskådaren VET att om man händelsevis skulle exponeras för innehållet i, till exempel, Quireboys-Spikes bandana så är det en syn som sedan aldrig kan bli osedd. Metoden för rockers som på ålderns höst tvingats byta treenighet: sex, droger & rogaine’n’roll.

Fokusförflyttningen

adam-darski-behemoth-2764

Nergal i Behemoth sätter sagomonsterlooken med den äran, men ögonen sugs fortfarande till den rangliga hängbro som sammankopplar sidornas vattenfall. Hårbindan ligger där och pockar på uppmärksamhet. ”Ni kan ta min korp men ni kan aldrig ta min comb-over”, viskar den i natten.

Skäggkompensationen

10.4229453b

Knepet är besläktat med fokusförflyttningen – med den skillnaden att man i stället för att ta till extern rekvisita maxar annan ansiktsbehåring. Många är de robusta hårdrockare som bara låtit skägget rasa när det gått tjäle i hjässans hårsäckar. Problemet med metoden är just att man måste gå till extrema extremer för att verkligen trafikleda publikens uppmärksamhet till hakan och innan man vet ordet av – fråga Chris Kael i Five Finger Death Punch – ser man ut som Bill Nighys bläckfiskskäggige Davy Jones i Pirates of the Carribean-serien.

Karaktären

19.04541191

Det faktum att ett band, i det här fallet Ghost, leds av EN SATANISK PÅVE reser i grunden så många andra undringar att påvemössans innanmäte över huvud taget inte får plats på frågekartan. Well played, Papa Emeritus.

Kapitulationen

s

Räddas det anseende som räddas kan. Rob Halford i Judas Priest visar att en rakad skalle visst kan få en att se lika hård ut som valfri MC-knutte eller methkokande kemilärare. När man tagit itu med problemet och trimmat sin look frigörs dessutom energi till att se över andra visuella attribut. Varför inte börja med den piggsvinsnitade blottarrocken i skinn?

* * *

Läs också!

16 bevis på att Södermalm har Sveriges roligaste poliser

22 ord som du förstår om dina päron kommer från Stockholm

11 kändisar som ser exakt ut som två andra kändisar ihop

7 saker som kommer hända om Måns Zelmerlöw blir världskändis

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.