Edson Arantes do Nascimento, mer känd som Pelé, anses vara en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. ”En av världens bästa”, ja. Man gör generellt bäst i att undvika den ständigt aktuella och lika ständigt snåriga diskussionen kring huruvida Maradona, Pelé, Messi eller kanske Cristiano Ronaldo är världens bäste fotbollsspelare genom tiderna.
Nyligen hade en Netflix-dokumentär om Pelé premiär på Netflix. Ett perfekt tillfälle att förkovra sig i ett stycke mäktig fotbollshistoria. Den makalösa superbrassen gjorde under sin karriär 1 284 mål på 1 375 matcher om alla träningsmatcher räknas in. Han är den enda fotbollsspelaren som vunnit tre VM och spelade totalt fyra världsmästerskap under tre decennier under en tid Brasilien blev en fotbollsnation att räkna med på riktigt.
Rent kvalitetsmässigt är Pelé ett habilt hantverk – men den når inte upp till Asif Kapadias dokumentär om Diego Maradonas höjder. Men likt gott, vad finns det här att inte gilla: arkivfotomys, sambatakter, en fängslande historia om fotbollsspelaren Pelé – och i förlängningen landet Brasilien.
Café plockar ut russinen ur dokumentären om Pelé. Här är sex saker vi lärde oss från Netflix-dokumentären om en av världens allra bästa fotbollspelare genom tiderna.
1. VM 1958 var första gången många svenskar såg en svart person
Pelé-dokumentären innehåller såklart en större portion arkivbilder från VM i Sverige 1958 – den då 17-årige brasilianske juniorens först världsmästerskap. I dokumentären berättar Pelé om svenskarna fascination för hans hudfärg: ”Det fanns några svenska flickor där. De tog på min hud och jag tänkte: ’Varför försöker hon se om huden lossnar?’ De tog på sina händer för att se om färgen lossnat. De hade aldrig sett en svart person förut”, kommenterar Pelé själv händelsen. Det har hänt en del på 60 år.
2. Hade Pelé ett ”öppet förhållande” eller var han notoriskt otrogen?
Efter sitt spektakulära genombrott i VM i Sverige 1958 blev Pelé en nationalikon och fotbollens första miljonär redan som tonåring. Det är en illa bevarad hemlighet att Pelé inte var lika trogen mot sina partners som mot sin fotbollsklubb Santos i São Paulo.
Pelé gifte sig med sin första fru Rosemeri dos Reis Cholbi när han var 25 år. I dokumentären får han frågan om det var svårt att stå emot frestelsen att vara med andra när kvinnor flirtade med honom.
”Ärligt talat, det var det. Jag hade några affärer, där några resulterade i barn som jag fick reda på långt senare. Min första fru visste om allt. Jag ljög aldrig för någon”, säger Pelé.
Hade Pelé ett sorts förtida öppet förhållande eller var han notoriskt otrogen?
3. Pelé tänkte lägga av efter VM 1966
Brasilien gick in i VM i England 1966 som favoriter efter två raka VM-titlar. Det slutade med superfiasko, brassarna fick vända hemåt efter att ha åkt ut ur gruppen. Pelé bestämde sig då för att lägga av i landslaget. Han berättar i dokumentären att han inte hade för avsikt att spela mer VM, eftersom han bara har oflyt i VM. VM i England innebar det andra raka världsmästerskapet som Pelé skadade sig efter två matcher.
4. Pelé kritiserades ofta för att inte ta politisk ställning
1964 års militärkupp i Brasilien kom att leda till att landet blev en diktatur som sträckte sig ända fram till 1985. Tortyr och förtryck blev tragiskt nog vardagsmat för Brasiliens befolkning. Pelé anklagades ofta för att vända kappan efter vinden och inte utnyttja sin närmast helgonlika status för att ta politisk ställning.
Dokumentären målar upp en fotbollshjälte som förhöll sig neutral till det politiska som pågick i bakgrunden av hans fotbollskarriär – och för Pelé var det bara fotbollen som gällde. Hans gamla lagkamrat Paulo Cezar Lima – mer känd under sitt brassesmeknamn Caju – förlåter honom inte för hans bristande politiska engagemang.
”Jag älskar Pelé men det hindrar mig inte från att kritisera honom. Han rättade sig in i ledet, en undergiven svart man. Det är kritik jag håller mot honom fortfarande, för bara ett uttalande från Pelé skulle räckt långt”, säger Caju i dokumentären.
5. Regeringen la sig ofta i brasilianska landslaget och laguttagningar
Nationella sportframgångar har ofta använts och används alltjämt för att tvätta en regerings rykte – och Brasilien under Pelés heydays var inget undantag. För det brasilianska styret var det viktigt att vinna VM 1970 – och nationalklenoden Pelé var givetvis tvungen att vara med.
”Pelé gillar inte att prata om det, men han hade påtryckningar från diktaturen att det var bäst för honom att ställa upp i VM 1970”, säger journalisten och Pelés vän Juca Kfouri i dokumentären. Hon berättar också att majoriteten av den Brasilianska VM-staben bestod av militärer.
6. Brasilianske förbundskaptenen João Saldanha fick kicken för att han ville peta Pelé
Innan det tv-färgsprakande VM:et i Mexiko 1970 rådde det viss tvivel kring Pelés form – något dåvarande förbundskaptenen João Saldanha slog fast genom att försöka peta den opetbare Pelé.
”Han ville vara den mäktiga mannen som bestämde men om du frågar mig om han visste nånting om fotboll skulle jag säga att han inte visste ett dugg”, kommenterar Pelé händelsen.
Det gick så långt att Saldanha ville att landets storstjärna skulle genomföra ett syntest, något som han hoppades skulle bevisa att Pelé hade usel syn och därmed kunna peta honom från laget. Pelé själv avfärdar det hela som ett ”fultrick”. Saldanha fick strax innan VM kicken efter att ha kritiserat den dåvarande brasilianske fotbollspresidenten João Havelange (jajamen, den senare Fifa-pampen Havelange).
”Jag väljer inte hans ministrar och han tar inte ut mitt lag”, sa Saldanha irriterat till en reporter och fick sedan kicken.
In kom istället Pelés gamla lagkamrat Mario Zagallo och resten är, som det heter, historia.
Dokumentären ”Pelé” finns att streama på Netflix nu.