6 viktiga egenskaper herrlandslagets nästa förbundskapten borde ha

Herrlandslaget förbundskapten Janne Andersson gör sin sista landslagssamling på positionen. Här är kravlistan som Svenska Fotbollförbundet borde ha på efterträdaren.

Vi befinner oss mitt i en betydelselös EM-kvalsamling som innebär slutet för Janne Anderssons tid som förbundskapten. Efter att ha tillträtt på posten hösten 2016 har han tagit landslaget till två mästerskap, där den osannolika överprestationen med en VM-kvartsfinal 2018 är hans främsta merit. De två senaste rekordskrala åren vill vi helst glömma av flera anledningar, men i ett slutbetyg förtjänar Janne trots allt ett VG.
Men då var och då och nu är nu. Och nu ska Svenska Fotbollförbundet leta reda på hans efterträdare. Café listar sex egenskaper som borde vara med på egenskapslistan när tränarvärlden dammsugs i jakten på herrlandslagets nästa förbundskapten i fotboll.
1. Vara en mästare på kommunikation
Som förbundskapten handlar jobbet (ännu) mer om kommunikation än vad det gör som klubblagstränare. Att charma sin omvärld och på ett begripligt, sakkunnigt och trevligt sätt förklara varför spelare x går före y är av yttersta vikt för en förbundskapten. Samtidigt ska du vara en skicklig säljare som representant för svensk fotboll och en skicklig kriskommunikatör när det blåser upp till storm, vilket det har en tendens att göra rätt ofta. Du ska dessutom vara tillgänglig i princip dygnet runt, vilket i sig låter som en fruktansvärd mardröm. Att kommunicera begripligt är 50 procent av grejen med att vara förbundskapten.
Förebild: Janne Andersson innan motgångarna.

2. Ha glimten i ögat
Kan också läsas som humor och ingår till viss del i kommunikationspaketet. En förbundskapten får mer än gärna fånga en lyra på en presskonferens och kasta tillbaka ett svar med ett snärtigt Magnus Anderssonskt underarmskast som landar i ett gemensamt skratt på presskonferensen. Eller avväpnande och med självdistans skämta om hårtorkar riktade mot fjärdedomaren.
Janne Andersson var länge den bästa förbundskaptenen vi haft på detta, där han tydligt spelade boll och gav journalister, och folket, humorstoff genom att överdriva sina konservativa sidor med sitt älskande av korv med bröd och hatande av IPA. För det var han länge Sveriges mest älskade man, men när det började gå dåligt vändes detta, stundtals lite oförtjänt, mot honom. Janne må ha uppträtt annorlunda och varit snarstucken till följd av motgångarna och negativa skriverier sedan EM 2021, men oftast ville han faktiskt bara spela boll.
Förebild: Janne Andersson innan motgångarna.

3. Vara taktiskt slipad
Den ständiga knäckfrågan: Hur ser svensk fotbollsframtid ut? Hur ska laget formeras taktiskt för att få ut maximalt av spelarmaterialet och den nya generationens svenska fotbollsspelare, där folk vill lira boll för tre poäng och helst inte försvara sig till samma poängskörd? Nästa förbundskapten måste ha en tydlig spelidé som får ut det mesta av spelarmaterialet. Förmodligen behöver också Jesper Karlsson spelas från start.
Förebild: Lars Lagerbäcks envisa riskminimering var åtminstone taktiskt slipat.

4. Våga satsa nytt och ungt
Hade detta varit en mindmap hade en pil ritats från taktiskt slipad. Egentligen är denna egenskap betydligt viktigare för en klubblagstränare, men en landslagstränare får inte vara rädd för att prova nytt och våga satsa ungt. Vilket majoriteten av svenska förbundskaptener verkar ha varit, då risken att deras stöttespelare från starten hänger med under hela förbundskaptenseran.
Under 1-2, 1-2, 1-2-mästerskapet i Italien 1990 ställde Olle Nordin ut en startelva mot Brasilien med en medelålder under 25 år. Det gick bevisligen inte bra, men med det laget borde det gått bättre. Olle Nordin var iallafall ingen fegis och för det förtjänar han att vara en förebild i frågan.
Förebild: Olle Nordin.

5. Ett specialintresse som inte rör fotboll
Vi har redan konstaterat att mer mjuka värden som kommunikation är extremt viktigt som svensk förbundskapten. Att ha ett specialintresse som inte rör fotboll kan också göra under för en framtida förbundskaptens likeability. Ta bara damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson som exempel. Hans nischade gitarrmusiksintresse gör att man gillar honom ännu mer. Efter en vunnen VM-match i somras skickade han en hälsning till Way Out West-publiken att gå och se Jocke Åhlund-ledda Les Big Byrd på festivalen. Allt är inte bara fotboll, och det förkroppsligar Gerhardsson på bästa sätt.
Förebild: Peter Gerhardssons nördiga vinylsamlande och rockkonsertälskande.
6. Stå rakryggad när det blåser
Eftersom Svenska Fotbollförbundet aldrig sparkar en förbundskapten sitter en svensk förbundskapten kvar ovanligt länge på sin post. Detta innebär att en cykel alltid slutar med en dikeskrasch. Hittills har ingen förbundskapten lyckats hantera kritiken när det blåser som hårdast till följd av uteblivna resultat speciellt väl. Lagerbäck var vresig och tjurig, Hamrén läste allt som skrevs om honom och agerade på det och Andersson tappade både sitt huvud och anseende totalt efter katastrofintervjun i Viaplay. Nästa förbundskapten bör vara medveten om förbundskaptensförbannelsen och, på ett bättre sätt än sina företrädare, stå rakryggad när det blåser. Eller bara avgå direkt när det börjar gå åt helvete.
Förebild: Ingen.