Hoppa till innehåll

6 förlegade stilregler vi borde göra oss av med omedelbart

Gustav Broström

Herrmodet utvecklas långsammare än en ek växer. Och det blir inte bättre av att det finns förståsigpåare som försöker stoppa all typ av utveckling och innovation. Många stilregler har hängt kvar länge trots att de är helt orimliga – här är några som du kan bryta mot utan problem! * * * Förlegad stilregel 1: … Continued

Herrmodet utvecklas långsammare än en ek växer. Och det blir inte bättre av att det finns förståsigpåare som försöker stoppa all typ av utveckling och innovation. Många stilregler har hängt kvar länge trots att de är helt orimliga – här är några som du kan bryta mot utan problem!

* * *

Förlegad stilregel 1: ”Denim on denim är totalförbjudet”

tab5

Denim on denim var länge det värsta en medveten man kunde bära. 1980-talets vurm för stentvättad skjorta och matchade jeansshorts har sedan länge varit präntad på hornhinnan. Men tack vare de senaste årens trender har jeans med jeans blivit accepterat. Glöm icke att blanda nyanser och färger!

Förlegad stilregel 2: ”Blanda inte brunt och svart”

tab4

Oavsett om det gäller bruna skor efter klockan sex eller kombinera svart och brunt på skärp, skor och klockarmband har denna stilregel hängt med ett bra tag. Kanske har Tyskland 30- och 40-talet något med saken att göra? Med streetstylens intåg släpptes de strama remmarna och idag är det nog bara stelbenta engelsmän som rynkar pannan åt färgkombon.

Förlegad stilregel 3: ”Blanda inte blått och svart”

tab.3

Svart verkar vara boven i många stilbrott, troligtvis då mindre begåvade modegurus inte har fattat hur denna fantastiska färg svept in välklädda män på fler sätt än i rockar och kostymer. Idag är kombon blåsvart hetare än hetast och är oftast det lättaste sättet att identifiera en svensk utomlands.

Förlegad stilregel 4: ”Man får inte bära vitt på vintern”

tab2

Att matcha vintern ser många som ett hån, eftersin vitt, och främst vita jeans, varit sommaren förbehållet. Italienarna är de bästa vägvisarna och cementerat plagget som ett måste i varje mans garderob.

Förlegad stilregel 5: ”Sneakers och kostym går inte ihop”

tab.1

Modehuset som det senaste decenniet öppnat portarna för sneakers till kostym är Lanvin. Den subtila kontrasten mellan lackade och dressade sneakers banade väg för vår tids mest bekväma trend.

Förlegad stilregel 6: ”Killar kan inte bära accessoarer”

tab6

Sedan urminnes tider har klockan och slipsen varit de enda helt accepterade accessoarerna för män. Idag, tack vare modiga satsningar, kan killar bära både ringar, sjalar, armband med mera. Kanske nästa revolution blir att killar får klä sig, sminka sig och göra vad de vill, utan att någon lägger sig i?

Gustav Broström

* * *

Läs också!

10 snyggaste vårjackorna just nu

Vårens 10 coolaste bomberjackor

De är filmhistoriens bäst klädda skurkar – någonsin

14 plagg du älskade under 00-talet men som du skäms för nu

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.