Hoppa till innehåll

6 svingoda varianter på sangria – med champagne, whisky och öl

Andreas Grube

Sangria, en klassisk drink som signalerar semester och sommar, är enkel att göra och kul att experimentera med. Här är 6 goda varianter att testa.

Vi börjar med det klassiska receptet. Det kan se lite olika ut beroende på var man är och vem man frågar, men det här är ett bra recept att utgå ifrån.

Ingredienser:

1 citron
1 lime
1 apelsin
3 cl ljus rom
2 tsk strösocker
1 flaska rött vin
3 cl apelsinjuice

Skär citrusfrukterna i klyftor och lägg ner i en karaff. Häll på socker och rom. Låt stå svalt en timme eller två. Pressa sedan frukten med typ en träslev, häll på vin, juice och is. Söta efter behov.

Personligen väljer jag gärna ett lite lättare och fruktigare rött, men välj ett rödvin du vet att du gillar. Det måste absolut inte vara från just Spanien, även om Rioja är en klassisk go-to. Tänk fritt!

Och nu när du väl provat den varianten är det dags för lite nytänk och experiment.

Här är några varianter på sangria som är lika enkla som goda

Sommarbärssangria

Ut i skogen och plocka på dig vad du hittar i form av svenska sommarbär, och använd dem istället för citrusfrukterna. Jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, till exempel.

Whiskysangria

Lite rivigare, lite djupare. Mitt tips är ett välja en hyfsat mjuk whisky, typ från Irland eller USA, snarare än en skotsk rökbomb. En pava rött, 6-8 cl whisky, fyll på med frukt och bär av mörkare snitt – till exempel plommon, björnbär, hallon, blåbär – och krydda även upp med någon centiliter Cointreau.

Sangria Bianca

Byt ut det röda vinet mot vitt, förslagsvis en fräsch chardonnay typ Clotilde Davenne Bourgogne Blanc (nr 5562, 129 kr), kasta i persika och/eller nektarin, och byt ut apelsinjuicen mot äppelcider.

Cavasangria

Gör den på en bas av spansk cava, och med tillbehör som färska jordgubbar, röda äpplen och en citron för fräschörens skull. Vill du ha en lite mer intressant dricka är det svingott att även langa i ett par kanelstänger och några myntablad.

Ölsangria

Tricket här är att välja en frisk öl med fruktiga smaker av persika, passionsfrukt och liknande. Bra val är till exempel Poppels Passion Pale Ale (nr 31408, 24,90 kr) eller Frequency Beer is the Weakness (nr 33031, 24,50 kr). Addera sedan pisco istället för rom och vräk i persikoklyftor. Grymt gott!

Champagnesangria

Ös ner en flaska välkyld champagne i karaffen och fyll på med 1,5 dl apelsinjuice, 1 klyftad citron och 1 klyftad lime, 1-2 dl skivade jordgubbar, ett gäng myntablad, 3 dl sockerlag och massa is. Smaka av och balansera upp med mer citrus och/eller sockerlag.

Mer sommardryck från Café!

5 bästa sorterna prosecco – enligt ”topplistornas topplista”

Fruktöl hör sommarvärmen till – här är de 8 bästa

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.