Idag är Daiquirins dag – här är fyra varianter av den klassiska drinken

Testa orginalet, den bittra varianten eller varför inte Neroli-versionen? Här är fyra goda recept på den klassiska drinken från Kuba.

Markus Aamisepp | Foto: Raphael Stecksén  |  Publicerad 2020-07-19 07:00  |  Lästid: 2 minuter

Det känns som att allt har en dag nu för tiden; varmkorvens dag tar plats den 23 juli, skäggets dag är den 15 september och till och med hobbitarna från Sagan om ringen har sin egen dag den 22 september. Men vad vi nog alla kan komma överens om är att vissa saker och ting förtjänar tjugofyra timmars uppmärksamhet. Inte minst gäller det den festliga sommardrinken daiquiri.

Den syrliga drinken är något du kan friska upp tillvaro som semester med och finns flera olika varianter så du slipper tröttna. Dessutom är det en superklassiker som sägs vara skapad när ”The Daiquiri Mining Company” i Kuba serverade drinken till en grupp viktiga affärsgäster. Det blev, som det heter, en succé och har sedan dess varit en av de mest populära romdrinkarna i världen.

Idag är alltså daiquirins dag – och för att fira detta har vi listat fyra varianter som du kan blanda hemma själv.

Classic Daiquiri

Ingredienser:

6 cl Bacardi Carta Blanca eller valfri ljus rom

2,5 cl limejuice

1,5 cl sockerlag

Gör så här:

Gör sockerlag genom att värma lika delar vatten och socker tills sockret löst sig. Skaka alla ingredienser i en cocktailshaker med kub-is. Sila sedan upp i ett cocktailglas.

Frozen Strawberry Daiquiri

Frozen Strawberry Daiquiri

Ingredienser:

5 cl Bacardi Carta Blanca

3 cl limejuice

3 cl sockerlag

4-5 jordgubbar (medelstora och gärna frysta)

2 dl kub-is

Gör så här:

Häll samtliga ingredienser i en blender i tio sekunder. Garnera med en jordgubbe. Servera i ett högt glas.

Dry Daiquiri

Ingredienser:

4 cl Bacardi Carta Blanca eller valfri ljus rom

1 cl Martini Bitter eller valfri bitter

3 cl limejuice

2 cl passionsfruktssockerlag

Gör så här:

Gör passionsfruktssockerlag på 8 passionsfrukter och 3 dl socker. Rör runt så att fruktköttet slås sönder och blandas med sockret. Tillsätt 1,5 dl vatten och rör ut det i rumstemperatur. Skaka alla ingredienser i en cocktailshaker med kub-is. Sila sedan upp i ett cocktailglas.

Neroli Daiquiri

Ingredienser:

3 cl Bacardi Carta Blanca eller valfri ljus rom

3 cl Bacardi Cuatro eller valfri mörk rom

3 cl limejuice

2 cl apelsincordial

2 skvättar Angostura bitter

2 skvättar apelsinblomsvatten

Gör så här:

Apelsincordial gör du genom att blanda 50 cl färskpressad apelsinjuice med 500 gram strösocker. Rör om tills sockret löst sig och kyl i en flaska. Skaka alla ingredienser i en cocktailshaker med kub-is. Sila sedan upp i ett cocktailglas.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar