7 direkt olämpliga beteenden som James Bond aldrig hade kommit undan med idag

James Bond pussar en kvinnas fötter på en strand.

Den ständigt aktuella filmagenten har inte alltid varit guds bästa barn.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2022-09-05 16:28  |  Lästid: 3 minuter

James Bond, agenten med en dubbelnolla och en sjua, har i snart 60 år varit en av vita dukens stora hjältar. Med sina dyra vanor, cutting edge-prylar och sin licens att begå mord utan rättslig påföljd har han blivit en självklar del av den populärkulturella världen.

Bond, som sannerligen inte varit guds bästa barn, har utvecklats som karaktär genom åren och med Daniel Craigs Bond-tolkning har Mr. Double O Sevens värsta douchebag-drag försvunnit och blivit mer i linje med sin samtid. Men så har det inte alltid sett ut.

Café blickar tillbaka på ett gäng beteenden från James Bond under spionkaraktärens 25 filmer långa karriärspann. Beteenden som idag skulle klassas som direkt olämpliga.

1. Bond går undercover som japan – i Japan

I You Only Twice (1967) skickas Bond till Japan på uppdrag. Men han får absolut inte upptäckas av Ernst Stavro Blofelds hejdukar. Hur han (försöker) lösa det? Genom en peruk, en kimono och en makeover för ögonbrynen.

2. Ett nej betyder inte alltid ett nej

I Thunderball (eller Åskbollen, om du så vill) från 1965 träffar Bond en doktor som han är förtvivlat sugen på. Skräll. Suget är inte besvarat, men Mr. Bond accepterar aldrig ett nej och tjatar till sig sex. Lite som det där Family Guy-klippet där 50 nej tillslut betyder ett ja.

3. Slentrianrasisten Bond

Det är knappast någon nyhet att James Bond historiskt haft en fäbless för plumpa stereotypiseringar av nationaliteter. I Octopussy från 1981 ger Roger Moores Bond en man från Indien en bunt sedlar med tillägget: ”That'll keep you in curry for a few months.”

4. Låser in en kortvuxen man i en resväska

Visst, karaktären Nick Nack försöker döda Bond i The Man with the Golden Gun (minns du förresten att Christopher Lee, Sauroman och Greve Dooku i två andra stora filmfranchises spelade storskurken Scaramanga i den filmen?). Men att låsa in en den mordlystne Nick Nack i en resväska hade varit svårpitchat för EON Productions, produktionsbolaget bakom Bond-filmerna, idag.

5. James Bond – mannen som omvänder lesbiska kvinnor

Foto: Getty Images

I Goldfinger, en av 60-talets främsta Bond-klassiker, är Sean Connerys Bond fullständigt övertygad om sin oemotståndlighet, så pass att han kan omvända homosexuella kvinnor till heterosexuella genom sin blotta uppenbarelse. I Ian Flemmings bok med samma namn råder det ingen tvekan om att karaktären Pussy Galore enkom gillar kvinnor och är ”immun” mot den brittiska dubbelnollans charm. Men i filmen... not so much. Efter att Bond dessutom pressat på rent fysiskt.

6. Behandlar en svart man som sin betjänt

Som sagt, de gamla Bond-filmerna innehåller en hel del rasistiska kommentarer. Men frågan om inte om kommentaren i den första Bond-filmen Dr. No (1962) tar priset. När Bond ovänligt instruerar den svarta fiskaren Quarrel att ”hämta hans skor” är det 100 procent rasism som till och med de mest inbitna förespråkarna av ”filmerna är en produkt av sin tid” får svårt att försvara.

7. Alla gånger han varit fysisk mot kvinnor

Rörliga bilder som fungerar som bevismaterial här under.

Inspo och cred: Digital Spy och WhatCulture.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-09-05 16:31