7 gånger det blivit bråk mellan Sverige och Norge

Anders Tegnells senaste tjafs med norska forskare, fejden kring oljan och 5 andra tillfällen Sverige hamnat i bråk med våra grannar.

Foto: Getty  |  Publicerad 2020-07-23 16:24  |  Lästid: 5 minuter

Statsepidemiologen Anders Tegnells tjafs med en rad norska forskare om vilket land som skulle klara sig bättre om det kom en andra smittvåg är absolut inte första ordfäktningen med våra grannar. Nej, (kärleks)hatet mot Norge och agget norskarna har mot Sverige har en lång tradition och kommer antagligen aldrig att försvinna.

Men det finns också något fint i det. Visst känns det alldeles fruktansvärt när längdskidåkaren Therese Johaug vinner en OS-medalj – men det var inte heller direkt så att någon på hemmaplan brast ut i gråt när hon testades positivt för doping och blev avstängd i 18 månader.

Poutpourrin av hat, skadeglädje och kärlek med våra grannar är något som håller den skandinaviska folksjälen i balans. Och för att hylla detta har vi listat 7 tillfällen där Sverige och vårt närmsta grannland Norge bråkat med varandra.

1. När Tegnell och Norge tjafsade om corona

Anders Tegnell iklädd en vinröd tröja sitter ned i morgonstudion.

Det var i förra veckan som vår stadsepidemiolog Anders Tegnell sade att Sverige kan klara sig bättre under hösten än Norge om en andra coronavåg skulle blossa upp. Men sedan kom den – kritiken från norrmännen.

Det var flera norska hälsodirektörer och forskare som ställde sig mot Tegnells spåning, däribland professorn Gunnar Kvåle som – inte helt otippat – menade att Norge har bättre förutsättningar för att klara en andra våg. Det i och med att de med få coronafall har hunnit etablera ett effektivt system för bland annat smittspårning.

Tegnells svar?

– Helt klart att Sverige har en större grundimmunitet i befolkningen än vad Norge har, sade han på torsdagens presskonferens.

Gåshud!

2. Fälttåget mot Norge

Gammal bild av fältslag mellan norskar och svenskar.
Foto:  Andreas Bloch/Svenskt historiskt bildarkiv

Vad är en lista om hets mellan Sverige och Norge utan att ha med vårt sista krig? Orsaken till fälttåget mot Norge var att Sverige ville få norrmännen att acceptera unionen som hade beslutats sex månader tidigare under freden i Kiel i januari 1814.

Norrmännen ville absolut inte gå med på någon union och blev, trots en vinst under ett fältslag, ovilligt en del av den svensk-norska unionen. Drygt 90 år senare blev det folkomröstning där enbart 184 blågulälskande norskar röstade mot att gå ur unionen. Något som ledde till att Sverige, efter hårda förhandlingar och mycket bitterhet, tvingades erkänna landets självständighet 1905.

3. När Petter Northug hetsade

Längdskidåkaren Petter Northug iklädd skidmundering efter en tävling.
Foto: SVT

Att längskidåkaren Petter Northug under flera år var Sveriges absolut största ärkerival är sedan gammalt. Han må ha revolutionerat längdsporten – men tog även provokationerna mot Sverige till en helt annan nivå (kanske även därför fiendeskapen mot honom känns mer omfattande än den mot Kristian Tyrann).

Inte minst blossade hatet upp när Northug, precis efter att ha spurtat hem guldet i VM-stafetten 2011, skrek ut flåsande hån mot en rad svenska legendarer in i kameran:

– Kong Carl Gustaf, can you hear me? Björn Borg, Ingemar Stenmark. You guys took a hell of a beating today!

Nävar knöts, fjärrkontroller slänges i väggen och sportlovsresor till Trysil ställdes in.

4. När Sverige tackade nej till oljan

En oljerigg med en liten norsk by i bakgrunden.
Foto: Getty Images

Det talas helt enkelt inte om att Sverige 1978 blev erbjudna en bit av den lukrativa norska oljekakan men tackade nej. Under tiden Pehr G. Gyllenhammar var vd för Volvo erbjöd den norska staten oljefält i utbyte mot aktier på företaget. Något som han personligen tackade nej till för att ingen då var säker på att det faktiskt fanns någon olja att utvinna.

– Dessutom fick vi förhandla för svenska regeringens räkning, om skogstimmer till Norge och sedan gas till Sverige. Det var ett avtal mellan länderna och ett avtal mellan Volvo och Norge som stat, sade Pehr G. Gyllenhammar när han pratade om det traumatiska nekandet av miljarder i SVT:s Skavlan.

Det visade sig senare att avtalet hade varit värt cirka 700 miljarder kronor idag för Volvo. Och självfallet är det någonting den tidigare vd:n skäms för och helst inte pratar om, något han också sade i programmet.

Oljeboomen förändrade norskarnas självbild och även bilden av Sverige som en idoliserad storebror. Volvos klaverklamp har såklart även använts mot oss av en rad norrmän. Inte minst regissören Petter Næass som inför sin serie Lyckolandet, som skildrar historien om den norska oljesuccén, med illa dold förtjusning nämnde till Aftonbladet att Volvo tackade nej till att köpa in sig i Statoil 1978 (”Volvo är kinesiskt nu, ikke sant?”)

5. När Janne Andersson var rasande och likaså norskarna efter att ha spelat lika

Förbundskaptenen Janne Andersson är arg och viftar med händerna.
Foto: Simon Hofmann - FIFA/FIFA via Getty Images

Hösten 2019 blir det kryss mot Norge hemma på Friends Arena inför årets inställda EM. Janne Andersson blev arg och skällde ut domaren som hade sagt att de skulle spela tre tilläggsminuter och klagade på att en norsk spelare låg ned ”hur länge som helst”.

Även den norska anfallaren Joshua King var bitter och gav efter matchen en spydig kommentar som lät, ja, exakt så här:

– Kommer svenskarna ut och säger att de var bättre idag så har de i varje fall rökt på.

6. När Kikki Danielsson bytte sida

Kikki Danielsson uppträder.

Nåja, inte ett bråk mellan de två grannländerna – men ett folkligt svek som borrat sig djupt in i den svenska folksjälen.

Den svenska schlagerlegendaren Kikki Danielsson har medverkat i Melodifestivalen 9 gånger men bestämde sig 2003 att byta spelplan till Norge i deras motsvarighet till musiktävlingen vid namn Grand Prix. Tillsammans med Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen hamnade de på en fjärdeplats och fick därför aldrig chansen att representera Norge i den europeiska folkfesten vi kallar Eurovision Song Contest.

Tre år senare var hon tillbaka i sitt esse med Mello-bidraget Idag & Imorgon men hamnade dock bara på en tiondeplats. Karma? Kanske!

7. När Skam inte var nog för Sverige

Två karaktärer från serien Eagles står och samtalar.
Foto: SVT

2015 släpper norska public service-kanalen NRKP3 succéserien Skam som handlar om gymnasieungdomar i Oslo. Rättigheterna till storyn om intriger, ungdomar och drama köptes av SVT och blev snabbt den mest sedda serien någonsin på SVT-play (och gick därmed om den folkhemska julkalendern i antalet strömningar).

Trots att man förstår i princip allt som sägs i Skam kontrade SVT fyra år senare med sin egen svenska version med en liknande premiss. Det svenska svaret på den norska ungdomsserien fick namnet Eagles och handlade om ishockeyspelande ungdomar. Kanske för att strö lite salt i såren i och med norskars tämligen bristfälliga hockeykunskaper.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-07-23 18:09