Hoppa till innehåll

9 fakta om Sveriges nya astronaut och hans rymdresa

Marcus Wandt i austronautdräkt.
Robin Åberg

Vad tar egentligen Sveriges tredje astronaut med sig till rymden, vad ska han göra där och vem betalar för resan? Vi har svaren.

Vem är han?

En ovanlig 43-åring som är född i Mora, uppvuxen i Värmland och som nu bor med sin familj i Linköping. Utbildad elektronikingenjör vid Chalmers som genomgått officersprogrammet på Karlberg och är utbildad stridspilot i både Sverige och USA. Har arbetat som stridspilot inom Försvarsmakten och chefstestpilot på Saab. I november 2022 valdes Wandt ut till resan bland över 22 000 sökande och har sedan dess utbildats i rekordfart.

”Det senaste året har jag längtat efter att få åka ut i rymden. Just nu är jag helt uppfylld av en känsla av stor förväntan blandad med total fokus på allt jag ska göra och få uppleva”, säger Marcus Wandt till rymdstyrelsen.

Foto: Axiom Space.

När åker han upp?

Raketen väntades lyfta den 17 januari 23.11 från Kennedy Space Center i Florida, USA men har skjutits upp. Uppskjutningen är nu planerad till torsdagen den 18 januari klockan 22.49, svensk tid, enligt rymdstyrelsen.

Kan jag kika på uppskjutningen?

Det kommer du kunna göra här nedanför. Du kan även följa Marcus resa via denna sida.

https://www.youtube.com/live/dr8gN1DFj4w?si=eALTrteLz3zK9Wlu

Vilken raket?

Tillsammans med ytterligare tre astronauter ger Wandt sig i väg i SpaceX rymdraket Falcon 9.

Hur lång tid tar det?

Cirka 36 timmar tar det för farkosten att ta sig till den internationella rymdstationen ISS.

Vad ska Wandt göra i rymden?

Axiom Mission 3 är ett forskningsuppdrag där Wandt bland annat ska genomföra ett experiment om stamceller för Uppsala universitet och ett om ergonomi för KTH. Utöver dessa kommer han även att delta i ett 20-tal internationella experiment i tyngdlöshet.

Vad har han med sig upp?

Foto: Rymdstyrelsen.

Förutom all forskningsutrustning ska Wandt ha med sig ett 20-tal föremål som knyter an till Sverige och hans bakgrund. Däribland Selma Lagerlöfs nobelprismedalj, Flaggor från Chalmers och svenska flygvapnet, modellflyg av Saab 39 Gripen och en hockeypuck från Linköping Hockey Club.

Även en del musik åker med. Bland annat ska Wandt ha med sig låten To the Galaxies We Go av 12-årige producenten Victor Jungegård, samt en houselåt av duon Melonia där hans röst samplats.

”Astronauter brukar alltid få ta med sig föremål upp i rymden, som betyder något extra för dem. Marcus har själv valt ut en rad saker som knyter an till sin uppväxt, utbildning och yrke. När han är tillbaka på jorden kommer han göra en turné genom Sverige för att besöka platserna och återlämna föremålen som varit med i rymden tillsammans med ett certifikat”, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen. 

Vem betalar kalaset?

Resan arrangeras av amerikanska rymdföretaget Axiom Space genom ett samarbete med NASA, rymdföretaget SpaceX och den europeiska rymdorganisationen ESA.

Hemifrån har Wandts resa fått ekonomisk stöd av Utbildningsdepartementet, Rymdstyrelsen, Försvaret, Svenska rymdaktiebolaget (SSC), Saab och industrigruppen FAM.

När kommer han hem till jorden?

Marcus kommer tillbringa upp till 14 dagar på rymdstationen innan han åter vänder hem.

Källor: Rymdstyrelsen, SVT.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.