Svenskar lyckligare än norrmän, enligt färsk undersökning

Svenskar är faktiskt otippat lyckliga. Faktum är att vi är bland de bästa länderna i världen på att vara glada.

Jonas Strandberg | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2024-03-20 09:29  |  Lästid: < 1 minuter

Varje år släpps undersökningen World Happiness Report som rangordnar nivån av lycka i världens samtliga länder, och under 2024 har Sverige klättrat på listan. Från att förra året ha placerat sig på sjätte plats ligger vi nu fyra, endast slagna av våra nordiska grannar Island, Danmark och högst upp, precis som förra året, Finland. Det innebär att svenskar officiellt är gladare än såväl nederländare som israeler.

Uppmärksamma läsare noterade säkert att ett visst grannland saknades där i toppen. Och ja, Norge hittar vi ledsamt långt ner på listan på en i sammanhanget tragisk sjundeplats (alla andra nordiska länder är ju gladare!). Detta att jämföra med förra årets identiska position. Det verkar med andra ord som att norrmännen är exakt lika lyckliga/olyckliga 2024 som 2023 och man kan bara hoppas att våra stackars grannland gaskar upp sig till 2025 års mätning.

Det är dock långt kvar till listans bottenpositioner, som precis som förra året innehas av Libanon och Afghanistan.

Så gick undersökningen till:

Utöver ett antal mätbara data ber man ett stort antal testpersoner att föreställa sig en stege där det bästa tänkbara livet är en tia och det sämst tänkbara är en nolla. Därefter ombeds de ranka sitt eget liv på den skalan. Detta sammanställs sedan med statistik om förväntad livslängd, BNP, nivå av korruption och annan mätbar data. Mer detaljer här.

Världens 20 lyckligaste länder 2024

 1. Finland
 2. Danmark
 3. Island
 4. Sverige
 5. Israel
 6. Nederländerna
 7. Norge
 8. Luxemburg
 9. Schweiz
 10. Australien
 11. Nya Zeeland
 12. Costa Rica
 13. Kuwait
 14. Österrike
 15. Kanada
 16. Belgien
 17. Irland
 18. Tjeckien
 19. Litauen
 20. Storbritannien
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-04-19 10:36