Annons

7 saker som talar för att fredagen den 13:e inte bara är skrock

DC 3:an störtar, Apollo 13 exploderar och 1 miljon människor dör av en storm är några av sakerna som genom historien inträffat fredagen den 13:e. (Och filmen 2012 hade premiär).

Olle Arnell

fredag-13

Jag själv är i regel ingen skrockfull person, men begreppet fredagen den 13:e är det som ligger närmast till hands för mig att inte bara vifta bort vidskeplighet som nonsens. Det går givetvis att hitta mängder med argument mot att den här dagen skulle vara särskilt otursdrabbad, men på samma sätt går det att vända på resonemanget.

Annons

Är det verkligen en slump att ett svenskt spionplan försvinner, att Tupac dör och att syretanken på Apollo 13 exploderar just den här dagen?

Gilla Cafe.se på Facebook

Här är 7 saker som inträffat fredagen den 13:e genom historien.

1. DC 3:an störtar

Fredagen den 13 juni 1952 var ett svenskt spionplan ute på uppdrag nära gränsen till Sovjetunionen när radiokontakten bröts och planet och de åtta besättningsmännen var spårlöst försvunna. Först 1991 erkändes nedskjutningen officiellt av Sovjet. Vraket av DC-3:an och kvarlevorna av flera av besättningsmedlemmarna återfanns år 2003.

Apollo-13

Apollo 13.

2. Apollo 13 exploderar

Fredagen den 13 april 1970 exploderar syretank nummer två på Apollo 13. Planerna på en månlandning avbröts och det primära målet blev i stället att få besättningen levande tillbaka till jorden, något man också lyckades med.

3. Tyskland kollapsar

Efter förlusten i första världskriget befann sig Tyskland i ett ekonomiskt kaos med galopperande inflation. Från mitten av 1920-talet upplevde tysk ekonomi emellertid ett kraftigt uppsving, och många spekulerade ohämmat i aktier.

Fredagen den 13 maj 1927 sprack finansbubblan. Den tyska aktiemarknaden kollapsade i det som gick till historien som Svarta fredagen. Kollapsen var det första varslet om den stora depression som skulle drabba hela världen på 1930-talet. Den ekonomiska katastrofen i Tyskland blev avgörande för Adolf Hitlers framgångar och att miljontals vanliga tyskar skulle gå med i nazistpartiet.

hitler-fredag-13

Tysklands kollaps banade väg för Adolf Hitler.

4. Nästan hela Victoria brinner ner i Australien

Fredagen den 13 januari 1939 bröt en av historiens värsta skogsbränder ut när tre fjärdedelar av delstaten Victoria försvinner. 20 000 kvadratkilometer förstördes av eldhavet, vilket är en yta lika stor som Skåne, Blekinge och Halland tillsammans.

3 700 byggnader brann ner, 71 människor dog och dagen blev känd som Black Friday.

5. Storm dödar över 1 miljon människor i Bangladesh

Fredag den 13 november 1970 sveper en storm in över Asien och dödar ca 300 000 människor i Bangladesh, och ytterligare 1 miljon av den efterföljande flodvågen.

alive-plan-crash

Flygplanskraschen som sedermera blev film. De överlevande tvingades äta sina döda medpassagerare för att överleva.

6. Alive-planet störtar – och döda människor äts upp

Fredagen 13 oktober 1972 lyfter ett rugbylag från en flygplats Argentina. Man ska till Chile för att spela match, men planet störtar i Anderna. Många av passagerarna överlever kraschen men då det inte fanns någon proviant att tala om på planet och de befann sig i ödemarken någonstans mitt i en bergskedja började de helt enkelt att äta sina döda medpassagerare.

Efter dryga två månader återfanns 16 överlevande personer från flygkatastrofen.

7. Tupac Amaru Shakur dör

Fredagen 13 september 1996 avlider Tupac på sjukhus efter att en av världens största rappare sex dagar tidigare har blir utsatt för en drive-by i Las Vegas och skjutits med flertalet skott i bland annat bröstet.

biglebowski

Bubblare! (Internets ord, inte mina)

Heavy Metal föds

Fredagen den 13 feb­ruari 1970 släppte bandet Black Sabbath sin första skiva. Heavy metal hade fötts och många menar att detta är ett argument för att fredagen den 13:e inte bara är skrock.

Mary-Kate och Ashley Olsen föds.

Fredagen 13 juni 1986.

2012 har premiär.

Fredagen 13 november 2009 har filmen 2012 premiär. Den är dålig.

coincidence

Troligen är allt detta en slump. Eller…?

Argumentera i små grupper eller i vårt kommentarsfält på Facebook.

Fotnot: Ursprungligen anses fredagen den 13:e var en olyckans dag på grund av att Jesus, enligt bibeln, korsfästes på en fredag.

Annons

Dela (15)
Tweeta

Annons


Laddar