Hoppa till innehåll

7 vräkiga Lego-set som får dina fingrar att börja klia av habegär

Star Wars Stardestroyer som lego-set med röda legobitar i bakgrunden
Markus Aamisepp

Döda tid med att återskapa Old Trafford, James Bonds Aston Martin eller Central Perk från tv-serien Vänner.

När man slutfört barndomen lägger nog de flesta människor även Lego-karriären bakom sig. Men om du tänker tillbaka på hur det var att komma hem från en stressig och (eventuellt) pennalistisk dag i skolan för att sedan sätta dig ned i skräddarställning och huka dig över ett legoset börjar det säkert kittla lite smått i nostalgikammaren. En enklare tid med få krav där det stundande och enda målet var att enligt IKEA-bruksanvisningsmanér slutföra någon slags påhittig konstruktion av danska plastbitar.

Men bara för att du nu har fler år på nacken och säckigare påsar under ögonen betyder inte att du inte får ägna dig åt dina barndomshobbys. Alla professionella fotbollsspelare i hela världen spelar fortfarande fotboll, Puddle of Mudds sångare Wes Scantlin har alltjämt på sig keps bak- och fram och de flestas bild av en utopi är den att få leva precis som man gjorde när man var ett spädbarn – det vill säga bara äta, sova och bli runtskjutsad i en säng med fyra hjul och markis vart än man går.

Vad är det då för fel på att köpa det där lego-setet som du sett i skyltfönstret och fått dina äldre men fortfarande monteringspigga tassar att börja klia? Absolut ingenting. Vare sig du vill ägna dig åt annat än digital och/eller eldriven underhållning, göra lite hjärngympa eller bara leka Gud har vi nedan listat 7 spexiga och extraordinära legoset som du kan döda lite tid med. Varför? För att du förtjänar det.

1. Old Trafford – Manchester United

Manchester United-supporter eller inte – det går inte att sticka under stolen att den här plastiga danska versionen av Old Trafford får fingrarna att börja klia. Är du sugen kan det även vara på sin plats att köpa till en legogubbe som liknar Victor Lindelöf för att känna starkare sentimental koppling.

2 999 kronor, LEGO

2. 1989 Batmobile

Den legendariske Batmobilen som Michael Keaton rattade i Batman (1989). Kommer med en detaljerad cockpit, pop-up-kulsprutor och ett roterande display-bräde så du slipper skryta själv när du har gäster över.

2 799 kronor, LEGO

3. Imperial Star Destroyer

En av de dyraste produkterna på Legos hemsida just nu. Bestämmer du dig för att ge dig an den här kolossen får du investera en del tid. Den består nämligen av nästan 5000 bitar. Hoppla!

7 699 kronor, LEGO

4. Taj Mahal

Har du själv aldrig varit i Agra i Indien och skådat världens kanske kändaste mausoleum kan du åtminstone återskapa underverket – eller ja, iallafall försöka. Setet består av 5 900 legobitar och är en av de största legomodellerna som någonsin gjorts.

3 699 kronor, LEGO

5. Hogwarts

Kanske var det vanligt förekommande att du ägnade mycket tid åt LEGO när Harry Potter-filmerna började släppas. Slå två nostalgiflugor i en smäll och återskapa denna LEGO-version av Hogwarts med autentiska detaljer, en hemligheternas kammare samt Hagrids smådeppiga hydda.

4 499 kronor, LEGO

6. James Bond Aston Martin DB5

Återskapa den klassiska Bond-bilen (även känd som ”favoritbilen” för alla människor som inte kan något om bilar). Konstruktionen kommer med en detaljerad interiör, roterande registreringsskyltar, maskingevär och det patenterade katapultsätet.

1 799 kronor, LEGO

7. Central Perk

Älskar du tv-serien Vänner är det här ett billigare och klockrent alternativ om du är i behov av lite LEGO-meditation. Kitet kommer med samtliga karaktärer, den legendariska orangea soffan, en scen för Phoebe att spela gitarr på samt studioljus för att ge extra sitcom-känsla.

849 kronor, LEGO

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.