Hoppa till innehåll

Adidas släpper ikonisk sneakersmodell byggd av Lego

Kristofer Steneberg

Lego börjar sälja Adidas kanske mest legendariska sneaker som byggsats. Det handlar om Superstar – modellen som Run-D.M.C gjorde till 1980-talets hetaste sneaker. Och den kommer komplett med tre ränder och skosnören.

Uppstickande plös med guldemblem, svarta ränder och den ikoniska skaltån finns där när Lego tar en av världens mest kända sneakermodell till Legobutiken. Det handlar om det senaste samarbetet med Adidas, som tidigare innehållit ett flertal skor med Legodesign. Denna gång har projektet vänt på det: En legobyggsats som knappast går att bära som ett par sneakers. Snarare är den tänkt för bokhyllan hos sneakerssamlare.

”Superstar-sneakern var så ikonisk med sin rika gatukonstkultur i min barndom och uppväxt på 80- och 90-talet. Det var även då jag fick mitt första par. Så när vi började samarbetet med adidas var jag jätteglad över att få arbeta med den här modellen. Nu ser vi fram emot att se hur modellen tas emot av alla fans och hur de kommer att anpassa den på sina unika och underbara sätt, berättar Florian Müller, Senior Designer på Lego.

När Adidas Superstar introducerades 1969 blev den snabbt en favorit hos kreatörer och musikskapare. På urbana mötesplatser var den nyskapande och kopplades starkt till streetstylemode. Musikartister, formgivare, skådespelare och idrottspersoner anammade sneakern som slog igenom på bred front på 1980-talet. Här spelade rapgruppen Run-D.M.C stor roll eftersom de tog gatumodet till scenen. En sådan detalj var Adidas Superstar utan skosnören men med plösen uppdragen. 1986 kom till och med låten My Adidas och på det följde världens första kommersiella samarbete mellan ett multinationellt storbolag och en hiphop-artist.

Från den 1 juli kan man köpa och återskapa Adidas ikoniska sneaker som modell i Legobitar. En sko per byggsats och det är fullt möjligt att köpa två för att få ett par. Men smakar det så kostar det. Vuxenmodellen kostar närmare 1 500 kronor och två skor blir alltså närmare 3 000 kronor. Inga stora summor för en sneakersamlare visserligen. Legobygget, eller sneakern är 12 centimer hög, 27 centimeter lång och 9 centimeter bred och kommer komplett med ett uppvisningsställ och skylt.

Lego har dessutom bett sex kreatörer att bygga sin version av sneakern, däribland Aida Kiraya, Tom Yoo, Hanna Helsøe och Leta Sobierajski – samtliga med egna tolkningar som finns att se på lego.com.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.