Hoppa till innehåll

8 filmer om modeikoner alla stilintresserade borde se

Mikaela Larsson

Om du inte hade en modeförebild innan kommer du definitivt få det efter att ha sett någon av dessa filmer.

Mode och film har alltid gått hand i hand. Vi har fått se inspirerande mode i allt från Annie Hall till kostymfilmer som Marie Antoinette.

Det finns dock filmer som inte bara låter kostymerna inspireras eller skapas av modeikoner utan som faktiskt handlar om just modeikonen själv.

Vi har listat några av filmerna som låter dig inspireras av de ständigt aktuella ikonerna.

1. Coco avant Chanel

Spelfilmen som berättar den legendariska Coco Chanels historia, innan hon blev legendarisk. Med Audrey Tautou som fröken Chanel blir porträtteringen vacker, gripande och inspirerande.

2. September Issue

Som en ”Djävulen bär Prada” fast i verkliga livet. Vi får följa legendariska Anna Wintour och hennes stab på amerikanska Vogue. Alla som någonsin drömt om att jobba på ett modemagasin får mersmak.

3. Factory girl

Sienna Miller gör Edie Sedgwick i en strålande tolkning av den ubercoola 60-talstjejen. Hur en ung kvinna går från att vara hela modevärldens favoritmusa till att förfalla totalt.

4. Iris

Vi följer med den 90-åriga, ikoniska Iris Apfel på plåtningar, stylingjobb och loppisfynd. Fantastiskt fint porträtt av världens äldsta it-girl.

5. Yves Saint Laurent

Spelfilm som ger en blick in i Yves Saint Laurents liv i början av hans karriär och när han träffade sin stora kärlek och framtida affärspartner.

6. Bill Cunningham New York

I denna doku-bio följer vi med den glada New York-bon Bill Cunningham när han plåtar modet på gatan. Som den första erkände streetstylefotografen är han en levande eller cyklande modelegend.

7. Diana Vreeland: The Eye Has to Travel

En tillbakablick på Harper Bazaars redaktör Diana Vreelands karriär och liv. Vi får både ta del av gamla intervjuer med Diana själv och nyare intervjuer om henne med bland annat Diane von Furstenberg.

8. Dior and I

Vi får i denna dokumentär följa med Raf Simon göra sin första haute couture-visning för Christian Dior och får därmed en inspirerande inblick i hur det går till på ett stort, internationellt modehus.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.